ЗМІСТ
Перелік умовних скорочень Вступ
Розділ 1. Молекулярно-клітинні механізми адаптації рослин до дії високих температур (огляд літератури) 1.1. Феноменологія теплового загартування рослин 1.2. Молекулярні механізми підвищення теплостійкості рослин 1.2.1. Зміни термостабільності білків 1.2.2. Активація синтезу білків теплового шоку та їх функції 1.2.3. Нагромадження низькомолекулярних сполук1.2.4. Зміни складу біомембран 1.3. Про-/антиоксидантний баланс за дії на рослини стресових температур 1.4. Реакції, індуковані активними формами кисню і важливі для формування терморезистентності рослин Висновки до
розділу
Розділ 2. Об'єкти, умови і методи досліджень 2.1. Об'єкти досліджень 2.2. Схеми експериментів 2.2.1. Дослідження динаміки розвитку теплостійкості і визначення оптимальної температури однохвилинного загартовуючого прогріву 2.2.2. Дія тестуючого нагрівання 2.2.3. Обробка рослинних об'єктів екзогенними ефекторами 2.3. Визначення виживаності рослинних об'єктів 2.4. Аналіз біохімічних показників2.5. Повторність і статистична обробка результатів експериментів
Розділ 3. Формування теплостійкості рослин після короткочасного впливу високих температур 3.1. Динаміка розвитку теплостійкості після однохвилинної дії високих температур 3.2. Значення біосинтезу білка, активних форм кисню та іонів кальцію у формуванні теплостійкості рослин після короткочасного впливу гіпертермії 3.2.1. Ефекти інгібітору біосинтезу білка 3.2.2. Ефекти антиоксиданту 3.2.3. Ефекти модифікаторів кальцієвого статусу Висновки до
розділу
Розділ 4. Зміни про-/антиоксидантної рівноваги у рослин за дії загартовуючого і ушкоджуючого прогрівів 4.1. Вміст пероксидів і продуктів пероксидного окиснення ліпідів у рослин за впливу гіпертермії і антиоксиданту 4.2. Можливе значення кальцію у змінах вмісту пероксидів Висновки до
розділу
Розділ 5. Вплив короткочасного загартовуючого прогріву рослин на функціонування антиоксидантних ферментів 5.1. Зміни активності антиоксидантних ферментів за дії на рослини загартовуючих і ушкоджуючих температур: модифікація ефектів антиоксидантом 5.1.1. Активність супероксиддисмутази 5.1.2. Активність каталази 5.1.3. Активність пероксидази 5.2. Вплив короткочасного загартовуючого прогріву проростків пшениці на термостабільність антиоксидантних ферментів 5.2.1. Особливості прояву ефектів високотемпературної інактивації антиоксидантних ферментів
5.2.2. Термостабільність супероксиддисмутази5.2.3. Термостабільність каталази 5.2.4. Термостабільність пероксидази Висновки до
розділу Аналіз і узагальнення результатів досліджень Висновки Список
- Київ+380960830922