Вы здесь

Розвиток організаційно-економічних відносин у молокопереробному підкомплексі регіону

Автор: 
Теслюк Світлана Романівна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2008
Артикул:
0408U003881
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ТА РІВЕНЬ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ У МОЛОКОПРОДУКТОВОМУ ПІДКОМПЛЕКСІ
ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Структурно-динамічні тенденції розвитку скотарства
Вирішення продовольчої проблеми в Україні – один з основних нап­рямів
економічного і соціального розвитку країни на перспективу. Ця проблема тісно
пов’язана і, головним чином, залежить від рівня розвитку АПК і його складових –
регіональних продуктових підкомплексів. Підвищення економічної ефек­тив­ності
агропромислового виробництва, раціональне використання природних умов і
місцевих виробничих ресурсів, поліпшення забезпечення населення про­дуктами
харчування у значній мірі залежить від того, наскільки науково-об­ґрун­товано
будуть функціонувати як регіональні агропромислові підкомплекси зокрема, так і
АПК країни в цілому.
Формування спеціалізованих агропромислових територіальних систем базується на
суспільному поділі праці. Найтісніше зв’язки в процесі агро­про­мислової
інтеграції встановлюються між виробниками певного виду сільсько­господарської
сировини і підприємствами з переробки продукції (виробництво і переробка
молока). Результати переробки молока, залежать не лише від влас­тивостей
сировини, а від досягнень науково-технічного прогресу. Від одного й того ж виду
сировини залежно від технології її переробки можна одержати широкий асортимент
продукції (масло, сир, сметану, йогурт, моро­зиво, сироватку, казеїн тощо), аж
до безвідходного виробництва.
На жаль, за виробництвом і споживанням молокопродуктів на душу на­селення як
Південний регіон, так і Україна в цілому відстають від країн Євро­пейського
Союзу у 2-3 рази, а за асортиментом і якістю – ще більше. При цьому обсяги
виробництва й споживання молока й молокопродуктів протягом 1990-2006 рр. значно
скоротилися, що негативно позначилось на економічному й соціальному рівні життя
нашого населення (скоротився середній вік людини, поширились захворювання
тощо).
Основною причиною такого зниження стала ліквідація колективних
сіль­ськогосподарських підприємств, яка більшою мірою вплинула на стан
еконо­міки в східних та південних регіонах.
Можна сказати, що причини, що викликали кризовий стан в АПК України, характерні
в основному для всіх регіонів країни, однак їх прояви і шляхи подолання мають
певні особливості, зумовлені передусім соціально–економічним становищем
регіону.
Стан економіки молокопродуктового підкомплексу АПК Запорізької об­ласті зумовив
необхідність проведення детального аналізу його галузей, вияв­лення вузьких
місць їх функціонування, обґрунтування основних напрямів розвитку та
ефективного функціонування окремих складових і регіонального підкомплексу в
цілому.
Розвиток та ефективне функціонування молокопродуктового підкомп­лексу в умовах
ринкової економіки тісно пов’язане з необхідністю удоско­налення системи
організаційно-економічних відносин, створення інфраструк­тури ринку, дієвого
економічного механізму державного регулювання процеса­ми виробництва й
реалізації високоякісної продукції, підтримки та захисту вітчизняних
товаровиробників і розширеного відтворення у господарствах усіх форм
власності.
Молокопродуктовий підкомплекс АПК, характерні риси його структури і
територіальної організації значною мірою визначаються особливостями ве­ден­ня
тваринництва, зокрема товарного скотарства, наявністю відпо­відної кор­мової
бази.
Такі підкомплекси створюються з метою забезпечення найбільш раціо­нальної
системи постачання населення молочними продуктами та деякими видами сировини
для промисловості. Їх функціонування забезпечує ефективне використання
природних кормових угідь, відходів зернового господарства, інших галузей
сільського госпо­дарст­ва. Крім того, важливу роль молоко­про­дуктові
підкомплекси відігра­ють у пов­но­цінному використанні трудових ресурсів,
особливо жіночої статі.
У таких інтегрованих системах територіально тісно взаємопов’язані ве­ден­ня
рослинництва і тваринництва (молочне скотарство), польове кормо­ви­роб­ництво,
природні кормові угіддя, комбікормові заводи, мате­ріально-технічні служби,
промислові підприємства з переробки молока та інших видів сировини, яку
забезпечує галузь скотарства.
Таким чином, молокопродуктовий підкомплекс АПК представляє собою об’єктивно
існуючу сукупність сільськогосподарського та промислового вироб­ництва, а також
сервісних видів діяльності, взаємопов’язаних і зорієнтованих на одержання
сільськогосподарської сировини, її промислову переробку та реалізацію кін­цевої
продукції. Підкомплекс формується завдяки агропромис­ловій інтеграції за
територіальним принципом.
Регіональний (обласний) молокопродуктовий підкомплекс АПК в умовах ринкової
економіки залишається виразником сукупності економічних відносин, які діють у
формі міжгалузевих виробничих зв’язків і виконують такі функції: задовільняють
потреби населення регіону у продуктах харчування і деяких не­продовольчих
предметах споживання; спрямовують потоки готової до спожи­вання продукції
агропромис­лового походження в інші регіони, які не задовіль­няють потреб
місцевого населення; створюють спеціалізовані агропромислові райони експортної
орієн­тації; регулюють відносини власності в системі АПК; організовують і
регулюють відносини між різними формами господа­рювання в регіоні; створюють
перспективну раціональнішу галузеву структуру агро­промислового комплексу.
Розвиток молокопродуктового підкомплексу АПК Запорізької області на кожній
конкретній території має свої особ­ливості, які зумовлені відповідними
природними та економічними чинниками, густотою населення, наявністю промислових
центрів, міст і селищ, приміськи