РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ організаційно-економічних передумов становлення та розвитку контролінгу
в системі менеджменту аграрних підприємств
2.1. Стан та тенденції розвитку аграрних підприємств Хмельницької області
Економічний стан переважної частини аграрних підприємств останнім часом є
досить нестабільним. Не всі виробники-аграрії виявилися здатними пристосуватись
до ринкових змінюваних умов. Що у свою чергу вплинуло на їхню
конкурентоспроможність та здатність до стратегічного розвитку взагалі.
Конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції визначається вже
кінцевою продукцією переробки. Тому пошук резервів підвищення
конкурентоспроможності слід зосередити саме у сфері переробки.
При аналізі замкнутого циклу «виробництво сільськогосподарської продукції –
переробка сировини та отримання готової продукції», керувалися перш за все
такими основними критеріями:
здатність сільськогосподарських підприємств досліджуваної області своєчасно
забезпечити переробні підприємства якісною сировиною;
пріоритетність плодоовочевого виробництва у Хмельницькій області;
здатністю переробних підприємств до стратегічного розвитку.
Плодоовочевий бізнес в Україні є найбільш зростаючим сектором АПК. Щорічний
приріст валового обороту становить 25-30%. Місткість ринку свіжих овочів і
фруктів дорівнює10-14 млрд. грн., що на 50-55% більше, в порівняні із зерновим
ринком. Середній рівень рентабельності виробництва продукції плодоовочевого
сектору становить 8-15%. На плодоконсервне виробництво припадає близько 4% у
загальному обсязі виробництва харчової промисловості України. Ринок
консервованої продукції зростає приблизно на 10-30% щорічно. Але, здебільшого,
виробничі потужності концентруються в регіонах з якісною сировиною. Так,
загальна частка Херсонської, Запорізької, Закарпатської, Вінницької та Одеської
областей загальному обсязі виробництва консервованої продукції у 2004-2005 рр.
становила близько 70-72% [50].
У Хмельницькій області діє близько 15 плодоконсервних підприємств і цехів при
сільськогосподарських формуваннях. Аналіз стану виробництва плодоовочевих
консервів у досліджуваній області свідчить, що до 2003 року спостерігалася
тенденція до зменшення їх виробництва. У 2005 та 2006 роках обсяги виробництва
плодоовочевих консервів дещо зросли, але до рівня 1990 року цей показник
становив лише 60% (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Основні показники виробничо-економічної діяльності плодоконсервної галузі
Хмельницької області
Показники
Роки
2004
2005
2006
Кількість працюючих консервних заводів та цехів в області, всього
15
20
20
Кількість підприємств, що звітують статуправлінню
11
11
Проектна потужність підприємств, тис.тонн/рік
57,1
58,3
58,3
Потреба в сировині:
- овочі
- плоди та ягоди
6800
85400
27430
113830
28000
117420
Заготовлено сировини:
- овочі
- плоди та ягоди
3400
72000
5398,6
71213,8
7500
77010
Виробництво основних видів продукції, тонн
12403
16246
19067
Чисельність працюючих
(зменшення чисельності за рахунок перепрофілювання виробництва), чол.
1017
904
915
Середньомісячна зарплата
319,3
438,8
483
Кількість збиткових підприємств
Джерело: дані підприємств плодоконсервної галузі Хмельницької області за
відповідні роки
Питома вага консервної галузі в загальному обсязі харчової промисловості
досліджуваної області не досягає 3 %. Станом на 2006 рік Хмельницька область
посідає лише 18-19 місце серед регіонів за питомою вагою виробництва овочів, а
плодів та ягід 2 місце [121, 122].
Досить негативним є той факт, що з 12 підприємств консервної промисловості
стабільно працюють лише ВАТ «Адамс» та Деражнянський плодоконсервний завод. ВАТ
«Адамс» виробляє майже 70% всієї консервованої продукції області (рис. 2.1). У
ВАТ запроваджено інтегровану систему виробництва. Для забезпечення сировиною
завод взяв в оренду 11061 га землі, з них 4175 га сади. Основна частина
сировини постачається 8 виробничими підрозділами підприємства.
Рис. 2.1. Питома вага виробників на ринку плодоконсервної галузі Хмельницької
області, 2006 р.
Побудовано на основі даних підприємств плодоконсервної галузі Хмельницької
області
Стабільно працює також Деражнянський плодоконсервний завод, який у 2005 р.
виробив продукції у порівняних цінах на 2,9 млн. грн. На підприємстві
встановлено нову лінію вартістю 1 млн. грн. для виготовлення концентрованого
яблучного соку. Завод створив дочірнє підприємство з виробництва
концентрованого яблучного соку. Пріоритетним напрямом у роботі підприємства є
розширення ринків збуту.
Слід відмітити, що в досліджуваній області спостерігається тенденція до
відновлення діяльності консервних заводів так Волочиський консервний завод було
орендовано фірмою «Декор», м. Тернопіль. На заводі проведено реконструкцію
лінії з виробництва зеленого горошку. Розпочавши роботу, за сезон підприємство
виготовило 2,8 млн. умовних банок продукції, одержало прибутку в сумі 70 тис.
грн., створило нові робочі місця.
Рис. 2.2. Виробництво плодоовочевої продукції переробними підприємствами
Хмельницької області, 2003 – 2006 рр.
Джерело: дані Держкомстату України.
Переробним підприємствам, з порівняно невеликими виробничими потужностями
виявилось досить складно адаптуватися до ринкових умов господарювання, що
спричинило низьку економічну ефективність їх розвитку. Таке становище зумовлене
станом сільського господарства, його особливостями, що, в свою чергу,
спричиняють особливості діяльності підприємств плодоовочеконсервної галузі:
сезонність у виробництві;
високий рівень матеріалоємності (на рівні 85%);
тісний взаємозв’язок з постачальниками сировини;
застаріла матеріа
- Київ+380960830922