Ви є тут

Облік і контроль матеріальних запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості)

Автор: 
Мурашко Олександр Васильович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
3406U001711
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ОПЕРАЦІЙ З МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
2.1. Передумови раціональної побудови обліку матеріальних запасів
В процесі виробництва продукції поряд із засобами праці беруть участь і
предмети праці, які виступають в ролі матеріальних запасів. На відміну від
основних засобів, матеріальні запаси використовуються в процесі виробництва
одноразово та повністю переносять свою вартість на виготовлений продукт.
Хлібопекарна промисловість являє собою дуже матеріаломістку галузь. Питома вага
сировини і матеріалів у собівартості виробництва хліба і хлібобулочних виробів
посідає перше місце і досягає 85- 90% [134]. Поряд з цим слід зазначити, що в
цій галузі промисловості є значні відмінності в структурі собівартості хліба і
хлібобулочних виробів на різних підприємствах, що зумовлено, головним чином,
спеціалізованим напрямком виробництва, його технічним рівнем та оснащенням їх
новою технікою.
Дослідження об’єктів хлібопекарної промисловості України показують, що
спеціалізовані підприємства працюють на поточних лініях з безперервним процесом
виготовлення тіста і мають безтарну систему зберігання і завозу борошна. В
результаті впровадження на хлібопекарських підприємствах складів безтарного
(бункерного) зберігання і безтарної доставки борошна затрати сировини і
основних матеріалів зменшились на 0,7% та втрати борошна при транспортуванні –
на 0,2%. Поряд з іншими факторами, що впливають на матеріальні витрати при
виробництві хліба і хлібобулочних виробів важливе значення має раціональна
організація і методика обліку цих витрат. Значний вплив на вибір форм і методів
обліку матеріальних запасів та їх витрат на виробництво хліба і хлібобулочних
виробів справляє система поточних ліній з безперервним процесом виготовлення
тіста та безтарне зберігання і транспортування борошна на хлібопекарські
об’єкти. В зв’язку з цим на підприємствах хлібопекарної промисловості облік
матеріальних запасів необхідно вести за такою номенклатурою: сировина і основні
матеріали (в тому числі борошно, надбавки і знижки на його вологість); інші
основні матеріали; хліб бракований, напівфабрикатний та черствий.
Дослідження діючого стану обліку матеріальних запасів і їх затрат на
виробництво хліба і хлібобулочних виробів показує, що такий облік при всіх
можливих його варіантах і різновидах може організовуватись або як відображення
фактичних матеріальних затрат за котловим методом або за принципами
нормативного обліку (з урахуванням відхилень від норм). Все це в значній мірі
залежить від характеру виробництва, його організації і технології, наявної
нормативної бази та організації документообігу.
Нормативний облік сприяє раціональному використанню матеріальних витрат на
підприємствах хлібопекарної промисловості. Основні принципи нормативного обліку
зводяться до того, що визначаються відхилення діючих поточних норм витрат від
фактичних, що дає можливість своєчасно виявляти вплив зміни норм матеріальних
запасів на рівень їх нормативних затрат. Такий облік дає можливість не тільки
виявляти відхилення фактичних затрат від діючих норм в процесі виробництва, але
й визначати зміни цих норм при обґрунтуванні матеріальних затрат за
результатами калькулювання собівартості продукції. Важливою передумовою
нормативного обліку матеріальних затрат на підприємствах хлібопекарної
промисловості є поліпшення системи нормативного господарства, обґрунтування
змін норм витрат та встановлювати техніко-економічні норми цих витрат.
В організації нормативного господарства підприємств хлібопекарної промисловості
є свої галузеві особливості, зумовлені специфікою технології і організації
виробництва хліба і хлібобулочних виробів, а саме:
- споживання для виробництва хлібопекарної продукції борошна і інших основних
матеріалів різних видів і сортів у сталих співвідношеннях одне до одного і до
загальної ваги всієї закладки виробництва;
- ваговий вимір сировини (борошна) і хлібопродукції з різним співвідношенням
одне до одного;
- незбіжність у різних видах борошна і матеріалів фізичної і розрахункової
ваги.
Норми витрат борошна на відміну від інших матеріалів визначаються на підставі
технологічно обґрунтованих норм виходу хлібопекарної продукції. Норми витрат
борошна на виготовлення хліба і хлібобулочних виробів на практиці визначаються
за такою формулою:
(2.1), де:
під виходом В в % розуміється віднесення ваги випеченого хліба – П (помножену
на 100) до ваги затраченого борошна на виробництво хліба, що визначено С. При
цьому норма виходу затверджуються у розрахунках використання борошна базової
вологості – 14,5%.
Якщо змінюється вологість борошна, то змінюється і норма виходу. При цьому
здійснюється коригування фактичної вологості борошна до базисної за наступною
формулою, що визначено в розрахунку (дод. Б.1).
(2.2), де:
Вф – вихід виробів у % до витраченого борошна;
Вб – базисна норма виходу (при вологості борошна - 14,5%).
М – фактична вологість борошна.
Вдосконалення організації виробництва хліба і хлібобулочних виробів, поліпшення
технології хлібопечення потребують систематичного перегляду норм затрат борошна
і інших матеріалів, постійно діючого контролю за їх величиною та зміною норм
витрат. Контроль за матеріальними затратами на хлібозаводах в умовах цехової
структури рекомендується здійснювати за окремими госпрозрахунковими цехами або
дільницями. У зв’язку з тим, що в собівартості хлібопекарної продукції основне
місце посідають витрати борошна, в першу чергу потрібно організувати
оперативний облік і контроль його затрат.
Фактичні витрати борошна, що визначені за обліковими документами зіставляються
з нормативами з урахуванням його вологості. Різниця, що виявлена за д