Ви є тут

Фітопатогенні і сапрофітні бактерії агроекосистем пшениці та вівса

Автор: 
Пасічник Лідія Анатоліївна
Тип роботи: 
Дис. докт. наук
Рік: 
2009
Артикул:
3509U000384
129 грн
Додати в кошик

Вміст

З М І С Т
ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ ТЕРМІНІВ
ВСТУП .
РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ
ПАТОГЕННА І САПРОФІТНА БАКТЕРІАЛЬНА МІКРОФЛОРА ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ТА ЇЇ ГЕТЕРОГЕННІСТЬ
1.1. Фітопатогенні бактерії - збудники захворювання сільськогосподарських рослин
1.1.1.Збудники бактеріальних хвороб пшениці .
1.1.2.Збудники бактеріальних хвороб вівса
1.1.3.Антигенний склад фітопатогенних бактерій роду Pseudomопas.
1.2. Епіфітна мікрофлора рослин
1.3. Ендофітна мікрофлора рослин
1.4. Взаємовідносини між патогенами і сапрофітами.
1.5. Гетерогенність популяції мікроорганізмів.
1.6. Quorum-sensing регуляція у бактерій
1.7. Ліпополісахариди фітопатогенних бактерій.
1.8. Геномодулювальні властивості бактерій
1.9. Реакція надчутливості
РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ.
2.1. Матеріали і об'єкти досліджень.
2.2. Методи досліджень .
2.2.1. Мікробіологічні і фітопатологічні методи.
2.2.2. Серологічні методи .
2.2.3. Методи визначення жирних кислот .
2.2.4. Вивчення проникнення бактерій до рослинних тканин .
2.2.5. Методи дослідження антимутагенної і протипухлинної активності
РОЗДІЛ 3. БАКТЕРІАЛЬНА МІКРОФЛОРА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
3.1. Епіфітні бактерії пшениці озимої .
3.1.1. Скринінг епіфітних бактерій пшениці озимої .
3.1.2. Епіфітні бактерії насіння пшениці .
3.1.3. Епіфітні бактерії пшениці озимої по фазах вегетації .
3.1.4. Вплив сапрофітних епіфітних бактерій на інфекційний процес, спричинений Pseudomonas syringae pv. atrofaciens in vivo
3.1.5. Взаємодія сапрофітних епіфітних і патогенних штамів бактерій in vitro та in vivo
3.2. Ендофітні бактерії пшениці озимої
3.2.1. Скринінг ендофітних бактерій пшениці озимої.
3.2.2. Фізіологічні і біохімічні властивості ендофітних бактерій .
3.2.3. Жирнокислотний склад клітин ендофітних бактерій
3.2.4. Антагоністичні властивості ендофітних бактерій
3.2.5. Роль ендофітних бактерій в інфекційному процесі Pseudomonas syringae pv. atrofaciens.
3.2.6.Взаємовідносини патогенної і сапрофітної мікрофлори в системі патоген - сапрофіт - рослини пшениці.
3.2.7. Проникнення та локалізація сапрофітних бактерій в рослинній тканині .
3.2.8. Утворення ацилгомосеринлактону - кворум-чутливих сигнальних молекул у бактерій
РОЗДІЛ 4. ФІТОПАТОГЕННІ БАКТЕРІЇ ВІВСА
4.1. Скринінг фітопатогенних бактерій вівса
4.2. Pseudomonas syringae pv. coronafaciens - збудник ореольного
бактеріозу вівса .
4.2.1. Характеристика ізолятів із вівса .
4.2.2. Фізіологічні та біохімічні властивості ізолятів Pseudomonas
syringae pv. coronafaciens
4.3. Чутливість сортів вівса до збудника ореольного бактеріозу
4.4. Жирнокислотний склад бактерій, які уражують зернові культури.
