РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО БІЗНЕСУ З ПЕРЕРОБЛЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПРОДУКТІВ В АПК (НА ПРИКЛАДІ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ)
2.1. Структурні зміни та особливості розміщення підприємств малого бізнесу з перероблення сільськогосподарських продуктів
Становлення та розвиток національної економіки, нового конкурентного середовища супроводжується відповідними змінами товарних ринків, структури національного виробництва, перерозподілом трудових ресурсів з одних сфер бізнесу у інші. Безперечно, що такі трансформації середовища господарювання не можуть не позначитися на діяльності окремих суб'єктів господарювання, а особливо малих підприємств (далі МП), як найбільш чисельної категорії сектору малого бізнесу.
Характерною особливістю сучасних трансформаційних процесів слід вважати їх високу динамічність, що зумовлена швидкими змінами пріоритетів національного розвитку, прискоренням науково-технічного прогресу, інтернаціоналізацією підприємницької діяльності та іншими факторами. Більшість підприємств галузей національної економіки співпрацюють і конкурують не тільки з внутрішніми партнерами, але й зарубіжними виробниками чи торгівцями. Висока інтенсивність конкурентної боротьби на сировинних, технологічних і товарних ринках у регіональному та загальнонаціональному масштабі змушує підприємства більш ретельніше прогнозувати діяльність та розробляти стратегії власного розвитку, уникати непродуманих рішень, незабезпечених замовлень тощо. Не стала винятком і галузь харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів, яка у своєму розвитку повністю відтворює траєкторію більшості галузей національної економіки [144, с.120].
Задоволення потреб населення продуктами харчування є одним із напрямів обробної промисловості України. Згідно із Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД), затвердженою наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології та сертифікації (Держкомстату), в рамках секції D "Обробна промисловість" виокремлюють підсекцію DA "Харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів", яка поділена на розділи, групи, класи та підкласи, що доводить складну структуру цієї галузі.
Харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів, як досліджувана нами галузь, є однією з домінуючих галузей промисловості як України в цілому, так і Херсонської області зокрема, вона впливає на розвиток та ефективність функціонування всього народногосподарського комплексу країни.
Дослідження конкурентних позицій переробних підприємств малого бізнесу в АПК та оцінку конкурентоспроможності їх продукції необхідно розпочати із аналізу структурних змін, особливостей розміщення підприємств галузі.
Харчова промисловість України на момент отримання незалежності була представлена потужними комбінатами та фабриками, орієнтованими на задоволення загальносоюзних потреб. Більшість підприємств у період з 1990р. по 2000 рік призупинили свою діяльність, суттєво зменшили обсяги виробництва, основними причинами цього були: зміна економічного середовища функціонування підприємств та неготовність керівництва до нових умов ведення бізнесу; розрив господарських зв'язків на макро- та мікрорівні; відсутність сировини для виробництва, зниження купівельної спроможності споживачів та багато інших. Таким чином, основною тенденцією харчової промисловості в період з 1990 по 2000 рр. є скорочення виробництва вітчизняних великих підприємств, а з 2003р. формування нового ринку харчових продуктів із зростанням кількості малих підприємств цієї галузі. Але динаміка кількості МП галузі від'ємна як у Херсонському регіоні, так і по країні в цілому. Загальний аналіз їх динаміки за видами діяльності протягом років економічних перетворень свідчить про їх нерівномірне зростання (табл.2.1) [45,46].
Слід відзначити, що сьогодні важливою передумовою розвитку народногосподарського комплексу країни є ефективне функціонування малих підприємств харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів в регіонах, бо саме в містах та селах криються найгостріші проблеми цієї галузі та зосередженні найпотужніші резерви її розвитку.
Таблиця 2.1
Кількість та динаміка малих промислових підприємств за видами економічної діяльності [45,46]
Види діяльностіРокиТр2000200120022003200420052005/2000Вся промисловість
Всього по Україні
Херсонська область
34497
789
37652
850
40795
929
43303
960
44118
962
44835
947
1,3
1,2Добувна промисловість
Всього по Україні
Херсонська область
429
543
659
10
777
10
881
13
969
13
2,26
4,33Обробна промисловість,
Всього по Україні
Херсонська область
у тому числі:
33405
742
36160
780
38805
762
40792
766
41299
746
41856
730
1,25
0,98 - харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів
Всього по Україні
Херсонська область
6378
207
6681
225
6797
199
6982
196
6587
195
6393
199
1,00
0,96- легка промисловість
Всього по Україні
Херсонська область
3249
68
3564
69
3911
52
4189
53
4203
48
4097
44
1,26
0,65
Продовж. табл.2.1
- виробництво деревини та виробів з деревини
Всього по Україні
Херсонська область
2995
42
3437
50
3788
49
3900
49
3958
44
3958
40
1,32
0,95- целюлозно-паперова промисловість
Всього по Україні
Херсонська область
4565
101
4887
106
5276
114
5657
121
5880
126
6049
107
1,33
1,06- виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення
Всього по Україні
Херсонська область
80
101
135
112
118
153
1,91
-- хімічна та нафтохімічна промисловість
Всього по Україні
Херсонська область
2058
39
2251
43
2433
49
2616
47
2688
46
2865
52
1,39
1,33- виробництво інших неметалевих мін