Ви є тут

Формування організаційних форм і структур управління організацій і підприємств системи споживчої кооперації в умовах становлення ринкових відносин

Автор: 
БІловол Раїса Іванівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2002
Артикул:
3402U000695
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ФОРМ І СТРУКТУР УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ І ПІДПРИЄМСТВ СИСТЕМИ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ РЕГІОНУ

2.1. Аналіз чинних організаційних форм і структур управління районних споживчих товариств і спілок та ефективність їх функціонування в сучасних умовах

Перехід до ринкового типу управління потребує постійного удосконалення чинних та впровадження нових організаційних форм і структур управління в системі споживчої кооперації України. Закономірно, що система споживчої кооперації в ринкових умовах функціонування постійно знаходиться під впливом мінливих факторів зовнішнього оточення, тому її організаційні форми і структури повинні пристосуватись відповідно до цих змін, тобто бути адаптивними і відповідати сучасному етапові розвитку.
Оптимізація чинних організаційних форм і структур управління не повинна здійснюватись шляхом ігнорування накопиченого позитивного досвіду та на підставі необґрунтованих інтуїтивних рішень. Тому аналіз чинних організаційних форм і структур управління є необхідною умовою для їх удосконалення.
З цією метою нами було проведене анкетне обстеження Дніпропетровської, Полтавської, Харківської, Черкаської облспоживспілок (ОСС), 41 районного споживчого товариства (РСТ) і 53 райспоживспілок (РСС) (зразок анкети див. у додатку П), яке дало змогу виявити комплекс кількісних і якісних показників, що впливають на формування організаційних форм і структур управління РСС і РСТ системи та покращують ефективність їх функціонування в перехідній економіці (Додаток П.1, П.2 ).
Перш, ніж охарактеризувати діяльність організаційних форм і структур районної ланки, доцільно проаналізувати основні показники діяльності облспоживспілок регіону дослідження (Додаток П.3). Як видно з додатку П.3 результати роботи облспоживспілок регіону різні. Найкращі показники господарської діяльності за 1999 рік має Черкаська ОСС, яка за розміром роздрібного товарообігу займає не тільки перше місце серед ОСС регіону, а і серед ОСС системи споживчої кооперації України. Роздрібний товарообіг Харківської ОСС становив 44678,3 тис. грн., яка займала друге місце серед ОСС регіону і восьме серед ОСС системи. Товарообіг Полтавської ОСС становив 35923,4 тис. грн., серед ОСС регіону вона на третьому місці, а серед ОСС області на дванадцятому. Дніпропетровська ОСС за розміром роздрібного товарообігу 25435,0 тис. грн. займала останнє четверте місце серед ОСС регіону і п'ятнадцяте серед ОСС системи. Заслуговує на увагу і аналіз показників рентабельності облспоживспілок. Слід зазначити, що всі ОСС регіону в 1999 р. спрацювали збитково. Найкраще положення в Черкаській ОСС, що має рівень збитковості - 1,1 %, це на - 3,65 % менше, ніж в цілому по ОСС регіону. Якщо проаналізувати інші показники господарсько-фінансової діяльності ОСС, то можна зробити аналогічні висновки: найкращі показники господарювання має Черкаська ОСС, яка в 1999 році працювала найбільш ефективно, де організаційною формою управління в районній ланці були райспоживтовариства.
Довгий час в системі споживчої кооперації України йшло протиставлення одних організаційних форм управління іншим. Так, районні споживчі товариства протиставлялись райспоживспілкам, галузеві управління - територіальним. Слід зазначити, що вони являють собою рівноцінні організаційні форми управління, кожна з яких має право на існування і практичне використання тієї чи іншої форми управління за умови їх ефективної діяльності.
Доцільно розглянути в динаміці зміни організаційних форм управління районної ланки в цілому по системі Укоопспілки (рис. 2.1)
Як бачимо, в системі іде процес зміни одних організаційних форм в інші. Але, починаючи з 1975 року, в системі прослідковується суттєве збільшення кількості РСТ. І на початок 2000 р. в системі кількість РСС і РСТ була майже однаковою (РСС - 55 %, а РСТ - 45 %).
Основними організаційними формами управління у районній ланці є споживчі товариства і спілки, де застосовується лінійно-функціональний тип ОСУ.

Рис. 2.1 Динаміка кількості райспоживтовариств і райспоживспілок системи Укоопспілки за 1970-2000 р.р.
Утворення різних організаційних форм управління впливає і на формування різних ОСУ, оскільки кількість ланок і рівнів управління в таких організаційних структурах різна. Істотною особливістю ОСУ райспоживспілки є її двохступенева структура, оскільки до її складу входять сільські споживчі товариства. Порівняльну характеристику ОСУ райспоживспілки і райспоживтовариства розглянемо в додатку Р. Як бачимо, структура управління РСТ має ряд особливостей: по-перше, має однорівневу структуру управління (так як до його складу не входять сільські споживчі товариства); по-друге, в РСТ широко використовується галузевий принцип управління; де заготівельною, торговельною діяльністю, громадським харчуванням і виробництвом тут займаються галузеві госпрозрахункові об'єднання, до складу яких входять підприємства відповідних галузей діяльності .
Доцільно зосередити увагу на особливостях організаційних форм управління облспоживспілок регіону (табл.2.1), яка свідчить, що у Черкаській ОСС у всіх регіонах функціонують районні споживчі товариства. Це одна із спілок системи, де створені лише РСТ в кількості 20 одиниць. У Полтавській ОСС навпаки до 1999 року діяли лише райспоживспілки - 25 одиниць. У Дніпропетровській ОСС функціонувало 18 РСС і 4 РСТ, а у Харківській ОСС - навпаки: віддали перевагу РСТ, їх у облспоживспілці 17 одиниць і 10 одиниць - РСС.
Таблиця 2.1
Характеристика організаційних форм управління облспоживспілок регіону станом на 01.01.2000р.
Назва ОССОрганізаційні форми управліннясільське споживче товаристворайспоживтоваристворайспоживспілкакількістьпит. вагакількістьпит. вагакількістьпит. вагаДніпропетровська 9632,049,71834,0Полтавська 16555,0--2547,1Харківська 3913,01741,51018,9Черкаська --2048,8--Разом 3001004110053100Отже, як бачимо з аналізу, після неодноразових перетворень за цей п