Ви є тут

Підвищення ефективності управління якістю продукції на підприємствах харчової промисловості

Автор: 
Траченко Людмила Анатоліївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U004952
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ
ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
2.1. Аналіз проблем щодо розвитку харчової промисловості
Необхідність поліпшення ефективності управління якістю в харчовій промисловості
викликана суттєво важливими причинами, що відбуваються в Україні, а саме:
посиленням конкуренції з імпортними товарами, у т.ч. і в зв’язку зі вступом
України до СОТ;
необхідністю нарощування експортного потенціалу харчової промисловості;
поширенням сертифікації систем управління якістю підприємств Україні за
міжнародним стандартом ISO 9001.
Реалізація курсу нашої держави на вступ до Світової організації торгівлі та
європейську інтеграцію вимагає прискорення підготовки вітчизняних підприємств
до жорстких умов міжнародних ринків, що може бути досягнуто тільки через
застосування сучасних інструментів управління якістю.
Вже сьогодні національні виробники, котрі вийшли зі своєю продукцією на
міжнародні ринки, пересвідчились, що без впровадження систем управління якістю
неможливо знайти торгового партнера, а тим більше завоювати міжнародні ринки
збуту і бути там конкурентоспроможними. Саме конкуренція передбачає жорстоку
боротьбу за споживача і змушує керівників підприємств шукати нові підходи для
виробництва продукції найвищої якості.
З метою координації дій, спрямованих на якнайширше залучення представників
промисловості, громадськості, урядових і наукових організацій до вирішення
проблем підвищення якості й конкурентоспроможності вітчизняних товарів, робіт і
послуг, протягом останніх років Урядом було
прийнято низку рішень. Серед них – затвердження Концепції державної політики в
сфері управління якістю, прийняття національних міжнародних стандартів ISO 9000
версії 2000 року, ISO серії 14000, створення інституту якості у складі ДП
«УкрНДНЦ», розгалуженої мережі консультаційних пунктів з питань якості,
навчання й підвищення кваліфікації фахівців.
За офіційною інформацією Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) в
світі сертифіковані вже більш ніж 800 тисяч систем управління якістю відповідно
до міжнародного стандарту ISO серії 9001 версії 2000 року. Світовими лідерами у
цій сфері є Китай, Італія, Велика Британія, Японія, Іспанія, США, Франція та
Німеччина. У Європі найбільша кількість сертифікованих систем управління якістю
у Чеській Республіці (понад 11 тис.), Угорщині (понад 10 тис.), Польщі (майже
6,5 тис.), Румунії (6 тис.). Лідерами з активізації робіт щодо впровадження й
сертифікації систем управління якістю є Латвія (приріст у 6 разів), Чехія,
Російська Федерація та Словенія (приріст у 4 рази).
В Україні станом на 1 січня 2008 року є чинними:
- 1405 сертифікатів на системи управління якістю вітчизняних підприємств, у
тому числі, у Реєстрі системи УкрСЕПРО зареєстровано 989 чинних сертифікатів на
системи управління якістю (ДСТУ ISO 9001-2001);
У минулому році в цілому видано 350 сертифікатів на системи управління якістю в
системі УкрСЕПРО, що в 1,3 раза більше ніж у 2005 році (269 сертифікатів). Із
цієї кількості 254 сертифікати видано органами із сертифікації
Держспоживстандарту України, що в 1,4 раза більше ніж у минулому році (172
сертифікати). Проте це недостатньо у порівнянні з розвиненими європейськими
країнами та країнами-членами ЄС (Чеська Республіка, Угорщина, Польща,
Словаччина, Словенія).
Окремі вітчизняні виробники-експортери вже усвідомили, що наявність
сертифікованої системи управління якістю є однією з вимог, яку висувають
іноземні партнери до своїх потенційних партнерів. Сьогодні відомі українські
підприємства й організації мають впроваджені та сертифіковані системи
управління якістю відповідно до вимог стандарту ISO 9001. Продукція або послуги
таких підприємств користується попитом як на внутрішньому так і на зовнішньому
ринках. Серед них:
- у харчовій промисловості - ЗАТ "Оболонь", НВАО "Масандра", "Союз-Віктан", ЗШВ
"Новий Світ", ЗАТ "Артемівський завод шампанських вин", ТОВ "Княжий Град",
ККЗБН "Росинка".
Проведений нами аналіз діяльності підприємств харчової промисловості різних
галузей за 2005-2007 роки допоміг обґрунтувати проблему щодо необхідності
поліпшення управління якістю продукції в харчовій промисловості.
Згідно даним Департаменту харчової промисловості України в країні промислове
виробництво харчових продуктів здійснюють понад 22 тис. підприємств, на яких
працює більше мільйона осіб. Кількість спеціалізованих підприємств харчової
промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів у 2005р. склала
8777.
Питома вага реалізованої продукції харчової промисловості та перероблення
сільськогосподарської продукції в загальному обсязі реалізованої продукції в
Україні за 2006 р. склала 15,7 %. Галузь за цим показником посідає друге місце
після металургії та оброблення металу. На частку продовольчих товарів припадає
понад 60% особистого споживання матеріальних благ населення.
Приріст промислової продукції харчової промисловості та перероблення
сільськогосподарських продуктів у 2006 р. до попереднього року склав 13,7% (у
2005 р. – 12,4%).
Виробництво основних продуктів харчування в Україні у 2005-2006рр.
характеризуються такими даними (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво основних продуктів харчування в Україні у 2005-2006 р.
п/п
Найменування продукції
Одиниця виміру
2005р.
2006р.
2006р. в % до 2005р.
М’ясо, включаючи субпродукти 1 категорії
тис.тонн
485,4
565,0
116,4
Ковбасні вироби
тис.тонн
311,1
285,0
91,6
3.
Масло вершкове
тис.тонн
113,2
117,0
103,4
4.
Молоко оброблене рідке
тис.тонн
686,3
850,0
123,9
5.
Вершки
тис.тонн
23,1
19,5
84,1
6.
Продукти кисломолочні
тис.тонн
4