Ви є тут

Економічна ефективність виробництва та переробки продукції молочного скотарства в умовах переходу до ринкової економіки

Автор: 
Рибак Лілія Хомівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2002
Артикул:
0402U003411
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОРГАНІЗАЦІЯ І ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В ЛІСОСТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИ

2.1.Продуктивність молочного скотарства
Забезпечення населення України достатньою кількістю високоякісних продуктів харчування передбачає наявність повного продуктового комплексу в Україні. Важливою складовою цього комплексу є молочний підкомплекс. Він включає в себе наявність необхідного його поголів'я високопродуктивної худоби з заданими генетичними параметрами, необхідну матеріально-технічну базу для організації виробництва молока, забезпечення виробництва кваліфікованими трудовими ресурсами, відповідні ринкові механізми, які б сприяли мотивації ефективної роботи молочного підкомплексу.
За останні роки в господарствах суспільного сектору істотно скоротилось виробництво молока і зросло в особистих підсобних господарствах населення.
В регіонах склались значні відхилення щодо виробництва молока в розрахунку на душу населення, порушився баланс попиту і пропозиції продукції молочного підкомплексу, що особливо погіршило забезпечення ними населення. Дослідженнями встановлено, що на сучасному перехідному етапі до ринкових виробничих відносин ще не відпрацьований повною мірою економічний механізм ринкової економіки, який не забезпечує стимулювання виробничої сфери в АПК. В народному господарстві України прогресує ціновий диспаритет, має місце несприятлива ситуація в сфері банківсько-кредитної системи, відсутні об'єктивні передумови для забезпечення незалежності товаровиробника. Все це зумовлює несприятливу економічну ситуацію в молочному підкомплексі. В результаті намітилась стійка негативна тенденція в динаміці виробництва молочної сировини. В усіх областях виробництво молока збиткове. Має місце спад виробництва молока, який зумовлюється, з одного боку, скороченням поголів'я худоби, а з іншого - зниженням її продуктивності (рис.2.1).

Рис.2.1. Динаміка валового виробництва молока в Україні, тис. тон

В Київській області, як і по Україні в цілому, обсяги виробництва молока 2000 р. в порівнянні з 1990 роком скоротились на 44%. В цілому по Україні скорочення становило відповідно 35 відсотків (табл.2.1).

Таблиця 2.1
Виробництво молока в Україні та Київській області
(1990-2000рр.)
тис. тонн
Сектори економікиУкраїнаКиївська область.1990р2000 р.1990р.2000 р.Всі категорії господарств24508,613752,71592,2893,4в т.ч. суспільний18634,15158,81296,1358,8приватний5874,58593,9296,1433,2

Така ситуація в молочному скотарстві зумовила істотне зменшення виробництва молокопродуктів і зниження використання потужностей молокопереробних підприємств.
Характерною особливістю є те, що темпи скорочення обсягів виробництва молока різні за секторами аграрного виробництва. Якщо за період, який досліджується, в суспільному секторі скорочення становить по Україні в цілому більше ніж в 3,6 рази, то по приватному - навпаки, зросло майже 1,5 рази. Аналогічна тенденція має місце і в Київській області: тут в суспільному секторі скорочення становило - 3,6 рази, а в приватному - відповідно зростання майже 1,5 рази.
Це пояснюється тим, що за цей період відбулися докорінні зміни в поголів'ї тварин та в їх продуктивності. Під впливом ринкових умов (лібералізація торгівлі) і низьких цін на продукцію тваринництва, поголів'я ВРХ, у тому числі корів, різко скоротилося по всі категоріях господарств (табл.2.2).

Таблиця 2.2
Поголів'я корів по всіх категоріях господарств в Україні
(тис.гол.)
Категорії господарств1990 р.1997 р.1998р.1999р.2000р.2000р. в % до 1990 р.Всі категорії
в т.ч. Київська обл.8378,2
473,57531,3
-6971,9
337,16264,8
316,45427,7
-64,8
-Суспільний сектор
в т.ч. Київська обл.6191,5
376,64578,7
-4039,2
218,83321,6
194,02879,4
-46,5
-Приватний сектор
в т.ч. Київська обл.2186,7
96,92952,6
-2932,7
118,32943,2
122,42961,4
-135,4
Отже, в господарстві суспільного сектора залишилося 46,5% корів до рівня 1990 р. При групуванні господарств за кількістю наявного поголів'я корів виявилося, що вже близько 2 тисяч господарств мають менше 100 корів. Тому є підстави для висновку, що в значній частині господарств скотарство як галузь зникає. Тобто відбулася реструктуризація виробництва, за якої сільськогосподарські підприємства перетворюються в підприємства виключно землеробського напряму. Тим самим зруйновано і тип спеціалізованого господарства, розбалансувалася взаємодія всіх ланок господарства, як цілісної структури і системи виробництва.
Згадана негативна тенденція наклала свій відбиток і на продуктивність худоби. Дослідженнями встановлено, що за період з 1990-2000 рр. по Україні продуктивність молочного скотарства знизилася на 20 відсотків. Аналогічне становище мало місце і в Київській області. Тут продуктивність худоби знизилась відповідно орієнтовно на 22 відсотка. Характерно, що стійкий спад продуктивності корів мав місце в суспільному сектор, і де надій молока на фуражну корову знизився в цілому по Україні на 41 відсоток, а в Київській області відповідно на 37 відсотка. Протилежна тенденція мала місце в приватному секторі, в ньому за період, який досліджувався, продуктивність худоби по Україні зросла на 8 відсотків, а в Київській області зросла орієнтовно на 7 відсотків (табл.2.3).

Таблиця 2.3
Надій молока на 1 голову (кг.) в господарствах України
1990р.1997 р.1998 р.1999 р.2000р.2000 р. в % до 1990р.Всі категорії господарств
в т.ч. Київська обл.2925
33632293
26792270
26492197
26842354
259780,5
77,2Суспільний сектор
в т.ч. Київська обл.3009
34422053
31741185
23061619
22281792
200859,5
58,3Приватний сектор
в т.ч. Київська обл.2686
30562666
31532798
32852850
3305