Ви є тут

Управління витратами виробництва на підприємствах харчової промисловості (на прикладі хлібопекарської галузі)

Автор: 
Скригун Наталія Петрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
3407U003841
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ СТАНУ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ
ПРОМИСЛОВОСТІ
2.1. Сучасні тенденції розвитку підприємств харчової промисловості та проблеми
хлібопекарської галузі
Харчова промисловість, будучи стратегічно важливою частиною агропромислового та
промислового комплексів, займає провідне місце у структурі промислового
виробництва України упродовж багатьох років.
Харчова промисловість складається з понад 22 тисяч підприємств різної форми
власності, на яких працює більше мільйона чоловік. Виробники харчових продуктів
щорічно сплачують понад 7 млн. грн. податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.
Продовольчий комплекс виробляє майже 20% від загального об’єму промислової
продукції. Найбільша частка реалізованої продукції – напої, м’ясна та молочна
продукція, тютюнові вироби, хліб і хлібобулочні вироби та жири.
Населення України все більше надає перевагу продуктам вітчизняного виробництва,
які вигідно відрізняються своїми споживчими і смаковими властивостями та
виготовлені на натуральній основі. Питома вага вітчизняної продукції в
загальному обсязі реалізації харчових продуктів на внутрішньому продовольчому
ринку за останні роки зросла майже вдвічі і складає близько 95%. Продовольчі
товари під українськими брендами здатні задовольнити найвибагливіші смаки. 
Торгові марки вітчизняних виробників набули широку відомість за кордоном.
Експортні поставки українських харчових продуктів у 2005 році порівняно з 2004
роком зросли на 12% і склали 2770,6 млн. доларів США. За 2006 рік поставлено на
експорт: жирів та олії тваринного або рослинного походження на 971,4 млн.
доларів США, що на 65,4% більше, ніж у 2005 році; готових харчових продуктів –
на 1394,4 млн. доларів США, тобто на 8,0% більше, ніж у 2005 році.
В харчовій промисловості України створені сприятливі умови для іноземних
інвестицій. Так, у 2005 році в галузь вкладено 25% всіх прямих інвестицій у
промисловість України (1,2 млрд. дол. США), а в 2006 році  приріст іноземного
капіталу у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів склав
103,0 млн. доларів США.
Питання забезпечення якості та безпеки харчової продукції мають першочергове
значення. Ці показники є головним фактором підвищення конкурентоспроможності
харчової продукції та нарощування її експортного потенціалу.
Забезпечення якості та безпеки харчової продукції базується на комплексі
заходів, що направлені на гармонізацію нормативної документації до вимог
міжнародних та європейських стандартів, а також на впровадження міжнародних
систем управління якістю продукції. Для усунення перепон до вступу в СОТ та
забезпечення умов рівноправного партнерства у харчовій промисловості
проводиться значна робота зі створення національної нормативної документації,
гармонізованої з вимогами міжнародних та європейських стандартів. Зокрема, в
2005 році в харчовій промисловості розроблено 154 нормативних документи, в 2006
році розроблено 147 документів. До кінця 2006 року у цьому напрямку
відпрацьовано 85 відсотків нормативно-технічної документації. 
Підприємства харчової промисловості постійно працюють над удосконаленням
конкурентоспроможності асортименту харчової продукції. Діють дев’ять
Центральних галузевих дегустаційних (приймальних) комісій з визначення якості
харчової продукції, за результатами яких у 2005 році рекомендовано для
виробництва її близько 2000 найменувань. 
Контроль за якістю сировини і готової продукції здійснюють виробничі
лабораторії підприємств, більшість із яких акредитовані державним органом з
акредитації. На базі Українського науково-дослідного інституту спирту і
біотехнологій продовольчих продуктів діє Центр контролю якості харчової
продукції, який акредитований на національному та міжнародному рівнях. Центр
виконує сертифікаційні випробування харчової продукції вітчизняних виробників
та бере участь як «зразкова лабораторія» при вирішенні арбітражних питань. 
Велика увага приділяється розповсюдженню досвіду передових колективів, до яких,
зокрема, відносяться Крижопільський, Теофіпольський, Олександрійський,
Яреськівський цукрові заводи, Одеський і Запорізький олійно-жирові комбінати,
корпорація «Бісквіт-Шоколад», Львівська кондитерська фірма «Світоч», об’єднання
«Конті», об’єднання «Артемсіль», пивзаводи «Оболонь», «Сармат», «Славутич»,
завод безалкогольних напоїв «Росинка», ВАТ “Київхліб” та багато інших. 
За даними Держкомстату, у харчовій промисловості та переробленні
сільськогосподарських продуктів обсяги виробництва у 2006 році порівняно з 2005
роком збільшились на 10,0%. Серед основних видів діяльності галузі приріст
продукції одержано у виробництві жирів (25,3%), цукровій, м’ясній та тютюновій
галузі (відповідно 34,9%, 13,6% та 9,5%), переробленні овочів і фруктів
(11,8%), у виробництві напоїв (9,6%), макаронних виробів (7,3%), у
кондитерській галузі (0,7%). При цьому не досягнуто рівня виробництва
попереднього року на підприємствах з виробництва круп і борошна (відставання
8,3%) та у молочній промисловості (6,5%).
У січні–червні 2007 р підприємства з виробництва харчових продуктів, напоїв та
тютюнових виробів, за даними Держкомстату, перевищили минулорічні обсяги
продукції за відповідний період на 13,8%. Приріст одержано у м’ясній
промисловості (24,5%), виробництві напоїв (16,1%), тютюновій, молочній та
кондитерській галузях (відповідно 14,3%, 9,6% та 9,5%), переробленні та
консервуванні овочів та фруктів (14,0%), у виробництві жирів (11,2%). Водночас
спостерігається тенденція до скорочення випуску продукції у виробництві
макаронних виробів (на 4,0%).
Обсяги виробництва