Ви є тут

Розробка складу та технології препарату "Бронхофіт" із сировини рослинного походження

Автор: 
Пісковацький Юрій Георгійович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
3408U004907
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОБҐРУНТУВАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ КОНЦЕПЦІЇ СТВОРЕННЯ
ЛІКАРСЬКОГО ЗБОРУ ТА МЕТОДІВ ЙОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
2.1. Вибір загальної методології досліджень
Фармацевтичний ринок нашої країни має недостатній асортимент лікарських
препаратів на основі фітокомпозицій, особливо це стосується ліків для терапії
органів дихання.
Тому пошук нових препаратів із лікарської рослинної сировини є актуальним для
практичної фармації та медицини України.
Експериментальні роботи з метою виявлення нових джерел біологічно активних
субстанцій для терапії захворювань органів дихання доцільно починати з
проведення патентного пошуку та вивчення даних літератури.
При розробці лікарського рослинного збору під умовною назвою «Бронхофіт» були
використані лікарські рослини, які широко розповсюджені на території України і
дозволені до медичного застосування МОЗ України.
Тому, у світлі загальноприйнятих сучасних вимог, для досягнення поставленої
мети нами було складено план проведення досліджень:
розробити науково обґрунтований склад збору «Бронхофіт» із композиції
лікарської рослинної сировини;
розробити промислову технологію збору «Бронхофіт» у різних видах упаковки (у
пакеті поліетиленовому, вкладеному в пачки з картону; пачках на основі
алюмінієвої фольги; пакетах «Дой-пак» та фільтр-пакетах);
вивчити фізико-хімічні та технологічні властивості розробленого засобу;
вибрати та обґрунтувати критерії якості збору і методик їх визначення;
обґрунтувати тип упаковки і термін придатності препарату;
розробити аналітичну нормативну документацію;
розробити технологічний та технічний промислові регламенти виробництва збору
«Бронхофіт».
При вивченні властивостей розробленого лікарського збору застосовані
загальноприйняті методи органолептичних, технологічних, фізико-хімічних і
мікробіологічних досліджень, які дозволяють об’єктивно оцінювати їх якість на
підставі одержаних статистично оброблених результатів.
2.2. Об’єкти досліджень
У цьому підрозділі наведено об’єкти і методи досліджень, які в своїй сукупності
найповніше відбивають сутність і характер проведеної роботи з розв’язання
завдань цієї проблеми.
Об’єктами дослідження в роботі була лікарська рослинна сировина, лікарські
збори у чотирьох різних видах упаковки та допоміжна речовина – вода очищена.
Кореневища аїру (лепехи звичайної) (Rhizomata Acori Calami)
(ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 72). Шматочки кореневищ різноманітної форми, які
проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір жовтуватий або рожевий,
інколи зеленуватий. Запах сильний, ароматний. Смак пряно-гіркий.
Корені алтеї (Radices Althaeae) (ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 64). Шматочки коренів
різної форми, які проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір
жовтувато-білий або сірувато-білий. Запах слабкий, своєрідний. Смак
солодкуватий з відчуттям слизуватості.
Квітки бузини чорної (Flores Sambuci Nigrae) (ДФ ХI вид., вип. 2,
ст. 10). Окремі квітки та пупўянки на коротких голих квітконіжках або без них.
Квітки зі слабко помітною пўятизубчастою зрослолистою чашечкою і віночком з 4-5
пелюсток, зрослих біля основи, діаметром до 5мм. Тичинок 5, прирослих до трубки
віночка, завўязь напівнижня, тригніздова. Колір жовтуватий. Запах ароматний.
Смак пряний.
Квітки ромашки (Flores Chamomillae) (ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 7). Квітколоже
голе, дрібноямчасте, порожнє. Обгортка кошика черепичаста, багаторядна, що
складається з численних довгастих, з тупими верхівками пелюсток. Колір
язичкових квіток білий, трубчастих – жовтий, обгортки – жовтувато-зелений.
Запах сильний, ароматний. Смак пряний, гіркуватий, злегка слизуватий.
Листя кропиви (Folia Urticae) (ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 25). Шматочки листків
різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір листків
темно-зелений. Запах слабкий. Смак гіркуватий.
Листя м’яти перцевої (Folia Menthae рiperitae) (ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 18).
Шматочки листків різної форми, розміром до 10 мм та більше із домішкою квіток
та пупўянок. Край листка пильчастий з нерівними гострими зубцями; поверхня
гола, тільки знизу по жилках під лупою помітні рідкі притиснуті волоски і по
усій пластинці листка – блискучі золотисто-жовті чи темніші залозки. Колір
листків від світло-зеленого до темно-зеленого. Запах сильний, ароматний. Смак
злегка пекучий, холодящий.
Кореневища і корені оману високого (Rhizomata et radices Inulae)
(ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 73). Шматочки коренів та кореневищ різноманітної
форми, які проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір
сірувато-бурий, жовтувато-білий, жовтувато-сірий. Запах ароматний. Смак пряний,
гіркуватий.
Кореневища з коренями солодки голої (Rhizomata et radices Glycyrrhizae) (АНД
64-22716897-009-03). Шматочки коренів і підземних пагонів циліндричної форми
різної довжини, товщиною від 0,5 до 5 см та більше. Поверхня неочищених коренів
та пагонів злегка продовгувато зморшкувата, покрита бурою пробкою; очищена
сировина зовні від світло-жовтого до бурувато-жовтого кольору з незначними
залишками пробки, на зломі – світло-жовта, волокниста. Запах відсутній. Смак
нудно-солодкий, злегка подразливий.
Квітки липи серцелистої (Flores Tiliae) (ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 12).
Суміш квіток, квітконіжок і шматочків приквітників різноманітної форми розміром
від 0,5 до 20 мм. Квітки пелюстків білувато-жовті, чашолистиків – зеленувато
або жовтувато-сірі, приквітних листків – світло-жовті або зеленувато-жовті.
Запах слабкий, ароматний. Смак солодкуватий, злегка в’яжучий, з відчуттям
слизу.
Трава чебрецю плазкого (Herba Serpylli) (ДФ ХI вид., вип. 2, ст. 60). Суміш
цілих або частково подрібнених тонких гілочок, листків, шматочків стебел
товщиною до 0,5 см і квіток. Листки короткочерешкові,