розділ 2.2.4). Виконані
дослідження показали, що за вмісту в клерівці 20% СР чіткої межі між нею і
боковою рідиною не утворювалось через низьку концентрацію розчину. Із
збільшенням концентрації клерівки до 40% СР через 20-30 хвилин від початку
досліду розмежування клерівки і електроліту було чітким, а біля електродів
утворювався шар барвних речовин. У випадку, коли концентрація розчину становила
60% СР, електрофоретичної рухливості барвних речовин майже не спостерігалося,
що можна пояснити високою густиною розчину.
Дослідження клеровок, які були приготовлені із жовтих цукрів ІІ та ІІІ
продуктів із різних цукрових заводів, показали (табл. 6.5), що співвідношення
мас барвних сполук, заряджених різнойменно, в клеровках із різних заводів
відрізняються, але переважають речовини з від’ємним знаком.
У зв’язку з цим для максимального видалення цих барвників необхідно
застосовувати суміш адсорбентів, поверхня яких має відповідно негативний і
позитивний заряд. Тому нами запропонований спосіб очищення клерівки жовтих
цукрів, який передбачає подачу на клерування жовтих цукрів осаду соку ІІ
сатурації, частину якого з метою перезарядки поверхні з негативної на позитивну
попередньо активують вапняним молоком. Для встановлення оптимальних умов такого
оброблення в лабораторних умовах спочатку експериментально визначали оптимальну
кількість осаду соку другої сатурації, що зумовлює до підвищення якісних
показників клерівки. Клерівку жовтих цукрів обробляли різною кількістю
суспензії соку ІІ сатурації із вмістом твердої фази 15%. На рис. 6.8.
представлені результати такого оброблення.
Таблиця 6.5.
Результати електрофоретичного дослідження клеровок
Клеровки
Висота шару барвних речовин, мм
Співвідношення між негативно і позитивно зарядженими барвними речовинами, %
Біля катоду
біля аноду
1
14
70 : 30
2
12
40 : 60
3
11
55 : 45
4
12
18
60 : 40
5
16
64 : 36
Середнє
9,6
13,4
58 : 42
Із наведених даних видно, що оптимальна кількість осаду соку ІІ
сатурації, яка необхідна для очищення клеровки, становить 1-1,5%
до маси клеровки, що відповідає 0,4…0,6% суспензії соку ІІ
сатурації до маси буряків. При додаванні осаду більше 1,5 % до
маси клеровки кольоровість останньої майже не зменшується, проте
різко підвищується рН клеровки.
Зменшення забарвленості клеровки відбувається завдяки
адсорбції барвних речовин на частинках карбонату кальцію.
Але значна частина барвних речовин (більше 90%) за цих умов
залишається в клерівці жовтих цукрів, тому що заряд поверхні
цих речовин співпадає із негативним зарядом частинок осаду соку
ІІ сатурації. Попередніми нашими дослідженнями встановлено,
що барвні речовини клеровок мають як позитивний так і
негативний заряд. Тому для підвищення ефекту очищення клерівки
необхідно використовувати також активовану суспензію осаду
соку ІІ сатурації, поверхня частинок якої має позитивний заряд.
В такому разі вся суспензія соку ІІ сатурації, яка буде
використовуватися для очищення клерівки жовтих цукрів,
повинна бути попередньо розділеною на активовану і
неактивовану пропорційно співвідношенню висоти шару барвних
речовин в електрофорезній установці біля анода та катода (для
даного досліду відповідно 70 : 30).
Активацію суспензії осаду соку ІІ сатурації проводили вапняним молоком в
кількості 1,0% СаО до маси суспензії, про що було описано в попередніх
розділах. Загальна витрата суспензії на очищення при цьому складала 10% до маси
клеровки, що відповідає 1,5% твердої фази до маси клеровки.
З отриманих даних (рис.6.9) видно, що якщо при співвідношенні
анодної і катодної складової в інтервалі 70:30 на очищення
подавати менше 30% активованої вапняним молоком суспензії
осаду соку ІІ сатурації, то частина барвних речовин з
негативним зарядом залишається в клерівці через нестачу
адсорбенту з позитивним зарядом. І навпаки, якщо на очищення
дати більше 70% активованої суспензії, то позитивно заряджені
барвні речовини залишаться в клерівці, що знижує загальний
ефект очищення.
З метою підтвердження адсорбції нецукрів клерівки
частинками суспензії були проведені досліди по визначенню
заряду поверхні частинок суспензії осаду соку ІІ сатурації до
активації її вапняним молоком, після активації і після
очищення клеровки активованою суспензією. Визначення заряду
проводили методом електроосмосу, використовуючи прилад і
методику наведену в [250]. В результаті встановлено, що за
активації (при витраті вапняного молока в кількості 1,2% СаО до
маси осаду) заряд частинок осаду змінюється з –4,1 мВ на +3,6 мВ, а
після виділення його з очищеної клеровки заряд частинок знову
змінюється на протилежний (–1,1 мВ), тобто заряд поверхні
частинок карбонату кальцію змінюється як після їх активації,
так і після очищення клеровки, що свідчить про адсорбцію
нецукрів (в більшості своїй барвних речовин), які негативно
заряджені.
Але, як видно із рис.6.10,
- Киев+380960830922