Ви є тут

Управління формуванням потенціалу стратегічного розвитку сільськогосподарських підприємств

Автор: 
Судомир Світлана Михайлівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U005111
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ПОТЕНЦІАЛУ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ
ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Стан тенденції розвитку підприємств та їх потенціалу
Для одержання зведено аналітичної інформації щодо тенденції розвитку
сільськогосподарських підприємств нами в основу покладені такі вимоги а саме:
- сільськогосподарське підприємство є відкритою системою, результати діяльності
якого залежать в основному від 2-х груп факторів:
- зовнішнього і внутрішнього середовища. При такому підході
сільськогосподарське підприємство нами розглядається як складова макро, - мезо
та мікроекономічних систем. Це дозволяє виявити загальні тенденції на названих
рівнях управління та системи взаємозв’язаних факторів впливу на кінцевий
результат діяльності. Така позиція базується на твердженнях, що майже на 60
відсотків результативність сільськогосподарських підприємств залежать від
факторів зовнішнього середовища. Виходячи з вимог 1-ї принципу ми прийшли до
висновку, що в процесі формування зведеної аналітичної інформації для
обгрунтування рішень щодо стратегічного розвитку сільськогосподарських
підприємств необхідно, окрім факторів ресурсного забезпечення, враховувати
існуючу систему менеджменту на макро,- мезо- і мікрорівнях управління. Така
вимога випливає із системного підходу та взаємозв’язку, взаємодії і
взаємозалежності систем управління на названих ієрархічних рівнях. Це находить
своє відображення в регіональних стилях керівництва, в типах управлінського
профілю, в існуючій системі організаційної культури;
- враховуючи цілісність системи, макро, - мезо - і мікро рівнів управління,
вважаємо за доцільне соціально економічне дослідження, проводити від загального
до конкретного, синтезу та аналізу. Такий підхід дозволить виявити як загальні
властивості, так і основні вимоги, які необхідно використовувати при
обґрунтуванні рішень щодо стратегічного розвитку підприємств та формування його
потенціалу. Дана вимога випливає із нової концепції регіонального підходу щодо
соціально – економічного його розвитку та формування потенціалу підприємств;
- аналогічне осмислення тенденцій розвитку повинно здійснюватися в контексті
оцінки системи показників на різних ієрархічних рівнях, яка характеризуватиме
індекси: виробництва та споживання продукції, економічного зростання, індекси
формування потенційних можливостей, індекси рівня та якості життя населення;
- для виявлення результативності управлінських рішень діяльності підприємств та
системи менеджменту вважаємо доцільним на макро, - мезо - і мікрорівнях
управління виявлятити взаємозалежність факторів та їх вплив на кінцеві
результати господарювання. Такий підхід дозволить виявити фактори забезпечення
синергічного ефекту в діяльності сільськогосподарських підприємств залежно від
комплексу факторів зовнішнього і внутрішнього середовища.
Поклавши в основу названі вимоги нами обґрунтована технологія дослідження, яка
включає:
Вивчення динаміки виробництва сільськогосподарської продукції.
Вивчення динаміки зміни потенціалу галузей та складових потенціалу підприємств:
технологічного, організаційного та економічного.
Аналогічна технологія дослідження повинна проводитися на регіональному,
обласному та районному рівнях. Для поглиблення дослідження аналогічна
технологія вивчення явищ і процесів повинна здійснюватися на рівні
сільськогосподарських підприємств. При цьому наша концепція базується на
пріоритетному розвитку великих підприємств асоціативного, корпоративного та
кооперативного характеру.
На основі аналізу індексів валової продукції можна зробити висновок, що з
розпадом Радянського союзу Україна в 1991 році порівняно з 1990 роком,
внаслідок необґрунтованого підходу до реформ аграрного сектору економіки, не
використала сформований потенціал, що виразилося у зменшенні виробництва
валової продукції сільського господарства. Загальний індекс в 1991 році
порівняно з 1990 р становив 0.87. Така тенденція характерна майже для всіх
областей України. Розмах варіації в розрізі областей становив від 0.80 у
Вінницькій до 0.96 у Чернігівській областях. Порівняно з 1990 роком в 1996 р.
намітилася тенденція до різкого зменшення виробництва валової продукції
сільського господарства. В 2006 році порівняно з 1990 р. валова продукція
підприємств усіх форм власності знизилась на 34.9 відсотка, а в Тернопільській
області до 40.7 відсотка.
Що стосується безпосередньо аграрних підприємств то в них сільськогосподарська
продукція зменшилася в цілому по Україні на 73.5 відсотка, а в Тернопільській
області на 74.5. Особливо зменшилося виробництво основних ресурсозабезпечуючих
переробних та інших галузей сільськогосподарських культур: зернових на 33.4
відсотка, і 49.4 відсотка цукрових буряків. Різке зменшення поголів’я ВРХ в
цілому, корів та свинопоголів’я відповідно - 75.1; корів – 71.1; свинопоголів’я
– 51.9 відсотків привели до низького коефіцієнта насиченості продовольчого
ринку. В 2006 році коефіцієнт насиченості продовольчого ринку становив на душу
населення: по молоку 0.79; м’ясу 0.46 коефіцієнта (табл.2.1)
Таблиця 2.1
Рівень насиченості регіонального продовольчого ринку в Україні молоком і
м’ясом.*
Області
Фактичне виробництво с.-г. продукції на 1 особу в 2006р. кг
Коефіцієнт забезпечення продовольчого ринку
Молока
М’яса
Молока
М’яса
Україна
284
36.8
0.79
0.46
Продовження таблиці 2.1
Автономна республіка Крим
142.6
51
0.04
0.63
Вінницька
502.7
36.1
1.39
0.45
Волинська
525.2
66.9
1.45
0.83
Дніпропетровська
138.1
39.9
0.38
0.50
Донецька
103.5
22
0.29
0.27
Житомирська
550.3
36.8
1.52
0.46
Закарпатська