Розділ 2
Матеріал і методика досліджень
2.1. Методика технологічних досліджень
Технологічні досліди було проведено в лабораторії кормовиробництва Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції, а також на Роздільнянському МКЗ і виробничій дільниці Одеського біотехнологічного інституту. В дослідах залучали промислові установки по термічній обробці зерна, які діють на цих підприємствах. До складу цих установок входили типові екструдери КМЗ - 2М і КМЗ - 2У.
В першій серії технологічних експериментів зерно екструдували на екструдері КМЗ - 2М з насадкою для виділення олії. Досліджено три параметри екструдування: температура 120, 130 і 140(С та тиск 4, 5 і 6 МПа, відповідно.
В другій серії зерно екструдували на екструдері КМЗ - 2У без виділення олії. Режим обробки на вказаному екструдері був один - температура 130(С, тиск 5 МПа. В досліді використовували насадку для екструдування сої.
Ефективність екструзії оцінювали за органолептичними показниками: кольору, розміру часток і смаку. Вивчили хімічний склад продукту (вологість, азот, зола, жир, кальцій, фосфор) за загальноприйнятими методиками [187].
Амінокислотний склад екструдатів був характеризований по загальній концентрації вільних і зв'язаних амінокислот. Для аналізу всі білки корму піддали гідролізу, а гідролізат аналізували на чеському амінокислотному аналізаторі ААА - 881.
Фракційний склад протеїну вивчали за методом Осборна в модифікації, яка описана А.А.Созіновим, Н.І.Блохіним, І.І.Василенко [2].
При вивченні вуглеводів зерна використовували методики визначення вмісту крохмалю, водорозчинних вуглеводів, геміцелюлоз і лігніну, що описані А.І.Єрмаковим із співробітниками [188]. Для вивчення деструкції крохмалю використовували методику визначення ступені декстринізації за Ф.Д.Братерськом та А.Д.Пєлєвіним [189].
2.2. Методика науково-господарських дослідів
Обидва науково-господарських досліди здійснені в дослідному господарстві "Южне" Біляївського району Одеської області в 1997 - 98 роках на свинопоголів'ї великої білої породи.
Відлучених поросят у перші 10 - 15 днів після відлучення залишали в клітці для опоросів, а потім переводили у спеціальні секції по 10 - 12 голів у кожній їз збереженням належності груп. При цьому слідили, щоб до однієї групи потрапляла однакова кількість свинок і кнурців. Принцип використання напівбратів і напівсестер зберігали і намагалися, щоб поросята з одного гнізда обов'язково потрапили до кожної з формуємих груп.
Для першого досліду за принципом аналогів були підібрані 3 групи відлучених поросят по 10 голів у кожній.
Обліковий період експерименту починали з 70-го дня життя поросят, а завершували в 130-денному віці.
Схема першого науково-господарського досліду надана в таблиці 2.1.
Таблиця 2.1
Схема першого науково-господарського досліду
ГрупаКількість тварин у групіТривалість основного періоду, днХарактер годівліІ контрольна1060Основний раціон (ОР) + стандартний комбікорм рецепту № 1ІІ дослідна 1060ОР + експериментальний комбікорм рецепту № 2 з включенням 6 % знежиреного екструдату амарантуІІІ дослідна10
60ОР + експериментальний комбікорм рецепту № 3 з включенням 8,5 % знежиреного екструдату амаранту В першому науково-господарському досліді була вивчена ефективність використання знежиреного екструдату амаранту в складі комбікормів-стартерів для відлучених поросят.
Згідно з схемою (Табл. 2.1) до комбікорму для поросят дослідних груп включали 6 і 8,5 % екструдату. При цьому екструдатом амаранту була замінена адекватна кількість екструдату сої.
Така заміна практично не вплинула на загальну поживність комбікорму (Табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Склад і поживність комбікормів для поросят
ПоказникиРецептиПерший дослідДругий дослід1234567для контр. групидля дослід-ноїдля дослід-ноїдля конт-рольноїдля дослід-ноїдля дослід-ноїдля дослід-ної12345678Склад ( % ) : дерть ячмінна23,023,023,030,030,030,030,0 дерть кукурудзяна22,022,022,020,020,020,020,0 висівки пшеничні20,020,0
20,010,010,010,010,0 екструдована соя15,09,06,5---- дерть горохова---20,010,05,0- екструдоване знежирене зерно амаранту-6,08,5---- екструдоване повножирове зерно амаранту ----10,015,020,0 макуха соняшникова16,016,016,011,011,011,011,0 борошно м'ясо-кісткове---5,05,05,05,0 крейда2,02,02,02,02,02,02,0 сіль1,01,01,01,01,01,01,0 премікс1,01,01,01,01,01,01,0
Продовження табл. 2.2
12345678Разом100100100100100100100В 1 кг міститься : кормових одиниць1,041,011,011,091,101,111,13 Обмінної енергії, МДж11,0611,0311,0012,0512,1212,2012,34 сирого протеїну, г177,1174,7172,7167,5165,9163,8160,8 сирої клітковини, г77,271,971,064,264,965,866,2 перетравного протеїну, г148,6147,7143,3144,2140,9136,8130,6 кальцію, г19,119,119,114,814,914,915,1 фосфору, г12,112,112,19,89,89,910,0
Характеристика тварин, які були використані в першому науково-господарському досліді, надана в додатку А.1.
В другому науково-господарському досліді вивчалась більш висока доза екструдованого зерна амаранту - 10, 15 і 20 % за вагою на фоні адекватного вилучення горохової дерті з рецепту (схема досліду подана в таблиці 2.3).
Таблиця 2.3
Схема другого науково-господарського досліду
ГрупаКількість тварин у групіТривалість основного періоду, днХарактер годівліІ контрольна1260ОР + стандартний комбікорм рецепту № 4ІІ дослідна1260ОР + експериментальний комбікорм рецепту № 5 з включенням 10% екструдату зерна амарантуІІІ дослідна1260ОР + експериментальний комбікорм рецепту № 6 з включенням 15% екструдованого зерна амарантуІV дослідна1260ОР +