Ви є тут

Ефективність виробництва плодово-ягідної продукції у Південному Степу України

Автор: 
Легеза Дар\'я Георгіївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U002318
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОЦІНКА СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ПЛОДОВО-ЯГІДНОЇ ПРОДУКЦІЇ
2.1. Розміщення і породно-сортовий склад плодово-ягідних насаджень
Південний Степ є одним із провідних регіонів України з виробництва плодів та
ягід, особливо кісточкових культур, що дозволяє забезпечувати внутрішню потребу
в продукції й поставляти її в інші регіони країни та ближнього зарубіжжя. За
останні роки виробництво плодово-ягідної продукції у Південному Степу
характеризується зменшенням як загальної площі насаджень, так і площі насаджень
у плодоносному віці (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Динаміка виробництва плодово-ягідної продукції у Південному Степу в усіх
категоріях господарств
Показники
Роки
1990
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Загальна площа плодово-ягідних насаджень, тис. га
201,1
129,5
118,7
110,7
102,3
90,6
83,3
Площа плодово-ягідних насаджень у плодонос­ному віці в усіх категоріях
господарств, тис. га
146,4
110,0
103,5
97,7
91,7
81,1
73,5
Валовий збір плодів та ягід , тис. ц
9357
3448
1138
3465
2156
2094
4313
Урожайність плодів та ягід, ц/га
63,9
31,3
11,0
35,5
23,5
25,8
58,7
Частка Південного Степу у виробництві плодів та ягід в Україні, %
32,2
29,3
14,9
23,9
19,5
17,3
25,4
Частка областей Південного Степу у виробництві плодів та ягід, %
АР Крим
53,5
46,3
19,9
38,5
18,2
16,9
29,1
Запорізька
16,3
5,7
13,7
16,7
19,7
22,5
19,4
Миколаївська
9,1
9,2
10,5
6,8
10,5
9,4
8,5
Одеська
11,9
21,0
17,0
19,1
25,2
30,9
24,3
Херсонська
9,2
17,9
38,9
18,9
26,4
20,3
18,7
Починаючи з 1990 року садівництво Південного Степу зазнало спаду: зменшилися
площі насаджень, різко знизились урожайність і валові збори продукції. Зокрема,
у 1999 р. виробництво плодів і ягід порівняно з 1990 р. в області зменшилось у
8 разів. Після реформування колективних сільськогосподарських підприємств у
господарські структури ринкового спрямування спостерігається процес піднесення
галузі: у 2003 р. урожайність плодів та ягід зросла до 58,7 ц/га, обсяги
валового збору збільшились у 4 рази порівняно з 1999 роком. Частка Південного
Степу у виробництві продукції в Україні займає 25,4%.
Сприятливі грунтово-кліматичні умови та розташування Запорізької області
зумовили тут ефективний розвиток виробництва плодів та ягід. Займаючи 16,3%
земельної площі під плодово-ягідними насадженнями у Південному Степу,
Запорізька область у 2003 році забезпечувала виробництво 19,4% валової
продукції. Це дає можливість розвивати промислове садівництво і забезпечувати
внутрішній ринок плодової продукції, а Запорізькій області зайняти важливе
місце на ринку України.
Висока щільність населення у Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі та інших містах
області, велика концентрація промислових об‘єктів, наявність зон відпочинку
населення на Азовському узбережжі, підприємств із переробки плодової продукції,
розвиненість транспортної мережі та інші фактори зумовлюють необхідність і
доцільність розвитку ефективного промислового садівництва у Запорізькій
області.
За останні 12 років виробництво плодово-ягідного виробництва у досліджуваній
області формувалось в умовах переходу від планово-адміністративної до ринкової
економіки. Цей період характеризується зменшенням як загальної площі насаджень,
так і площі насаджень у плодоносному віці. Внаслідок цього поступово
зменшуються обсяги виробництва садівницької продукції як у Запорізькій області,
так і в Україні в цілому (додаток А). При постійному зменшенні площ у
Запорізькій області частка її в структурі насаджень по Україні практично
залишалась незмінною і становила в середньому 4,5-5,0%.
Протягом 1992-2003 років негативні економічні наслідки у сільськогосподарському
виробництві призвели до скорочення площ під плодовими насадженнями в області
від 39,5 тис. га до 15,4 тис. га, або на 61,0%, водночас площі під плодовими
насадженнями по Україні зменшились на 59,4 %. Найбільше зменшення площ як в
Україні, так і в Запорізькій області спостерігалось в 1999 р. і відповідно
становило 43,2% і 48,5% порівняно з попереднім роком. Аналогічна тенденція
спостерігається при зміні площ насаджень у плодоносному віці. У 2003 р. площа
насаджень в досліджуваній області дорівнювала 38,8% від рівня 1998 року.
Скорочення площ під насадженнями плодово-ягідних культур у свою чергу призвело
до значного зменшення валового збору плодів та ягід. За період 1992-2002 рр.
обсяги виробництва в області скоротились на 51,5 тис. тонн, або на 52,3%, в
Україні на – 42,9 %. Виключення складає обсяг валового збору в 2003 році. За
останні 6 років в області був одержаний максимальний урожай плодів і ягід, який
дорівнював 83,5 тис. тонн, що порівняно з 1998 р. більше на 176,5%. Питома вага
Запорізької області в структурі виробництва плодів і ягід в Україні протягом
досліджуваного періоду нестабільна і в середньому становить 4,0%. В основному
такий рівень виробництва забезпечується за рахунок спеціалізованих господарств,
які приділяють увагу впровадженню нових сортів плодових і ягідних культур,
удосконаленню технології виробництва й організації праці. Скорочення площ
плодово-ягідних насаджень відбулось і за категоріями господарств (додаток Б).
Аналіз динаміки площ плодових насаджень показує, що протягом 1992-2003 рр.
частка багаторічних насаджень у сільськогосподарських підприємствах зменшилась
на 53,3%, у тому числі в плодоносному віці – на 45,0%. Велике скорочення
плодових насаджень спостерігалося і в господарствах населення. За цей період
площа під багаторічними насадженнями в цій категорії господарств зменшилась на
11,2 тис. га, або на 73,2%, у тому числі в плодоносному віці – на 70,2%. Зміна
площ багаторічних насаджень