Ви є тут

Розвиток фінансово-кредитного забезпечення переробних підприємств АПК

Автор: 
Балахнічова Марія Михайлівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
3406U004025
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ФІНАНСОВИЙ СТАН І РІВЕНЬ КРЕДИТНОГО
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕРОБНОЇ СФЕРИ АПК
Структурні і якісні зміни в аграрному секторі регіону та їх вплив на фінансові
результати господарювання переробних підприємств АПК
Регіональна політика держави в умовах ринку дає змогу кожному регіону
використати свій шанс і розробити систему стратегічного управління регіональним
розвитком, яка дозволить значно підвищити конкурентноздатність регіону не
тільки всередині країни, а й світогосподарському просторі.
Першим кроком у реалізації цього завдання є формування стратегії економічного
та соціального розвитку Херсонської області.
Важливою проблемою регіонального розвитку є зменшення розбіжностей у рівні
життя населення районів області. У Херсонській області 697 населених пунктів, з
них 658 сільських. На початку 2005 року у районах області проживало 1138,2 тис.
осіб. Це зумовлює необхідність надання особливої уваги комплексному рішенню
проблем забезпечення розвитку всіх сфер життєдіяльності людей на цих
територіях: виробництво продукції, охорона довкілля, соціальні умови
проживання, духовний світ.
Середня заробітна плата у Херсонській області майже вдвічі перевищує середній
її рівень у Нижньосірогозькому районі. У сільській місцевості значним є лише
охоплення дітей дошкільними закладами. За деякими показниками ситуація у
районах навіть краще ніж у містах. Але загальна оцінка індексу людського
розвитку районів області, підтверджує, що найбільш суттєві розбіжності у них
спостерігаються у розвитку промисловості та сфери послуг, що ілюструють дані
таблиці 2.1 [132, с.40].
Таблиця 2.1
Порівняльна характеристика районів Херсонської області на початок 2004 р.
Район області
Товари народного споживання, грн./чол
Продовольчі товари, грн./чол
Послуги на одну особу, грн.
Товарооборот, тис.грн. на одну особу
Частка працівників переробних підприємств
По області
616
435
212
3092
0,22
Бєлозерський
146
71
30
700
0,52
Бериславський
794
350
60
116
0,43
Великоолександрівський
65
65
72
17
0,55
Великолепетихський
480
480
60
17
0,39
Верхньорогачицький
28
28
71
0,37
Високопільський
153
153
65
24
0,47
Генічеський
194
194
134
267
0,33
Голопристанський
34
17
111
0,30
Горностаївський
14
14
33
748
0,53
Іванівський
51
0,55
Каланчацький
681
681
66
0,40
Каховський
6005
6005
33
0,41
Нижньосірогозький
135
135
48
144
0,49ї
Нововоронцовський
12
12
58
0,1
0,57
Новотроїцький
315
315
66
51
0,54
Скадовський
532
530
192
74
0,30
Цюрупинський
135
15
105
667
0,33
Чаплинський
529
529
95
0,50
м. Каховка
212
1302
574
0,11
м. Нова Каховка
1436
311
234
1700
0,14
м. Херсон
525
302
341
9050
0,01
Так, рівень товарів народного споживання на 1 чоловіка у Бериславському ,
Каланчацькому, Каховському районах і м. Каховка перевищує середній такий
показник по Херсонській області. Рівень продовольчих товарів є більшим за
середньообласний у Великолепетихському, Каланчацькому, Каховському,
Скадовському і Чаплинському районах. Найвищий рівень послуг на одну особу
спостерігається у м. Каховка, а товарообігу - у м. Херсоні.
Частка працівників переробних підприємств в окремих районах області коливається
в межах від 1 % (м. Херсон) до 57 % (Новотроїцький район). Крім м. Херсона
найнижчий рівень цього показника у м. Каховка (11 %), м. Нова Каховка (14 %).
Таким чином, зростання рівня людського розвитку на Херсонщині залежить від
розвитку промисловості та сфери послуг у сільській місцевості. Враховуючи
географічне розташування та природні умови перш за все, слід розвивати у цих
регіонах харчову промисловість та використовувати можливості розвитку туризму.
Розвиток сільських територій може сприяти стрімкому зростанню економіки регіону
за рахунок рівня освіченості працівників, впровадження у виробництво інновацій,
підвищення продуктивності праці та скорочення витрат, зростання
конкурентоспроможності продукції, збільшення платоспроможності населення та
попиту на продукцію та послуги.
Херсонська область – аграрно-промисловий регіон України, який має великий
природно-ресурсний потенціал та вигідне географічне розташування, але
потенційні можливості регіону використовуються недостатньо.
Інтегрований показник випуску продукції та послуг на Херсонщині нижче за
середній по Україні хоча індекс виробництва продукції сільського господарства
вище, ніж у інших областях та в країні в цілому (табл.2.2).
За даними таблиці 2.2 видно, що у Херсонській області індекс промислового
виробництва і індекс сфери послуг нижчі, ніж середні по Україні. При цьому
рівень першого показника є найменшим у порівнянні з іншими регіонами.
Таблиця 2.2
Інтегрований показник випуску продукції та наданих послуг [132, с.44]
Регіон
Індекс промислового виробництва
Індекс виробництва продукції харчової промисловості
Індекс сфери послуг
Індекс виробництва продукції сільського господарства
Загальне значення індексу
Україна
АР Крим
Області:
Дніпропетровська
Запорізька
Миколаївська
Одеська
Херсонська
0,434
0,193
0,994
1,000
0,353
0,215
0,127
0,278
0,173
0,228
0,295
0,369
0,216
0,318
0,362
0,525
0,399
0,348
0,273
0,418
0,297
0,602
0,503
0,455
0,539
0,584
0,578
0,836
0,382
0,318
0,532
0,547
0,357
0,313
0,307
Зворотною є ситуація з індексом виробництва продукції сільського господарства,
величина якого у Херсонській області становить 0,836 при середньому його рівні
по Україні 0,602. За значенням індексу виробництва продукції харчової
промисловості (0,318) Херсонщина поступається лише Миколаївській області
(0,369).
Разом с тим у Херсонський області спостерігається зниження обс