Ви є тут

Розвиток виробництва м'ясопродуктів на підприємствах переробної промисловості України

Автор: 
Журба Інна Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2002
Артикул:
0402U003420
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2.
РІВЕНЬ І ТЕНДЕНЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ М'ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ.
2.1. Аналіз господарської діяльності м'ясопереробних підприємств.

Дослідження насиченості ринку м'ясопродуктами є однією з важливих проблем забезпечення продовольчої безпеки України, оскільки м'ясна промисловості є однією із головних у забезпеченні збалансованого харчування людини [69]. Питома вага її продукції в загальному обсязі випуску продовольчих товарів в середньому становить 28%.
Кількість підприємств, що входять до складу м'ясної промисловості України складає 76 м'ясокомбінатів, 30 птахокомбінатів, 9 м'ясо-переробних заводів та ковбасних фабрик, 3 перопухові фабрики та 1 клейожелатиновий завод, діє 71 цех з переробки птиці. Реалії сьогодення обумовлюють появу малих м'ясопереробних підприємств в сільському господарстві, інших аналогічних структур різної підпорядкованості. Число їх помітно зростає з кожним роком і збільшує кількість підприємств та їх виробничі потужності. Загальна кількість підприємств м'ясної промисловості в Україні станом на 01.01.2002 р. за даними Державного комітету статистики становила 6796. Їх виробництво зорієнтоване на переробку 4300 тис. т живої маси тварин за рік, з них - 200 тис. т птиці. Підприємства м'ясної промисловості здатні виробити за рік 2450 тис. т м'ясопродуктів, в т.ч. 150 тис. т з м'яса птиці, 736 тис. т ковбасних виробів, 346 тис. т м'ясних напівфабрикатів.
Впродовж останніх років виробничі потужності підприємств м'ясної промисловості не використовуються повністю. Основного причиною їх незавантаження є розрив зв'язків з сільським господарством, тобто нестача сировини. Водночас зазначимо, що технічний стан основних фондів загалом дуже низький, значна їх частина потребує оновлення і не може використовуватися.
У м'ясній промисловості України, як і в галузях всього агропромислового комплексу спостерігається значний спад виробництва (табл. 2.1).
Таблиця 2.1.
Динаміка виробництва м'ясопродукції*
(тис. т)
Показник1990р.1995р.1996р.1997р.1998р.1999р.2000р.М'ясо (включаючи субпродукти І категорії)2763957760553396**420**400**ковбасні вироби - всього900277213206155160175в тому числі:
варена ковбаса45012085,374,956,157,865,4сосиски і сардельки84,247,634,234,731,833,037,6напівкопчена ковбаса18265,552,351,236,034,632,0копчення62,28,79,611,29,310,812,7інші12235,231,629,521,823,827,3Консерви м'ясні та м'ясорослинні, млн. ум. банок24715915013796,49868,3 * Статистичний щорічник України за 2000р. (За ред. Осауленка О.Г.) - К.: Техніка.- 2001. - с. 128-129.
**Виключаючи свинячі голови
Це негативно віддзеркалюється як на фінансовому стані підприємства галузі, так і насиченні споживчого ринку продовольчими товарами. Адже продукція галузі - м'ясо та вироби з нього становить понад 10% вартості товарів народного споживання, а в окремі роки і більше - 17,3% у 1999 р. та 12,5% у 2001 р. питома вага вартості цих виробів у вартості продукції харчової та переробної промисловості у 2000 році становила 23,8%, в 2001 - 20,1% Важливість розвитку м'ясопереробної промисловості з погляду насичення ринку продовольчими товарами в значній мірі залежить від виробництва м'яса сільськогосподарськими товаровиробниками.
Слід зазначити, що значний спад виробництва м'яса (у 7 разів) відбувся у сільськогосподарських підприємствах, що є наслідком різкого зниження цін, втрати цінового паритету, зростання собівартості продукції і, відповідно, значної збитковості галузі. Господарства населення виявилися більш стабільними, вони майже не допустили спаду виробництва як в абсолютних величинах, так і в розрахунку на одиницю площі сільськогосподарських угідь (табл.2.2.).
Таблиця 2.2
Динаміка виробництва м'яса в забійній вазі в Україні1)
(тис. т)
1955р.1965р.1975р.1985р.1990р.1995р.2000р.Всі категорії господарств1350,72220,73515,63917,84357,32293,71662,8у тому числі сільськогосподарських підприємств543,01270,72296,12296,13099,01107,3438,1%40,257,265,366,871,148,326,3Господарства населення807,7950,01219,51301,01258,81186,41224,7%59,842,834,733,228,951,773,7
Приріст м'яса в країні нарощувався до 1990 р. і порівняно з 1955 р. збільшився на 3 млн. т або в 2,2 рази. Щорічний приріст склав 75,2 тис. т. Але в наступні 11 років сільгосптоваровирбники знизили рівень виробництва м'яса до рівня 1955 р. В даний час основний тягар по вирощуванню худоби лягає на селянські господарства, які в 2000 р. виробляли приблизно скільки ж м'яса як і в 1990 р., а порівняно з 1955 р. збільшили зростання виробництва у 1,5 рази. Сільськогосподарські підприємства в 2000 р. виробили м'яса в обсязі 26,3% від загального виробництва, тоді як в 1990 даний показник склав 71,1%.
Поряд із спадом виробництва, відбулися значні зміни у структурі м'ясного контингенту. Суттєво зменшилося виробництво м'яса птиці і великої рогатої худоби, в структурі м'ясного контингенту ці види продукції займають відповідно 11,6 і 47,9% (табл. 2.3). Найбільшим є спад у м'ясному птахівництві. Виробництво м'яса на душу населення становить 3,9 кг, тоді як у США - 57 кг.
Таблиця 2.3
Обсяги вирощування худоби і птиці1)
Вид тварин1999 р.2000 р.2000 р. у % до 1999 р.тис. т%тис. т%Вирощено худоби і птиці всього6465,0100,02278,0100,035,2у тому числі:
великої рогатої худоби3248,150,21090,147,933,6свиней2097,832,5841,837,040,1овець і кіз99,31,539,01,739,3птиці940,114,6264,911,628,2кролів60,50,927,81,246,0коней19,20,314,40,675,0 Слід зазначити, що обсяги реалізації м'яса за останні роки були більші, ніж вирощування. Якщо у 1990 р. реалізація становила 99% від виробництва, то у 1999 р. - вже 110,8%, а у 2000 р. - 114,4%. Це свідчить про від'ємний баланс м'яса в країні, оскільки реалізується його більше ніж виробляється, а отже, і про поступовий процес ліквідації галузі. Цього допускати не можна.
Сп