Ви є тут

Організаційно-економічні засади розвитку ринку зерна

Автор: 
Бистрова Ірина Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
3407U003605
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
СУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ
РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЗЕРНА

2.1. Ринок зерна України та його місце
на світовому зернопродуктовому ринку
Вагомим чинником, що визначає основні напрями реформування й розвитку зернового сектору України, є світовий ринок зерна. Необхідність проведення маркетингових досліджень світового й вітчизняного зернового ринку зумовлюється низкою глобальних тенденцій, які останнім часом знаходять свій прояв на вітчизняному зерновому ринку. Основними з них слід вважати такі:
переорієнтація сільського господарства з виробництва на ринок, тобто посилення ролі споживача;
глобалізація сільського господарства внаслідок прогресивного пом'якшення торговельних бар'єрів, транспортних і комунікаційних змін;
посилення конкуренції на ринку зерна внаслідок концентрації підприємств з переробки сільськогосподарської сировини у руках відносно невеликої кількості транснаціональних компаній, які висувають високі вимоги до якості сировини;
підвищення вимог споживачів до якості кінцевої продукції;
впровадження інноваційних розробок у виробничу діяльність сільського господарства, що супроводжується підвищення його ефективності, поглибленням процесу вертикальної інтеграції та активізацією партнерських відносин.
Потреба в проведенні постійних маркетингових досліджень посилюється і рядом тенденцій у світовому виробництві зерна. Так, протягом тривалого часу посівні площі під зерновими культурами збільшувалися, внаслідок переважно екстенсивного характеру зерновиробництва в більшості країн світу. Так,
у 1980 р. зібрані площі під зерновими становили 726,4 млн. га. Однак в останні два десятиріччя почав переважати інтенсивний розвиток зерновиробництва, що зумовило загальносвітове скорочення посівних площ на 54,6 млн. га (на 7,5 %) і в 2005 р. вони становили 671,7 млн. га. При цьому спостерігається найбільше скорочення посівних площ під ячменем, пшеницею, вівсом, житом і просом. Одночасно збільшились зібрані площі під кукурудзою і рисом (табл. 2.1).

Таблиця 2.1
Динаміка зібраних площ зернових культур у світі, млн. га
КультуриРоки2005 р. до 1980 р., %19801995200020012002200320042005Зернові (разом)726,3685,9671,3666,2661,1664,0669,6671,792,5у т. ч. пшениця236,7214,5216,6219,5215,3217,2218,8218,492,3 рис143,5147,4155,1151,5151,2144,8150,4152,2106,1 фуражні346,1324,0299,6295,2299,6302,0300,4301,187,0 Джерело: [159, www.usda.gov]

Очевидно, що загальносвітові тенденції можуть не збігатися з тенденціями в окремих регіонах світу. Про це свідчить наступна інформація: протягом двох останніх десятиріч минулого століття у Північній Америці зібрані площі зменшилися на 5,1 млн. га. Однак у таких регіонах світу як Європейський Союз, Близький Схід, Північна Африка, Південна Азія вони збільшилися відповідно на 0,1; 2; 1,3 і 5,3 млн. га [41].
Однак, враховуючи загальносвітові тенденції щодо споживання зерна і коливання цін на нього, за довгостроковими прогнозами, в США планується збільшити площі посівів основних зернових культур до 109,4 млн. га. Додаткові площі будуть зайняті переважно озимою пшеницею, кукурудзою і соєю. З цією метою планується додатково ввести в оборот 4,8 млн. га раніше законсервованих земель.
Дослідженням встановлено, що за період з 1960 по 1990 р. Світовий
валовий збір зернових культур збільшився більш як удвічі від 823,7 до
1760,1 млн. т при незначному коливанні посівних площ. Однак, починаючи з 1990 р. темпи середньорічного валового приросту дещо зменшилися і становили близько 1% у рік. Про ознаки уповільнення світових темпів приросту свідчить показник виробництва зерна на душу населення. Так, у 1984 р. у світі вироблялося 342 кг зерна на душу населення, а у 1990 р. - тільки 335 кг.
За оцінками USDA, у 2002/03 МР світове виробництво зерна становило 1447 млн. т, а у 2004/05 МР - 1645 млн. т (табл. 2.2). На 2006/07 МР Міжнародна Рада по зерну (IGC) прогнозує також високі валові збори зернових - у межах 1586 млн. тонн.
Таблиця 2.2
Світовий баланс зерна, млн. т
Показники2002/03 р.2003/04 р.2004/05 р.2005/06 р.2006/07 р.
(прогноз) Виробництво14471473164515871586 Експорт211208211212215 Споживання15021538159716101625 Запаси342276324312278 Джерело: www.usda.gov

Дослідженням встановлено, що споживання зернових у світі має чітко виражену тенденцію до зростання, що пояснюється, насамперед, збільшенням чисельності населення (нині населення земної кулі наближається до 5,8 млрд. чол., щорічний приріст - майже 80 млн. чол.) і зростанням рівня доходів. Так, протягом 1960 - 2002 рр. споживання зерна у світі зросло від 819 млн. т до 1895 млн. т. У 2005/06 МР світовий обсяг споживання зерна, за попередніми оцінками, досяг 1610 млн. т, а в 2006/07 МР очікується його зростання до 1625 млн. т. Експерти пов'язують цей ріст передусім із збільшенням обсягів переробки зерна на етанол.
Дана тенденція зумовила збільшення обсягів як внутрішнього, так і зовнішнього товарообігу [177].
У другій половині ХХ ст. для якого характерними є процеси глобалізації, відбувся стрімкий розвиток міжнародної торгівлі. Нині, у загальному балансі міжнародної торгівлі зерно є товаром, який за часткою у сукупному обсязі перевезень займає третє місце після вугілля та нафти, а у вартісному вираженні воно посідає перше місце [80]. Якщо у 1960 р., за експертними оцінками, обсяги торгівлі зерном становили 75,8 млн. т, то на початку ХХІ ст. цей показник наближається до 210 млн. т [177].
Протягом досліджуваного періоду спостерігається зближення темпів збільшення виробництва й експорту зернових, що, як підкреслюють російські дослідники - аграрники, загострює проблему розширення експорту та вимагає нових додаткових заходів і відповідних зусиль щодо його нарощування [122].
Важливим показником рівня продовольчої безпеки країни є обсяги її запасів зерна. До початку 90-х років відб