РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ТА РІВЕНЬ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ У МОЛОКОПРОДУКТОВОМУ ПІДКОМПЛЕКСІ
ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Структурно-динамічні тенденції розвитку скотарства
Вирішення продовольчої проблеми в Україні – один з основних напрямів
економічного і соціального розвитку країни на перспективу. Ця проблема тісно
пов’язана і, головним чином, залежить від рівня розвитку АПК і його складових –
регіональних продуктових підкомплексів. Підвищення економічної ефективності
агропромислового виробництва, раціональне використання природних умов і
місцевих виробничих ресурсів, поліпшення забезпечення населення продуктами
харчування у значній мірі залежить від того, наскільки науково-обґрунтовано
будуть функціонувати як регіональні агропромислові підкомплекси зокрема, так і
АПК країни в цілому.
Формування спеціалізованих агропромислових територіальних систем базується на
суспільному поділі праці. Найтісніше зв’язки в процесі агропромислової
інтеграції встановлюються між виробниками певного виду сільськогосподарської
сировини і підприємствами з переробки продукції (виробництво і переробка
молока). Результати переробки молока, залежать не лише від властивостей
сировини, а від досягнень науково-технічного прогресу. Від одного й того ж виду
сировини залежно від технології її переробки можна одержати широкий асортимент
продукції (масло, сир, сметану, йогурт, морозиво, сироватку, казеїн тощо), аж
до безвідходного виробництва.
На жаль, за виробництвом і споживанням молокопродуктів на душу населення як
Південний регіон, так і Україна в цілому відстають від країн Європейського
Союзу у 2-3 рази, а за асортиментом і якістю – ще більше. При цьому обсяги
виробництва й споживання молока й молокопродуктів протягом 1990-2006 рр. значно
скоротилися, що негативно позначилось на економічному й соціальному рівні життя
нашого населення (скоротився середній вік людини, поширились захворювання
тощо).
Основною причиною такого зниження стала ліквідація колективних
сільськогосподарських підприємств, яка більшою мірою вплинула на стан
економіки в східних та південних регіонах.
Можна сказати, що причини, що викликали кризовий стан в АПК України, характерні
в основному для всіх регіонів країни, однак їх прояви і шляхи подолання мають
певні особливості, зумовлені передусім соціально–економічним становищем
регіону.
Стан економіки молокопродуктового підкомплексу АПК Запорізької області зумовив
необхідність проведення детального аналізу його галузей, виявлення вузьких
місць їх функціонування, обґрунтування основних напрямів розвитку та
ефективного функціонування окремих складових і регіонального підкомплексу в
цілому.
Розвиток та ефективне функціонування молокопродуктового підкомплексу в умовах
ринкової економіки тісно пов’язане з необхідністю удосконалення системи
організаційно-економічних відносин, створення інфраструктури ринку, дієвого
економічного механізму державного регулювання процесами виробництва й
реалізації високоякісної продукції, підтримки та захисту вітчизняних
товаровиробників і розширеного відтворення у господарствах усіх форм
власності.
Молокопродуктовий підкомплекс АПК, характерні риси його структури і
територіальної організації значною мірою визначаються особливостями ведення
тваринництва, зокрема товарного скотарства, наявністю відповідної кормової
бази.
Такі підкомплекси створюються з метою забезпечення найбільш раціональної
системи постачання населення молочними продуктами та деякими видами сировини
для промисловості. Їх функціонування забезпечує ефективне використання
природних кормових угідь, відходів зернового господарства, інших галузей
сільського господарства. Крім того, важливу роль молокопродуктові
підкомплекси відіграють у повноцінному використанні трудових ресурсів,
особливо жіночої статі.
У таких інтегрованих системах територіально тісно взаємопов’язані ведення
рослинництва і тваринництва (молочне скотарство), польове кормовиробництво,
природні кормові угіддя, комбікормові заводи, матеріально-технічні служби,
промислові підприємства з переробки молока та інших видів сировини, яку
забезпечує галузь скотарства.
Таким чином, молокопродуктовий підкомплекс АПК представляє собою об’єктивно
існуючу сукупність сільськогосподарського та промислового виробництва, а також
сервісних видів діяльності, взаємопов’язаних і зорієнтованих на одержання
сільськогосподарської сировини, її промислову переробку та реалізацію кінцевої
продукції. Підкомплекс формується завдяки агропромисловій інтеграції за
територіальним принципом.
Регіональний (обласний) молокопродуктовий підкомплекс АПК в умовах ринкової
економіки залишається виразником сукупності економічних відносин, які діють у
формі міжгалузевих виробничих зв’язків і виконують такі функції: задовільняють
потреби населення регіону у продуктах харчування і деяких непродовольчих
предметах споживання; спрямовують потоки готової до споживання продукції
агропромислового походження в інші регіони, які не задовільняють потреб
місцевого населення; створюють спеціалізовані агропромислові райони експортної
орієнтації; регулюють відносини власності в системі АПК; організовують і
регулюють відносини між різними формами господарювання в регіоні; створюють
перспективну раціональнішу галузеву структуру агропромислового комплексу.
Розвиток молокопродуктового підкомплексу АПК Запорізької області на кожній
конкретній території має свої особливості, які зумовлені відповідними
природними та економічними чинниками, густотою населення, наявністю промислових
центрів, міст і селищ, приміськи
- Киев+380960830922