РОЗДІЛ 5. ГЕТЕРОГЕННІСТЬ ПОПУЛЯЦІЇ ФІТОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ
5.1. Гетерогенність популяції Pseudomonas syringae pv. coronafaciens
5.2. Роль авірулентних та слабоагресивних штамів Pseudomonas syringae pv. coronafaciens в розвитку захворювання.
5.3. Гетерогенність популяції Pseudomonas syringae pv. atrofaciens.
РОЗДІЛ 6. ЕКОЛОГІЧНІ НІШІ ЕПІФІТНОГО ВИЖИВАННЯ ФІТОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ .
6.1. Характеристика епіфітної популяції Pseudomonas syringae pv. atrofaciens з пшениці.
6.2. Властивості епіфітної популяції Pseudomonas syringae pv. coronafaciens з вівса
6.3. Бур'яни - резерватори фітопатогенних бактерій зернових культур
РОЗДІЛ 7. АНТИГЕННІ ВЛАСТИВОСТІ ЗБУДНИКІВ БАКТЕРІАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР
7.1. Антигенний склад штамів Pseudomonas syringae pv. coronafaciens.
7.2. Особливості серогрупування фітопатогенів-епіфітів зернових культур та антигенна приуроченість до рослини-хазяїна.
7.3. Вплив географічного місця паразитування Pseudomonas syringae на їх антигенний склад
7.4. Серологічні зв'язки Pseudomonas fluorescens з фітопатогенами зернових культур
7. Характеристика ліпополісахаридів штамів патоварів Pseudomonas syringae
7.5.1. Одержання і хімічний склад ліпополісахаридів штамів Pseudomonas syringae pv. atrofaciens та Pseudomonas syringae pv. coronafaciens
7.5.2. Серологічні властивості складових ліпополісахаридів Pseudomonas syringae pv. atrofaciens i Pseudomonas syringae pv. coronafaciens та структури їх О-специфічних полісахаридів .
РОЗДІЛ 8. АНТИМУТАГЕННА АКТИВНІСТЬ ЛІПОПОЛІСАХАРИДІВ PSEUDOMONAS SYRINGAE PV. ATROFACIENS I PSEUDOMONAS SYRINGAE PV. CORONAFACIENS І ЇХНЯ РОЛЬ У РОЗВИТКУ ПУХЛИНОУТВОРЕННЯ У РОСЛИН
8.1. Антимутагенна активність ЛПС Pseudomonas syringae pv. atrofaciens та Pseudomonas syringae pv. coronafaciens
8.1.1. Вплив ЛПС Pseudomonas syringae pv. atrofaciens і Pseudomonas syringae pv. coronafaciens на спонтанний мутагенез.
8.1.2. Вплив ЛПС Pseudomonas syringae pv. atrofaciens і Pseudomonas syringae pv. coronafaciens на кількість індукованих мутацій
8.1.3. Антимутагенні властивості рослин пшениці, ураженої Pseudomonas syringae pv. atrofaciens
8.2. Роль Pseudomonas syringae pv. atrofaciens та Pseudomonas syringae pv.coronafaciens в розвитку пухлиноутворення Agrobacterium tumefaciens.
8.2.1. Вплив штамів патоварів Pseudomonas syringae на розвиток пухлин під дією Agrobacterium tumefaciens
8.2.2. Вплив ЛПС Pseudomonas syringae на пухлиноутворення, зумовлене Agrobacterium tumefaciens
РОЗДІЛ 9. РОЗВИТОК РЕАКЦІЇ НАДЧУТЛИВОСТІ В РОСЛИНАХ ТЮТЮНУ.
9.1. Вплив на реакцію надчутливості фізіологічного стану бактерій.
9.2. Вплив солей важких металів на розвиток реакції надчутливості
9.3. Добові ритми реакції надчутливості рослин тютюну до фітопатогенних бактерій.
9.4. Роль ЛПС Pseudomonas syringae в реакції надчутливості .
9.5. Вплив сапрофітних бактерій на реакцію надчутливості, спричинену бактеріями роду Pseudomonas .
ЗАКЛЮЧЕННЯ .ВИСНОВКИ .СПИСОК