Ви є тут

Особливості ранньої діагностики, клінічного перебігу, лікування та профілактики виразкової хвороби у працівників гірничо-металургійного комплексу.

Автор: 
Ковальчук Тамара Антонівна
Тип роботи: 
Дис. докт. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0503U000606
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОБСЯГ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
Для рішення поставлених завдань використовувались клінічні, рентгенологічні,
інструментальні, біохімічні, імунологічні, морфологічні, статистичні та ін.
методи досліджень.
Зв’язок з умовами праці вивчався вибірковим методом. Умови праці
характеризувались рівнем і тривалістю дії шкідливих факторів робочого
середовища. Рівень шкідливого фактору визначався професією – як інтегральним
показником різних за фізичним змістом факторів: пилу, токсичних речовин, шуму,
вібрації, важкості праці і т. д. (професії підбирались за шкідливістю по
літературним даним). Тривалість його дії – через стаж в шкідливих умовах
(умовах праці, де хоча б один фактор перевищує гранично допустимий рівень (ГДР)
чи гранично допустиму концентрацію (ГДК)). Для відокремлення від статистичного
“шуму” додатково вивчався зв’язок з віком працівника.
Достатня для отримання незміщених оцінок математичного очікування та дисперсії
вибірка складає 80 спостережень (оцінка отримана на основі вивчення законів
розподілу імовірностей для досліджуваних груп робітників), нами досліджено 1830
працівників гірничо-металургійного комплексу. Контрольна група складає 787
робітників, праця яких не пов’язана з несприятливими умовами.
Зважаючи на природу клінічних показників, в яких синтаксичні змінні (кисло,
гірко, більше, менше, рідко і т.д.) переважають над кількісними, основним в
дослідженнях був метод експертних оцінок. Сформована на цьому експертна ланка:
три доктори медичних наук, чотири кандидати медичних наук, троє практичних
лікарів, які працюють в даній проблемі більше десяти років, розробила
спеціальні питання для проведення скринінгу з метою збору інформації про стан
здоров’я та вияви специфічних
захворювань гастродуоденальної зони. На її основі, виходячи з методики
експертної оцінки (тобто урахування рангу експерта, частоти збігу питання та
ін.) нами була розроблена спеціальна анкета:
Прізвище _______________ ім’я ___________по-батькові________________
Домашня адреса___________________________________________________
Вік______________________________________________________________
число місяць рік народження
Професія_________________________________________________________
Загальний стаж праці_______________________________________________
Стаж в несприятливих умовах_______________________________________
Зріст_____________________________Вага____________________________
При заповненні анкети просимо перекреслити цифру, яка стоїть перед проявом,
який віддзеркалює стан вашого здоров’я протягом останнього часу.
01. Чи відзначали Ви за останній час стійку зміну апетиту: (1) ні;
(2) апетит знижений; (3) апетит відсутній; (4) з’явилась відраза до
м’ясної та рибної їжі; (5) Ви не переносите молочних продуктів.
02. Чи відзначаєте Ви за останній час втомлюваність: (1) ні;
(2) наприкінці робочого дня; (3) постійно.
03. Чи буває у Вас відрижка: (1) ні; (2) рідко повітрям або їжею; (3) часто
повітрям або їжею; (4) кислим або гіркотою; (5) відрижка з
зіпсованим запахом.
04. Чи буває у Вас гіркота в роті: (1) ні; (2) так.
05. Чи буває у Вас печія: (1) ні; (2) рідко; (3) постійно.
06. Чи буває у Вас нудота: (1) ні; (2) буває при деяких станах (головний
біль та ін.); (3) на голодний шлунок; (4) після прийому будь-якої їжі.
07. Чи з’являється у Вас відчуття важкості під грудьми після їжі: (1) ні;
(2) рідко; (3) часто; (4) не залежить від кількості їжі.
08. Чи буває у Вас блювання: (1) ні; (2) буває рідко у відомому стані
(отруєння, вживання алкоголю); (3) з’являється через годину після
прийому їжі; (4) не пов’язане з прийомом їжі.
09. Чи буває у Вас відчуття важкості, тиску під ребрами справа: (1) ні;
(2) рідко; (3) часто; (4) пов’язане з вживанням гострої, жирної їжі.
10. Чи буває у Вас біль в животі: (1) ні; (2) після або під час їжі; (3)
“голодний” біль; (4) нічний біль; (5) не пов’язаний з прийомом їжі;
(6) постійний біль.
11. В якому місці живота Ви відчуваєте біль: (1) внизу живота; (2) в
правій половині живота; (3) в лівій половині живота; (4) під грудьми;
(5) в усьому животі.
12. Чи є у Вас скарги, пов’язані з роботою кишечнику: (1) ні; (2) закрепи;
(3) часто рідкий стул; (4) закрепи, які змінюються проносами або
супроводжуються піддутим животом.
13. Чи буває у Вас жовтяниця шкіри: (1) ні; (2) так.
14. Чи буває у Вас сверблячка: (1) ні; (2) так.
15. Чи вживаєте Ви алкоголь: (1) ні; (2) так; (3) рідко; (4) помірно; (5)часто.
16. Чи палите Ви: (1) ні; (2) так.
17. Ви харчуєтесь регулярно: (1) ні; (2) так: скільки разів на день вживаєте
їжу.
18. Чи користуєтесь Ви послугами громадського харчування: (1) ні;(2) так.
19. Скільки Ви вживаєте рідини за добу: (1) влітку_____ взимку________
20. Що, переважно, Ви вживаєте з рідини: (1) просту воду; (2)газовану воду;
(3) квас; (4) вітамінні напої.
21. Чи є у Вас захворювання органів травлення: (1) ні; (2) гастрит з підвищеною
кислотністю; (3) гастрит з пониженою або нульовою кислотністю; (4) гастрит з
невідомою кислотністю; (5) виразка шлунка або дванадцятипалої кишки; (6) коліт;
(7) ентероколіт; (8) захворювання
печінки, жовчного міхура; (9) захворювання підшлункової залози.
22. Чи стоїте Ви на диспансерному обліку у лікаря за вказаним в п. 21
захворюванням: (1) так _______________________________________;
з приводу якого захворювання, вказати з якого часу
(2) ні, не знаю.
23.Коли останній раз і які обстеження Ви пройшли за вказаним в п. 21
захворюванням: (1) не проходив; (2) пройшов:
____________________________________________________________
впишіть вид обстеження
24. Чи хворіли Ви хворобою Боткіна (інфекційною жовтяницею) : (1) ні;
(2) так: _____________________
впишіть в якому році
25. Чи хворіли Ви кишковими інфекціями: