Вы здесь

Функціонально-семантичне поле параметричності.

Автор: 
Хавкіна Олена Миколаївна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2008
Артикул:
0408U001828
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
СЕМАНТИЧНІ І ГРАМАТИКО-СЛОВОТВІРНІ ОСОБЛИВОСТІ СЛІВ КАТЕГОРІЇ ПАРАМЕТРИЧНОСТІ
2.1. Основні мікрополя загального поля параметричності
При аналізі основних мікрополів загального поля параметричності йдемо від найменшого мікрополя до найчисленнішого.

2. 1. 1. Мікрополе глибини

Автори наукових праць, присвячених параметричним лексемам, розглядаючи їх семантичну класифікацію, не поділяють слова цього мікрополя на групи великої і малої глибини [73;75]. Це, можливо, пояснюється тим, що аналізу піддавалися лише прикметники. Наше дослідження залучає до назв глибини велику кількість конституентів різних частин мови, тому в мікрополі виокремлюємо групи великої і малої глибини. Кількість прикметників у цьому мікрополі невелика. Репрезентанти аналізованого мікрополя є одними з найрідше вживаних у порівнянні з іншими назвами розміру загального поля параметричності.
2. 1. 1. 1. Слова на позначення великої глибини

Ядро групи представлено прикметником глибокий - 1) який має велику глибину (у 1 знач.) // Який має більшу глибину порівняно з іншими однорідними предметами // Який не має видимих меж (небо); 2) який міститься або лежить на значній глибині (у 2 знач.), далеко від поверхні, проникає на значну відстань всередину чого-небудь [СУМ,2,83].
Конституентами мікрополя також є прикметники, утворені за допомогою:
1) суфіксів: глибочезний - збільш. до глибокий [СУМ,2,84]; глибоченний - розм. Те саме, що глибочезний [СУМ,2,84]; глибоченький - розм. Досить глибокий (у 1 знач.) [СУМ,2,84];
2) префіксів: заглибокий - розм. Який має значну, більшу від звичайної або потрібної глибину [СУМ,3,79]; надглибокий - спец. Який значно перевищує звичайну глибину [СУМ,5,64].
Наведені вище прикметники утворюють інтенсифікаційний ряд: глибоченький, глибокий, глибоченний, глибочезний, заглибокий, надглибокий.
Формами ступенів порівняння ядерного прикметника є глибший - вищ. ступ. до глибокий [СУМ,2,84]; якнайглибший - підсил. найвищ. ступ. до глибокий [СУМ,11,639].
Аналізоване мікрополе також включає в себе утворений конфіксальним способом (від дно) прикметник бездонний - 1) який не має дна; без дна; 2) перен. Дуже глибокий [СУМ,1,126].
У багатозначного складного прикметника глибоководний - 1) глибокий і з великою кількістю води; 2) який діє або відбувається глибоко під водою; 3) який живе, водиться глибоко під водою [СУМ,2,83] у 1-му значенні з'являється додаткова якість: "з великою кількістю води". У своїх 2-му і 3-му значеннях глибоководний перебуває у периферійній зоні семантичного поля параметричності, куди відносяться й глибинний - 1) прикм. до глибина 2-5; 2) який діє або провадиться на великій глибині [СУМ,2,82]; абісальний - спец. Який відноситься, належить до найглибших частин моря або земної кори; глибинний [СУМ,1,3].
Конституентами мікрополя є й віддієслівні прикметники-терміни днопоглиблювальний - техн. призначений для поглиблення дна (у 1 знач.) [СУМ,2,84]; заглибний - призначений для заглиблювання [СУМ,3,79].
До групи великої глибини відносимо й ряд іменників, утворених:
1) суфіксальним способом: глибина - 1) відстань зверху вниз від поверхні, краю чого-небудь; 2) простір, що знаходиться на великій відстані від поверхні до низу [СУМ,2,82]; глибінь - те саме, що глибина 2, 3, 5 [СУМ,2,82]; глибокість - те саме, що глибина 2 [СУМ,2,82]; глибочінь - те саме, що глибина [СУМ,2,84];
2) безафіксним способом: глиб - те саме, що глибина 2, 3 [СУМ,2,81].
До ядерної частини аналізованої групи можна віднести й слово безодня - глибоке провалля; прірва.// Безмежний простір, безмірна глибина [СУМ,1,136].
До периферійної зони групи входить іменник товща - 1) маса якої-небудь речовини, якогось тіла від поверхні у глибину, шар чого-небудь [СУМ,10,169], хоча він похідний від ядерного кореня іншого мікрополя - товщини.
Віддієслівні іменники, утворені суфіксально-префіксальним способом, можна поділити на такі семантичні групи:
1) іменники зі значенням дії: заглиблення - 1) дія за знач. заглибити і заглибитися [СУМ,3,78]; заглиблювання - дія за знач. заглиблювати і заглиблюватися [СУМ,3,78]; поглиблення - 1) дія за знач. поглибити [СУМ,6,709]; поглиблювання - дія за знач. поглиблювати [СУМ,6,709];
2) назви пристроїв: заглибник - пристрій, прилад для заглиблювання [СУМ,3,79].
Усі дієслова, виділені у групу, що аналізується, є похідними від коренів глиб-/ глибл- й утворені способами:
а) суфіксальним: глибити - заглиблювати // Поглиблювати [СУМ,2,82]; глибшати - 1) ставати глибшим; 2) перен. ставати більшим; поглиблюватися [СУМ,2,84];
б) префіксальним: заглибити - 2) робити глибшим, поглиблювати [СУМ,3,78]; поглибити - 1) робити глибшим [СУМ,6,709]; поглибшати - 1) стати глибшим [СУМ,6,710];
в) префіксально-суфіксальним: заглиблювати - 1) запускати вглиб, на глибину чого-небудь; глибше вкладати, застромляти, забивати, занурювати щось; 2) робити глибшим, поглиблювати [СУМ,3,78]; заглиблюватися, заглибитися - 2) ставати глибшим [СУМ,3,78]; поглиблювати - 1) робити глибшим [СУМ,6,709]; поглиблюватися, поглибитися - 1) робитися, ставати глибшим [СУМ,6,710].
Дієслова глибочіти - розм. зяяти [СУМ,2,84] і зяяти - бути широко відкритим, виявляючи всю свою глибину (про отвір, яму, провалля і т. ін.) [150,391] крім значення глибини мають додаткову семантику ширини.
Прислівники представлені інтенсифікаційним рядом: гли?боко (рідко глибо?ко) [СУМ,2,83], (пестл.) глибоченько [СУМ,2,84], заглибоко [СУМ,3,79]; завглибшки - у глибину (про міру глибини) [СУМ,3,39] та формами ступенів порівняння: глибше - присл. вищ. ступ. до глибоко [СУМ,2,84]; якнайглибше - підсил. присл. до якнайглибший [СУМ,11,639].
ФСП параметричності й аналізована група зокрема репрезентовані не лише словами літературної української мови, але й діалектними лексемами з бойківських, полтавських говорів, говірок Нижньої Наддніпрянщини: бездонниця - безодня [201,1,72]1; безна - безодня, провалля [201,1,73]; безно - безодня, провалля [201,1,73]; без