Вы здесь

Діагностика та запобігання банкрутству сільськогосподарських підприємств

Автор: 
Коваль Людмила Пилипівна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2008
Артикул:
0408U004283
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
ДІАГНОСТИКА БАНКРУТСТВА
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Оцінка можливостей використання існуючої методології
діагностики банкрутства сільськогосподарських підприємств
Одне із визначальних місць в системі запобігання банкрутству займає діагностика
кризового стану підприємства. Від правильного та своєчасного аналізу стану
підприємства в значній мірі залежить вибір програми запобігання банкрутству,
своєчасність та ефективність здійснюваних антикризових заходів. Розуміння
важливості діагностики банкрутства зумовило існування значної кількості
розробок, спрямованих на визначення наявності та глибини кризи і виявлення
ступеня загрози банкрутству. В науково-практичній літературі такі методичні
підходи до проведення діагностики поділяють на дві групи: державні
(обов’язкові) та наукові (рекомендаційні) [114, с. 112-113].
В Україні державна методика діагностики банкрутства описана в Методичних
рекомендаціях щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак
дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до
банкрутства (далі – Методичні рекомендації). Відповідно до цієї методики
визначаються три рівні неплатоспроможності: поточна, критична (потенційне
банкрутство) та надкритична. Ознакою поточної неплатоспроможності є від’ємний
результат різниці між сумою наявних у підприємства грошових коштів, їх
еквівалентів та інших високоліквідних активів і його поточних зобов‘язань (при
наявності простроченої кредиторської заборгованості). Критична
неплатоспроможність, визнається тоді, коли на початку і в кінці звітного
кварталу мають місце ознаки поточної неплатоспроможності, а коефіцієнт покриття
і коефіцієнт забезпечення власними засобами у кінці звітного кварталу менше їх
нормативних значень – 1,5 і 0,1 відповідно. Якщо за підсумками року коефіцієнт
покриття менше 1 і підприємство не отримало прибутку, то констатується настання
надкритичної неплатоспроможності. Для виявлення негативних тенденцій формування
незадовільної структури балансу у підприємства, що одержує прибутки, методикою
передбачено застосування коефіцієнта Бівера [132].
Що стосується цього показника, то слід зазначити, що в рекомендаціях наводиться
неправильна формула його розрахунку: коефіцієнт пропонують розраховувати як
відношення різниці між чистим прибутком і нарахованою амортизацією до суми
довгострокових і поточних зобов’язань, тоді як в чисельнику цього показника має
бути не різниця, а сума показників (чистий прибуток + амортизація). Не зважаючи
на це, лише в деякі автори [138] вказують на наявність цієї помилки, тоді як
інші [95, с. 60; 129, с. 67] пропонують використовувати коефіцієнт Бівера,
розраховуючи його за формулою з Методичних рекомендацій.
Проведені нами розрахунки з виявлення ознак неплатоспроможності
сільськогосподарських підприємств Львівської області [2 Для забезпечення
репрезентативності вибірки обрано господарства трьох районів – Буського,
Городоцького та Стрийського, які, як доведено в монографії за авторством
Тринька Р. І. та Стадник М. Є. [218], є типовими для трьох природно-кліматичних
зон Львівської області – Полісся, Лісостепу та Прикарпаття відповідно.]
відповідно до Методичних рекомендацій (табл. 2.1) показали, що в звітному
періоді:
1) практично всі підприємства галузі перебували в стані постійної поточної
неплатоспроможності, тобто в будь-який момент до кожного із цих суб’єктів
господарювання може бути порушена справа про банкрутство; у 2006 р. лише три
підприємства були платоспроможними, причому впродовж досліджуваного періоду
тільки одне господарство – Тепличний комбінат – зберігало платоспроможність,
збільшуючи показник поточної платоспроможності в динаміці;
2) 12 підприємств із 32 (37,5 %) характеризується надкритичною
неплатоспроможністю, що згідно із Методичними рекомендаціями означає ліквідацію
боржника у випадку порушення справи про банкрутство;
3) фінансовий стан чотирьох із досліджуваних підприємств відповідає такому
становищу боржника, коли він відповідно до законодавства зобов’язаний в
місячний строк звернутися до суду з заявою про порушення справи про
банкрутство.
Таблиця 2.1
Виявлення ознак банкрутства сільськогосподарських підприємств Львівської
області згідно із Методичними рекомендаціями
Район
Підприємство
Показник поточної неплатоспроможності
Коефіцієнт
покриття
Коефіцієнт забезпечення власними засобами
Оцінка фінансового стану
2004
2005
2006
2004
2005
2006
2004
2005
2006
2004
2005
2006
8
10
11
12
13
14
Городоцький район
ДП НДГ «Комарнівське»
-876,0
-842,3
?*
0,58
0,43
?*
-0,71
-1,35
?*
?*
ПА «Відродження»
-125,8
-92,2
-37,7
1,37
1,34
1,85
0,08
0,25
0,46
ПА «Нива»
-798,2
?*
?*
0,43
?*
?*
-1,42
?*
?*
?*
?*
ПА «Прикарпаття»
-435,4
-478,7
-357,1
1,39
1,41
1,55
0,28
0,29
0,36
ПА «Світанок»
-507,4
?*
?*
0,38
?*
?*
-1,85
?*
?*
?*
?*
ПАП АФ «Зоря»
-107,1
-77,0
-73,4
0,90
0,78
0,16
-0,11
-0,28
-5,02
ПАП АФ «Милятин»
-162,7
-74,6
?*
0,82
1,20
?*
-0,22
0,16
?*
?*
ППА «Промінь»
-401,7
-289,2
?*
0,24
0,35
?*
-3,13
-1,90
?*
?*
СТзОВ «Гора»
-766,9
-443,0
?*
0,44
0,12
?*
-1,58
-9,74
?*
?*
СТзОВ «Грімно»
-145,4
-265,6
-260,0
3,27
1,62
1,48
0,52
0,21
0,24
СТзОВ «Дністер»
-194,9
-201,2
-213,6
1,28
1,31
1,34
0,22
0,24
0,25
СТзОВ «Добряни»
-371,4
-367,4
-267,0
0,31
0,30
0,38
-2,20
-2,36
-1,65
ТзОВ «Галичани»
-430,9
?*
?*
0,43
?*
?*
-8,81
?*
?*
?*
?*
ТзОВ «Любіньське»
-355,0
?*
?*
0,10
?*
?*
-1,35
?*