РОЗДІЛ 2
ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА І ОСНОВНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1 Схема проведення досліджень.
Основні напрямки досліджень та взаємозв'язок етапів вирішення поставлених задач ми проводили відповідно до структурної схеми (табл. 2.1).
Таблиця 2.1.
Основні напрямки проведення досліджень
Теоретичні дослідженняАналіз джерел літератури щодо проблем використання мідійЕкспериментальні дослідженняРозробка і апробація комплексного моніторингу показників якості та безпеки харчових мідійРозробка токси-кобіологічного експрес- методу визначення токсичності мідій Ветеринарно-санітарна оцінка показників якості і безпеки мідій, що реалізуються для харчових цілей Аналіз джерел літератури щодо загальної характеристики харчової та біологічної цінності мідійАпробація токсико-біологічного методу дослідження
мідій на токсичність Встановлення факторів, що впливають на ветеринарно-санітарні показники, якість та безпеку мідій як харчового продукту Аналіз джерел літератури щодо санітарної оцінки та безпеки харчових мідій Апробація експрес- методів бактеріологічних досліджень мідій Аналіз джерел літератури щодо санітарної і якісної оцінки середовища, в якому культи- вуються мідії Удосконалення методів ветеринарно-санітар6ного контролю якості та безпеки мідій Розробка комплексного ветеринарно-санітарного дослідження показників якості та безпеки мідійАналіз джерел літератури щодо контролю якості та безпеки мідій 2.2. Об'єкти досліджень.
Об'єктами досліджень у виконаній дисертаційній роботі були:
- мідії Mytilus gallouprovincealis природної популяції, які виловлювали в різних районах Чорного моря та його затоках;
- мідії, які штучно вирощували у південно- західній частині Чорного моря;
- мідії, що реалізовувались у торговій мережі у охолодженому та замороженому стані;
- мідії, що надходили в Україну згідно імпорту з різних країн;
- морська вода у районах вирощування мідій.
При виконанні роботи було досліджено 448 проб мідій, 210 проб морської води і використано в дослідах 62 лабораторні тварини - миші.
2.3. Організація і методи досліджень.
Основна частина досліджень проведена в лабораторії кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та фармакології Одеського державного аграрного університету. Окремі дослідження проведені в Одеській державній обласній лабораторії ветеринарної медицини, Одеській міській державній лабораторії ветеринарної медицини, державних лабораторіях ветеринарно- санітарної експертизи на ринках Одеси (ринки "Привоз", "Черьомушки", "Північний" та "Південний") протягом 2001- 2005 років.
За період виконання роботи було проведено чотири серії комплексних досліджень.
При проведенні досліджень використовували класичні та сучасні методи досліджень, які впроваджені у ветеринарно-санітарну експертизу, відповідно вимог "Обов'язкового мінімального переліку досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження, комбікормової сировини, комбікормів, вітамінних препаратів та ін., які слід проводити в державних лабораторіях ветеринарної медицини і за результатами яких видається ветеринарне свідоцтво (ф- 2)" [50] (табл. 2.2).
У першій серії дослідів нами вивчалась санітарна якість та безпека мідій залежно від умов їх культивування, пори року, місця виловлювання та санітарної якості морської води. Якість мідій вивчалась проведенням органолептичних та фізико-хімічних досліджень, а безпека - бактеріологічних, токсикологічних, паразитологічних, радіобіологічних досліджень.
Для проведення досліджень зразки мідій відбирали безпосередньо в місці їх виловлювання, доставляли на кафедру, де проводили дослідження. Органолептична оцінка, відповідно вимог Держстандарту, проводилась за наступними показниками: зовнішній вигляд, ознаки життєдіяльності, запах, проба варінням.
Для визначення якості мідій за фізико-хімічними показниками, нами були використані основні фізико-хімічні дослідження, які застосовуються при проведенні ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і м'ясопродуктів.
Таблиця 2.2.
Основні методи досліджень, що використовувались при проведенні експериментальної роботи
№ з/пПоказники і методи дослідженьМетодиДжерело12341Відбір проб мідійМідії відбирали з кожної партії зразу після їх виловлювання, чи доставці на реалізацію, з різних місць в кількості трьох точечкових проб (загальна кількість не менше 30 штук мідій). Штучно вирощувані мідії відбирали безпосередньо на колекторах. При цьому враховували, що розмір харчової мідії повинен бути не менше 40 мм.ГОСТ 7631- 85 [49]
ТУ 15- 04- 435- 85 зі змінами 1981[322]
ТУ 15- 04- 435- 79 зі змінами 1989[323]2Органолептичні дослідженняОрганолептичною оцінкою якості мідій встановлювали їх зовнішній вигляд, ознаки життєдіяльності, запах, колір та сторонні домішкиГОСТ 7631- 85 [48]
ГОСТ 9959- 91 [325]
ТУ 15- 04- 435- 79 [49]
В.М. Ковбасенко [203]
3Фізико- хімічні дослідження мідійПри ветеринарно-санітарній експертизі вивчають основні фізико-хімічні показники, які характеризують якість мідійГОСТ 23392- 78 [324]
В.М. Ковбасенко [203]
Продовження таблиці 2.2
12344Бактеріологічне дослідження мідійПри здійсненні ветеринарно-санітарної експертизи проводили визначення:
- кількості мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів;
- бактерій групи кишкової палички, сальмонел, протея, стафілококів, лістерій, парагемолітичного вібріону та сульфітредукуючих клостридій;
- культурально-морфологічної, бі-охімічної та серологічної ідентифікації виділених ентеробактерій;
- патогенності