Ви є тут

Механіко-технологічні основи процесів та агрегатного устаткування для виробництва круп

Автор: 
Гросул Леонід Гнатович
Тип роботи: 
Дис. докт. наук
Рік: 
2002
Артикул:
3502U000436
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ ПО СТВОРЕННЮ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ АВТОНОМНОЇ
ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА
Розробка технологічного забезпечення та технічного оснащення малих переробних
підприємств та спеціалізованих цехів у фермерських господарствах спрямована на
розширення виробничих можливостей сільського господарства України, створення
єдиної системи комплексного вирощування та переробки зерна у продовольчі
товари, оперативне задовільнення ринкового попиту та ефективне використання
сировини і одержаних продуктів. Складність врахування різноспрямованих обмежень
та багатоваріантність у задовільненні часто суперечних вимог споживачів
обумовлюють необхідність розробки механіко-технологічних основ рішення проблеми
створення технологій та пристосованого для переробки зерна в крупи
безпосередньо на місцях вирощування сировини, споживання готової продукції та
утилізації побічних продуктів устаткування.
Механіко-технологічні основи є системою теоретичних та практичних розробок по
вирішенню загальних положень проблеми створення перспективних технологій і
сучасного технічного оснащення галузі децентралізованої переробки зерна в
крупи. Основи передбачають використання системного аналізу умов виробництва,
нормативних вимог до сировини і готової продукції та синтез
енергоресурсозберігаючих компактних технологічних процесів, розробку
перспективних конструктивних рішень агрегатного устаткування і його елементів,
обгрунтовання режимів реалізації обробних операцій та впровадження показників
об’єктивного контролю їх фактичної ефективності. Головним завданням
механіко-технологічних основ є розробка технологічно доцільних, технічно
раціональних, енергетично ощадних та економічно ефективних засобів виробництва,
які визначають напрямки децентралізації і подальшого розвитку зернопереробної
галузі агропромислового комплекса України.
Наукова концепція роботи - Механіко-технологічні основи процесів та
агрегатного устаткування для децентралізованої переробки зерна в крупи -
включає розробку та раціональне об’єднання теоретично обгрунтованих і
експериментально підтверджених наукових положень та передових досягнень науки,
техніки і виробництва з метою створення енергоресурсозберігаючих технологічних
процесів та розробки перспективних засобів їх технічної реалізації.
Реалізація наукової концепції механіко-технологічних основ процесного та
машино-апаратного забезпечення автономної переробки зерна (рис. 1.1)
грунтується на використанні кінетостатичних методів дослідження шляхом
системного аналізу існуючих та синтезу нових процесів і устаткування, створення
математичних моделей та експериментального підтвердження їх адекватності
реальним умовам і формулювання об’єктивних висновків та практичних рекомендацій
вирішення проблеми створення технологічного забезпечення та технічного
оснащення галузі децентралізованої переробки зерна в крупи.
Механіко-технологічні основи викладені на прикладі створення технологічного
забезпечення та технічного оснащення виробництва крупів із зерна пшениці, як
найбільш розповсюдженої у країні зернової культури. Суттєві відміни у
властивостях хлібних та круп’яних культур обумовили необхідність конкретизації
головних положень механіко-технологічних основ на прикладі зерна гречки, що
наведено як в основній частині, так і у додатках роботи. Пов’язана з
конкретними особливостями зерна ячменю, кукурудзи та гороху специфіка
застосування механіко-технологічних основ наведена у відповідних розділах та
додатках дисертації. Основні положення механіко-технологічних основ викладені у
загальному вигляді і можуть бути поширені на виробництва крупів з інших
зернових культур.
Запропоновані механіко-технологічні основи призначені для використання в
науково-дослідних установах, проектно-конструкторських бюро і
монтажно-налагоджувальних організаціях, на машино-будівних та переробних
підприємствах, які займаються вирішенням проблеми технологічного забезпечення
та технічного оснащення галузі переробки зерна.
2.1. Обгрунтування параметричного ряду продуктивностей устаткування для
переробки зерна
Розробка нових типорозмірів зернопереробних машин технологічного призначення
вимагає системного підходу до обгрунтування його продуктивності, врахування
можливостей та необхідності взаємозамінності, забезпечення вимог до уніфікації
та скорочення кількості типорозмірів до оптимальних значень [211]. Для рішення
приведених завдань використано вибірковий ряд переважних чисел R40/12(7...199),
в основу якого покладена геометрична прогресія Qі=10і/R із знаменником
q=101/40, утворений з кожного її дванадцятого члена, починаючи з сьомого (і=7)
і закінчуючи і=199.
Розрахункові значення переважних чисел та вибірковий ряд (табл. 2.1)
використані для розширення параметричного ряду продуктивностей існуючого
зернопереробного обладнання та включення до нього і запропонованого до
створення агрегатного устаткування для переробки зерна в крупи.
Відповідність запропонованого параметричного ряду продуктивностям існуючого
обладнання для централізованої переробки зерна підтверджує можливість його
використання як складової частини механіко-технологічних основ і при створені
агрегатного устаткування для децентралізованої переробки зерна в крупи.
Поріняльний аналіз ряду продуктивностей, габаритних розмірів існуючого
обладнання, умов його експлуатації в агропромисловому комплексі та вимог
виробників хлібопродуктів дозволив запропонувати критеріальні показники для
класифікації зернопереробного устаткування. Розподілене на типорозміри за
призначенням зернопе