Ви є тут

Обліково-аналітичне забезпечення фінансового менеджменту в сільськогосподарських підприємствах

Автор: 
Камінська Тетяна Григорівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U001829
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО
МЕНЕДЖМЕНТУ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
2.1. Організація бухгалтерського обліку та облікова політика підприємства
Якість, оперативність, повнота інформації залежить від раціональної організації
обліку. Тому проблемі організації обліку присвячено багато робіт. Серед них
роботи Ф.Ф.Бутинця, О.М.Губачової, В.Г.Лінника, В.Б.Моссаков-ського В.В.Сопка і
В.П.Завгороднього, та ін. [68; 127; 139; 150; 188]. Проте в роботах дослідження
спрямовані на загальні принципи організації обліку. Недостатньо приділяється
уваги виробленню диференційованого підходу до організації бухгалтерського
обліку в різних типах сільськогосподарських підприємств за їх юридичним
статусом, розміром підприємства. Важливе значення має визначення завдання
організації бухгалтерського обліку, оскільки від цього залежить розроблення
заходів по раціональній організації бухгалтерського обліку.
До останнього часу організація обліку зводилася до таких основних завдань: 1)
своєчасне, повне, достовірне, безперервне відображення всіх фактів
господарської діяльності; 2) обробка даних за допомогою відповідних процедур,
прийомів і способів; 3) складання на основі отриманої обробленої інформації
фінансової звітності та подачі її зацікавленим користувачам. Але з розвитком
підприємництва завдання обліку розширились із посиленням контрольно-аналітичної
функції. Виділимо найголовніші: 1)забезпечення контролю за виконанням
зобов’язань, наявністю і рухом майна, використанням матеріальних і фінансових
ресурсів відповідно до затверджених нормативів і кошторисів; 2) своєчасне
запобігання негативним явищам у фінансово-господарській діяльності, виявлення і
мобілізація внутрішньогосподарських резервів; 3) формування повної, достовірної
інформації про господарські процеси і результати діяльності підприємства,
необхідної для оперативного керівництва і управління, а також для використання
інвесторами, постачальниками, покупцями, кредиторами, фінансовими, податковими,
статистичними та банківськими установами.
У Законі „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” [2]
визначено коло службових осіб, відповідальних за організацію бухгалтерського
обліку. Забезпечення виконання завдань з організації здійснюється відповідними
суб’єктами. Суб’єктами в організації обліку виступає керівник підприємства
(директор) і головний бухгалтер, об’єктом – обліковий процес, праця виконавців,
організаційне, інформаційне, технічне забезпечення обліку, тобто система
бухгалтерського обліку.
Кожна бухгалтерія повинна мати: наказ про облікову політику; положення про
бухгалтерську службу; положення про головного бухгалтера; графік і схему
документообігу; посадові інструкції виконавців; організаційне, правове,
методологічне, технічне забезпечення. Законом [2] визначено правові принципи
регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової
звітності, які поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від
організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва
іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести
бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність відповідно до чинного
законодавства.
Облік ведеться на підприємстві безпосередньо з дня його реєстрації до моменту
ліквідації. Іноді голови фермерських господарств складають договори і передають
повноваження по веденню їхнього обліку та здачі фінансової звітності іншим
суб’єктам підприємницької діяльності. Прикладом такого договору може бути
договір-доручення (додаток В).
Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення
реєстрації фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних
документах, збереження опрацьованих документів, регістрів і звітності протягом
встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник або посадова
особа, яка керує підприємством відповідно до законодавства та статуту [2].
Таблиця 2.1
Структура сільськогосподарських підприємств Васильківського району Київської
області у 2004 році
Форма власності
Кількість
Всього сільськогосподарських підприємств і організацій, в т.ч.
152
100,0
- державні підприємства
3,9
- інших форм власності, з них:
146
96,1
- кооперативи
3,9
- господарські товариства
15
9,8
- приватні (приватно-орендні) підприємства
5,9
- селянські (фермерські) господарства (площа >100 га)
3,9
- селянські (фермерські) господарства (площа < 100 га)
110
72,0
Рис. 2.1. Структура сільськогосподарських підприємств Васильківського району
Київської області в 2004 році
Як бачимо з табл. 2.1 і рис. 2.1 в структурі сучасних сільськогосподарських
підприємств найбільшу частку займають фермерські господарства площею менше 100
га (72,0%), тоді господарські товариства (9,8%), приватні й приватно-орендні
підприємства (5,9%). Це пов’язано з розвитком нових підприємницьких форм
господарювання, найбільш адекватних сучасним ринковим умовам.
Малий бізнес довгий час розвивався і остаточно утвердився як форма
господарювання й підприємництва на Заході, поступово він поширювався і в
Україні. Але основну роль у виробництві сільськогосподарської продукції у
масштабах країни відіграють крупні підприємства такі як ПСП „Агрофірма
„Світанок”. Управління такими підприємствами-гігантами потребує раціонального
обліково-аналітичного забезпечення. Структуру управління цього підприємства
подано в додатку Д.
Складання фермерської звітності має певні особливості [166, с.19]. Облік у
селянських (фермерських) господарствах