Ви є тут

Підвищення конкурентоспроможності сільськогоспо-дарських підприємств.

Автор: 
Ботвіна Наталія Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U005697
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
Оцінка рівня конкурентоспроможності аграрних підприємств ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Конкурентоспроможність та якісний стан виробничо-ресурсного потенціалу
Херсонська область – потужний сільськогосподарський регіон. Його функціональне
призначення полягає в забезпеченні виробництва продовольчої продукції для
внутрішнього ринку та реалізації його експортного потенціалу на зовнішньому
ринку. Метою сучасної аграрної політики є розвиток багатофункціонального
структурованого, ефективного, націленого на світовий простір сільського
господарства, яке буде конкурентоспроможним в умовах Світової Організації
Торгівлі (СОТ). Однак, більше ніж за шістнадцять років формування національної
економіки агропромисловий комплекс України та Херсонської області зокрема,
залишається найбільш вражений наслідками багаторічної економічної кризи. І не
дивлячись на економічне зростання в останні роки в цілому по агропромисловому
комплексу, підприємства сільського господарства перебуває на самому ранньому
етапі формування конкурентоспроможності у нових суспільно-економічних
відносинах.
Системна недосконалість економічного механізму функціонування,
соціально-політична й інституціональна нестабільність відрізняють сучасну
соціально-економічну ситуацію в агарному секторі країни та області. Аналізуючи
проблеми функціонування національної економічної системи, Ю. Киндзерский і Г.
Паламарчук відзначають, що: "... ключовим завданням економічної політики
України є підвищення її конкурентоспроможності. Серед факторів формування й
підтримки умов конкурентоспроможності — проведення конкурентної політики,
адекватної ступеню розвиненості економічної системи"'. Особлива значимість
конкурентоспроможності в розвитку механізму господарювання підкреслюється
дослідником Ю.Б. Івановим: "Проблемою першорядної важливості для будь-якого
підприємства, що діє в умовах ринку, є проблема виживаності й забезпечення
безперервності розвитку". Розвиток системи адаптації розкриває резерви
забезпечення високого рівня не тільки конкурентоспроможності підприємств, але й
адаптації економічного механізму функціонування сільськогосподарських
підприємств до конкуренції.
Зміна соціально-економічної ситуації в країні залежить від оперативності зміни
системи адаптації економічного механізму функціонування сільськогосподарських
підприємств до умов соціально-орієнтованої, відкритої ринкової економіки.
Результативність адаптації сільськогосподарського підприємства визначається
досконалістю обраної системи господарювання та ефективністю його ведення. За
основними параметрами, якісним станом, рівнем освоєності та відновлення
виробничо-ресурсного потенціалу можна оцінити рівень адаптації економічного
механізму функціонування сільськогосподарських підприємств до умов
конкуренції.
Аграрний сектор економіки Херсонської області – це комплекс підприємств,
функціонування та конкурентоспроможність яких тісно пов’язана з природними
умовами, наявною матеріально-виробничою базою, технічними можливостями і
підготовленими висококваліфікованими людськими ресурсами. У масштабі України на
Херсонську область припадає 2,9% сільськогосподарського населення і 4,7%
сільськогосподарських угідь, а питома вага в загальному обсязі виробництва
валової продукції сільського господарства України збільшилася з 2,9% у 2003 р.
до 4,0% у 2006 р. При цьому у довгостроковому плані простежується позитивна
динаміка щодо її зростання, хоча в окремі роки з несприятливими погодними
умовами мають місце значні коливання в обсягах її виробництва (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Питома вага сільського господарства в економіці
Херсонської області, % *
Показник
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
Частка сільського господарства у загальному обсязі валової доданої вартості
25,6
28,4
26,2
19,6
24,1
22,3
22,1
Частка продукції сільського господарства у загальному випуску (основних цінах)
25,8
26,9
24,4
18,9
23,0
22,7
22,9
Частка основних засобів сільського господарства
25,7
24,1
24,5
18,5
21,8
20,8
20,4
Частка найманих працівників сільського господарства
29,9
24,7
21,6
17,6
17,1
15,8
15,6
*Розраховано за даними Херсонського обласного управління статистики, 2007 р.
Сільське господарство є домінуючою галуззю виробництва в економіці Херсонської
області. Максимального рівня його частка у валовій доданій вартості сягала у
2001 р. і становила 28,4%. В останні роки вона варіюється на рівні 22-24%.
Найгіршим у досліджуваному періоді для сільськогосподарських підприємств
виявився 2003 р. Частка їх продукції у загальному випуску (основних цінах)
господарського комплексу регіону в середньому становить 23,0%. Частка основних
засобів сільськогосподарського призначення складає 20,4% від наявних в регіоні
основних фондів. Частка найманих працівників сільського господарства знизилась
з 29,9 % у 2000 р. до 15,6% у 2006 р. При цьому поступове зменшення цього
показника продовжується і по сьогодні.
Узагальнюючи наведену у табл. 2.1 інформацію, можна сказати, що практично за
усіма наведеними показниками на рівні сільськогосподарських підприємств
економічна ситуація стабілізувалася, оскільки зниження показників розвитку, яке
спостерігалося до 2003 р. призупинилось. Сільськогосподарські підприємства є
пріоритетними у визначенні господарської спеціалізації регіону. Практично
чверть результативних показників виробництва та матеріально-технічного
забезпечення у регіональній економіці Херсонщини припадає на сільське
господарство. Це свідчить про значний потенціал та ресурси формування та
нарощення конкурентоспроможності аграрних підприємств.
Проте формування конкурентоспромо