Ви є тут

Підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю підприємств виноградарсько-виноробної галузі Криму.

Автор: 
Аблязова Севілє Абляївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U003880
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН І МЕТОДИКА ОЦІНКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ І ПРОДУКЦІЇ
ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ КРИМУ
2.1. Аналіз сучасного стану виноградарсько-виноробної галузі Криму
Виноградарсько-виноробна галузь Криму має особливе значення для української
економіки, яка є високодоходним і рентабельним підкомплексом. Однак, упродовж
двох-трьох останніх десятиліть виноградарсько-виноробна галузь України
періодично находилася під такими ударами: поширення філоксери; вульгарне
виконання урядової ухвали ЦК КПРС «Про заходи з подолання пияцтва й
алкоголізму» від 17 травня 1985 року, що перетворилося на так звану
антиалкогольну кампанію; і особливо масштабна криза в країні, що сталася потім,
привела до падіння виробництва в усіх галузях і, зокрема, у виноградарстві та
виноробстві. За оцінками експертів [200, с.30-32] антиалкогольна компанія
завдала величезного збитку кримському виноробству: вибуло більше 20%
потужностей з переробки винограду і понад 10% - з випуску вина.
Нині виноградарство є найприбутковішою галуззю рослинництва в Криму. У 2006
році на кожну вкладену гривню сільгосппідприємства одержували 41,5 коп.
прибутку (для порівняння: від вирощування соняшнику і зерна – 3,1 коп. і 4,1
коп. прибутку відповідно, овочів – 3,9 коп. збитку) [222, с.2]. Рівень
рентабельності винограду представлений на рис. 2.1.
Разом з тим, сьогодні виноградарство – галузь рослинництва з найвищою
собівартістю виробництва і трудомісткістю. У 2005-2006 рр. в 1 центнер
вирощеного винограду в середньому було вкладено 115,78 грн. і 11,7 люд.-годин.
Найтрудомісткішою операцією в технології виноградарства є збірання. При її
виконанні на технічних сортах до останнього часу переважала (а на столових
сортах і зараз переважає) ручна праця. Витрати на збирання врожаю складають з
технічних сортів до 20-25%, а зі столових – 35-40% від загальної суми витрат на
виноградарство.
Рис. 2.1 Рівень рентабельності винограду в АРК за 2000-2006 рр. [222, с.2]
Під впливом економічних, а епізодично і природних чинників (сувора зима 2006,
квітневі морози 2004 років) підсилювалося і перетворювалося на стійку негативну
тенденцію скорочення площ насаджень виноградників із зменшенням валових зборів
винограду і зниженням урожайності, як по Україні в цілому, так і по Криму
зокрема (таблиця 2.1).
Таблиця 2.1
Показники стану виноградарства України й АР Крим
(усі категорії господарств)*
Регіон
Роки

1985
1990
1995
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
Площа насаджень всього, тис. га

Україна
209
176
155
110
105
103
99
97
96
93
АР Крим
78,3
65,5
55,9
42,4
40,1
38,1
35,9
34,5
33,5
32,5
Питома вага АРК %
37,2
36,1
38,5
38,2
37,0
36,3
35,6
34,9
34,9
Площа плодоносних насаджень, тис. га

Україна
134
143
138
99
95
91
86
83
81
75,8
АР Крим
44,7
53,7
49,9
40,1
37,5
34,7
32,2
30,1
29,3
28,3
Питома вага АРК %
37,5
36,2
40,5
39,5
38,1
37,4
36,3
36,2
37,3
Валовий збір, тис. т

Україна
430,1
835,7
457,3
513,8
335,8
359,3
504,9
374,0
442,6
301,0
АР Крим
168,0
315,7
116,2
179,4
84,0
90,9
167,7
83,0
116,3
58,7
Продовження табл. 2.1.
Питома вага АРК %
37,8
25,4
34,9
25,0
25,3
33,2
22,2
26,3
19,5
Урожайність, ц/га

Україна
32,1
58,3
33,2
51,7
35,4
39,4
59,0
45,2
54,9
39,7
АР Крим
35,1
58,8
23,3
44,8
22,4
26,2
52,2
27,6
39,7
20,7
*Таблиця складена автором за даними ГУС України та АРК [ 175, с.52; 188, с.
241]
З 1985 р. площа виноградних насаджень Криму до 2006 р. зменшилася більш ніж у 2
рази. Тенденція скорочення зберігається і понині, оскільки вартість закладки 1
га винограднику і догляду за ним до вступу до повного плодоносіння надзвичайно
висока. Середня собівартість обробки одного гектара винограднику до вступу його
в період плодоносіння складає більше 50 тис.грн. [124, с.241].
Скорочення площ виноградних насаджень у сільськогосподарських підприємствах АР
Крим відбулося за 2000-2006 рр. в усіх регіонах (окрім м. Алушти), зокрема в
Сакському районі в 7 разів, Білогірському – в 20 разів, Роздольненському – в 4
рази, Кіровському, Ленінському і в Чорноморському районах – в 2 рази.
Зменшення площ під виноградними насадженнями в більшості господарств республіки
є результатом розкорчовування малопродуктивних, пошкоджених карантинними
шкідниками і хворобами насаджень, а також внаслідок практичного припинення
реконструкції та відновлення існуючих насаджень. При цьому все ж таки слід
зазначити деякі прояви зворотної тенденції. Починаючи з 2000 року
сільськогосподарськими підприємствами АРК посаджено близько 4,6 тис.га
виноградних насаджень. Відбувається і перезакладка старих виноградників, у
зв'язку з чим виноградні насадження омолоджуються. Результатом перезакладки є
те, що питома вага плодоносних виноградників у 2006 році в
сільськогосподарських підприємствах Криму склала 87,5%, що на 30,4% більше
рівня 1985 року.
Зараз провідні виробники винопродукції близько 35-50% інвестуємих коштів
спрямовують у розвиток сировинної бази. Виноградники - одна з найбільш
витратних статей цього бізнесу. Вміст 1 га виноградників за даними підприємств
становить більше 500 дол. США щорічно.
Найбільш питома вага в загальному обсязі виробництва винограду приходиться на
господарства м. Севастополя, якими в 2006 р. отримано 13,0 тис.т. продукції
(22,2% загального валового збору), м. Алушти - 10,7 тис.т. (18,2%), м. Судака –
8,2 тыс.т. (14%), м. Феодосії – 5,0 тис.т (8,6%), м. Ялти- 3,8 тис.т (6,6%),
Бахчисарайського – 11,7 тыс.т. (19,9%) і Сімферопольського районі