РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА
В РЕГІОНАЛЬНОМУ ЗЕРНОПРОДУКТОВОМУ ПІДКОМПЛЕКСІ АПК
2.1. Економічне оцінення структури та природно-економічних умов розвитку зернопродуктового підкомплексу АПК
Структура зернопродуктового підкомплексу - це сукупність галузей і видів діяльності щодо забезпечення зернового господарства засобами виробництва, виробництво зерна, його переробка, а також виробнича і соціальна інфраструктури, що включають заготівлю і зберігання, транспортування і реалізацію зерна, підготовку кадрів для роботи в зернопродуктовому підкомплексі АПК.
Дослідженнями загальних проблем формування і організації АПК займалися багато вчених, зокрема Бойко В.І., Крисальний О.В., Онищенко О.М.
Позиції вчених розходяться у питаннях структуризації агропромислового комплексу, про це свідчать наукові джерела [2, с.61; 171, с.51 - 52]. Ми погоджуємося з позицією Андрійчука В.Г., який для проведення економічного аналізу функціонування агропромислового комплексу пропонує структурувати його на чотири сфери: виробництво засобів виробництва для усіх сфер АПК, сільське господарство, заготівля, зберігання і промислова переробка сільськогосподарської сировини та торгівля сировиною і кінцевою продукцією АПК. За іншим методологічним підходом [171, с.51 - 52] усі галузі агропромислового виробництва пропонується класифікувати на три сфери основного виробництва, котрі доповнюються виробничою і соціальною інфраструктурою, при цьому торгівлю не виокремлювати як окрему галузь, а відносити до складу третьої сфери. Пов'язано це з практикою останнього періоду функціонування виробничих підприємств, які, окрім завдань щодо виробництва продукції, почали розвивати власну торговельну мережу. Тоді, як в країнах з розвинутою ринковою економікою збутові функції бере на себе ринкова інфраструктура - комплекс підприємств, організацій, служб та інших торговельних формувань.
Детальніше розглянемо структуру зернопродуктового підкомплексу, що складається з таких складових:
* перша сфера (фондозабезпечуючі галузі) - машинобудування, мікробіологічна промисловість, виробництво спеціалізованих машин (комбайни), будівництво підприємств з переробки зерна, дренажних споруд, виробництво спеціалізованого обладнання і приладів для галузі, виробництво міндобрив, засобів захисту рослин від шкідників і хвороб, пестицидів та інших хімічних засобів щодо догляду за посівами;
* друга сфера (сільське господарство) - виробництво зерна;
* третя сфера (переробна промисловість) - заготівля і переробка сировини, виготовлення кінцевої продукції у галузях борошномельно-круп'яної, комбікормової, макаронної, хлібобулочної, кондитерської промисловості;
* четверта сфера (торгівля зернопродуктами) - спеціалізована торгівля продукцією і продуктами, виготовленими з зерна, громадське харчування.
Виробнича інфраструктура підкомплексу включає транспортування сировини, ремонт обладнання для рослинництва та переробних галузей, агросервісне обслуговування тощо. Інноваційна - науково-дослідницькі організації і заклади рослинництва, сортовипробовування.
Структуру виробництва зернопродуктового підкомплексу необхідно переорієнтовувати у напрямку зростання випереджаючими темпами кінцевого продукту часток І та III сфер у порівнянні з II сферою. Зумовлено це тим, що І сфера зернопродуктового підкомплексу є фондозабезпечуючою для переробної промисловості та сільського господарства. Позитивним є також випереджаючий розвиток переробної галузі стосовно зерновиробництва, оскільки воно сприятиме ефективнішому використанню зерносировини шляхом застосування безвідходних технологій та розширення асортименту продукції, виявленню та використанню резервів для забезпечення конкурентоспроможності кінцевої продукції. За повідомленням Мочерного С.В. "Оптимальне співвідношення вартості продукції трьох сфер АПК у розвинутих країнах світу становить 25 - 30% : 10 - 15% : 50 - 55%..." [41, с.22].
Структура зернопродуктового підкомплексу диференційована, зокрема виділяють галузевий, функціональний та організаційний його формати (рис. 2.1).
Рис. 2.1. Структура зернопродуктового підкомплексу АПК
Зернопродуктовий підкомплекс формується під впливом соціально-економічних умов: економічної політики держави, кон'юнктури внутрішнього та зовнішнього ринків продукції галузей виробництва і переробки зерна, рівня забезпеченості засобами виробництва та трудовими ресурсами, особливостей територіально-економічного положення регіональних і національного зернопродуктового підкомплексу АПК та ін. Особливістю зернопродуктового підкомплексу АПК Тернопільської області з позиції його оцінки за галузевим форматом є обмежений обсяг виробництва продукції І сфери, що виготовляє засоби праці для зерновиробництва, заготівельно-збутової та переробної галузей в регіоні. У функціональному розрізі у межах Тернопільської області розвиваються усі три галузі зернопродуктового циклу - виробництво і переробка продовольчого та фуражного зерна, а також переробка зерна на спирт, пиво, крохмаль та ін. Рушійним фактором розвитку зернопродуктового підкомплексу є попит і потреби споживачів продукції.
Для нормального функціонування зернопродуктового підкомплексу АПК необхідним є забезпечення збалансованості обсягів виробництва зерна із потребами у комбікормах тваринницької галузі та потужностями зернопереробних підприємств.
За даними обласного управління статистики Тернопільський регіональний зернопродуктовий підкомплекс АПК має 1229 сільськогосподарських, 106 хлібоприймальних та зернопереробних підприємств (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Структура зернопродуктового підкомплексу АПК Тернопільської області [138, с.34 - 35]
Вид діяльностіКількість підприємств, одВиробництво сільськогосподарської продукції (в тому числі зерна)1229Борошномельна промисловість69Круп'яна промисловість14Заготівля13Оптова торгівля недержавних організацій, крім споживчої кооперації9Автомобільне господарство1 Слід зазначити, що для
- Київ+380960830922