Вы здесь

Мотивація трудової діяльності працівників реструктуризованих сільськогосподарських підприємств

Автор: 
Клокар Олег Олександрович
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2007
Артикул:
0407U003547
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
СТАН ТА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МОТИВАЦІЇ ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ РЕСТРУКТУРИЗОВАНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Характеристика основних складових мотивації трудової діяльності різних професійно-кваліфікаційних груп працівників
Ефективність функціонування будь-якого мотиваційного механізму залежить не тільки від фінансових можливостей власників реструктуризованих аграрних підприємств, але й від якісного виконання посадових обов'язків різними професійно-кваліфікаційними групами працівників. З метою створення дієвих мотиваційних механізмів у більшості господарств в останній час застосовувалися найбільш раціональні методи матеріально та психологічно орієнтованого стимулювання (підвищення заробітної плати, забезпечення житлом, надання соціальних гарантій й пільг тощо). Проте ці заходи не вплинули на покращення фінансово-господарської діяльності аграрних підприємств, тому що власники мало враховували специфіку виробництва кожного підрозділу та кваліфікацію працівників. Як наслідок, у багатьох спеціалістів виникло негативне відношення до праці через недооцінку їхніх професійних здібностей. Тому на сучасному етапі розвитку аграрного сектора економіки набуло актуальності вивчення основних складових мотивації різних професійно-кваліфікаційних груп працівників.
Зважаючи на важливість вищенаведених питань, головною метою даного етапу дослідження стало вивчення особливостей та характеристика основних складових мотивації окремих професійно-кваліфікаційних груп працівників реструктуризованих сільськогосподарських підприємств Київської області. Для досягнення цієї мети слід було вирішити наступні завдання:
- проаналізувати основні складові мотивації окремих категорій спеціалістів вищевказаних підприємств;
- виявити переваги та недоліки дослідження трудової мотивації;
- провести порівняльний аналіз рівня трудової мотивації працівників основних підрозділів реструктуризованих сільськогосподарських підприємств та обґрунтувати отримані результати;
- дати характеристику рівня мотивації різних професійно-кваліфікаційних груп працівників.
У результаті дослідження встановлено, що для кращого розуміння механізму соціологічної оцінки основних складових трудової мотивації в реструктуризованих сільськогосподарських підприємствах необхідно згрупувати працівників з урахуванням особливостей діяльності кожного підрозділу. На нашу думку, саме такий підхід дасть можливість власникам аграрних підприємств отримувати достатній обсяг інформації для прийняття оперативних і стратегічних рішень щодо подальшої діяльності (визначення методів стимулювання окремих категорій працівників, створення кадрової ротації, формування адекватного компенсаційного пакету для кожного співробітника та ін.).
На сучасному етапі розвитку світової економіки функціонування будь-якої організації залежить від ефективної роботи її колективу. Тому, враховуючи специфіку сільськогосподарського виробництва, вітчизняними та зарубіжними науковцями розроблені базові критерії оцінки результатів роботи працівників. Проте вчені ще не запропонували достатньо прозорих та ефективних механізмів соціологічної оцінки основних складових мотивації трудової діяльності. На наш погляд, доцільно розробити показники, які відображатимуть реальні можливості кожного сільськогосподарського працівника і на їх основі створити збалансований мотиваційний механізм. Для цього необхідно визначити методи стимулювання і застосувати відповідні мотиваційні коефіцієнти. Основні засади та показники соціологічної оцінки основних складових трудової мотивації, наведені в параграфі 1.2 (методологічні підходи до вивчення мотивації трудової діяльності працівників) дисертації. Вони відображають реальні можливості кожного працівника.
З метою аналізу основних мотиваційних складових різних категорій спеціалістів, у 2005 р. нами проведене соціологічні обстеження 224 працівників різних професійно-кваліфікаційних груп у реструктуризованих сільськогосподарських підприємствах 25 районів Київської області. Для них була розроблена анкета по вивченню рівня мотивації трудової діяльності. Анкета опитування складається з таких блоків питань: задоволення (незадоволення) від роботи, специфіка роботи та посадових обов'язків, можливість отримання додаткового заробітку, роботи за наймом тощо (додаток А).
Для досягнення репрезентативності вибірки були визначені три групи респондентів: працівники адміністративних підрозділів - 22% (керівники та їх заступники), спеціалісти, у тому числі головні - 34 (інженери, зоотехніки, бухгалтери та ін.), робітники - 44 (комбайнери, трактористи тощо).
Результати опитування показали, що найбільш стійкими мотиваційними факторами для адміністративно-управлінського персоналу в господарствах Київщини є зовнішні позитивні мотиви. Для працівників адміністративних підрозділів господарств центральних районів Київської області (Білоцерківський, Володарський, Кагарлицький та ін.) розмір матеріальної винагороди має суттєве значення для кожного респондента (оцінка 4 бали з визначених 5 - ти можливих). На рівні з цим стимулом виступають бажання отримати належний соціальний статус, задоволення від роботи й самореалізація. Це також позитивно впливає на трудову активність кожного респондента (оцінка 4 бали з визначених 5 - ти можливих) (табл. 2.1). Слід зазначити, що зовнішні мотиви більш стійкі порівняно з внутрішніми, тому що їх реалізація сприяє задоволенню першочергових потреб селян.
Таблиця 2.1
Оцінка основних мотивів професійної діяльності працівників
адміністративно-управлінських підрозділів реструктуризованих сільськогосподарських підприємств Київської області, 2005 р., бали*
РайонЗаробі-ток
Соціаль-ний статус, кар'єра
Уник-
нення
пока-рань
Задово-лення
від роботиСамо-ре-
алізаця
РазомБаришівський5343318Білоцерківський4544421Богуславський5333317Бориспільський4544421Бородянський44