Ви є тут

Удосконалення галузевої структури сільськогосподарського виробництва в умовах його реструктуризації

Автор: 
Статівка Наталія Валеріївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U002428
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН ГАЛУЗЕВОЇ СТРУКТУРИ СІЛЬСЬКОГО
ГОСПОДАРСТВА Й ОСНОВНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ЇЇ ЗМІНИ
2.1. Основні закономірності зміни галузевої структури
сільського господарства України за період 1990-2000 рр.
Як уже зазначалося при огляді публікацій з проблеми дослідження, теза про те, що сільському господарству властива консервація галузевої структури, не відповідає дійсності. Як в цілому по Україні, так і в окремих областях за період 1990-2000 рр. відбулися принципові зміни, і галузева структура сільськогосподарського виробництва принципово відмінна від тієї, яка була в 1990 р.
Оскільки ми не мали даних про структуру товарної продукції, то виникла потреба в характеристиці структурних змін за даними про структуру валової продукції. Скорочення ресурсного потенціалу аграрного сектора і як наслідок зменшення виробництва основних видів сільськогосподарської продукції обумовили відповідну динаміку валової продукції сільського господарства, обсяги виробництва якої за останнє десятиріччя постійно, а в окремі роки стрімко зменшувалися (табл. 2.1). За досліджуваний період обсяг виробництва валової продукції у співставних цінах 1996 р. зменшився на 22,7 млрд грн і склав лише 53,3% рівня базового року. І якщо з 1994 р. виробництво валової продукції рослинництва стабілізувалося, то у тваринництві неухильно розвивалася регресивна тенденція. Обсяги виробництва тваринницької продукції у 2000 р. скоротилися порівняно з 1990 р. на 57,9%. На фоні загального зменшення виробництва продукції сільського господарства відбулися внутрішньогалузеві зрушення.
Галузь тваринництва остаточно поступилася місцем рослинницькій галузі, і в 2000 р. її питома вага зменшилася проти 1990 р. з 49,9 до 39,5%, тобто на 10,4 пункта. Окреслюється чітка тенденція скорочення галузі тваринництва (рис. 1).
По категоріях господарств тенденції у зміні обсягів виробництва продукції не є однозначними. Так, сільськогосподарські підприємства зменшили
Таблиця 2.1
Структура валової продукції сільського господарства
(у співставних цінах 1996 р.)

РокиВалова продукція сільського господарства, млн грнУ тому числіпродукція рослинництвапродукція тваринництвамлн грнпитома вага, %млн грнпитома вага, %1990486292434550,12428449,91991422102025648,02195452,01992387072037952,71832847,31993392872258757,51670042,51994328051745253,21535346,81995316341794956,71368543,31996286431638757,21225642,81997281121736461,81074838,21998257751477757,31099842,71999236031286854,51073545,52000259081568360,51022539,5
виробництво всієї валової продукції, продукції рослинництва та тваринництва в обсяговому відношенні відповідно до 26,7; 35,3; 16,9% базового рівня 1990 р. (табл. 2.2). Господарства населення працювали більш стабільно і з 1995 р. мають незначний, але до певної міри висхідний розвиток. Виробництво валової продукції тут зросло у 2000 р. порівняно з 1990 р. на 17,1%, у тому числі рослинництва - на 52,9%. Тваринницької продукції вироблено на 9,0% менше. Нині господарства населення стали провідними за обсягами виробництва і питомою вагою валової продукції сільського господарства, рослинницької та тваринницької продукції в її загальному обсягу. Вони виробляють 58,8% продукції рослинництва і 73,5% продукції тваринництва. Тому очевидним є переважаючий вплив саме господарств населення на формування галузевої структури сільського господарства України.
Таблиця 2.2
Виробництво валової продукції сільського господарства в Україні по основних категоріях господарств (у співставних цінах 1996 р.), млн грн
РокиУсі категорії госпо-
дарствУ тому числіПитома вага основних категорій господарств у виробництві валової продукції, %с.-г. підприємствагосподар-
ства населенняВалова продукціяУ тому числірослинництватваринництваС.-г. підприємстваГосподарства населенняС.-г. підприємстваГосподарства населенняС.-г. підприємстваГосподарства населення199048629343421428770,629,475,224,866,034,0199142210283661384467,232,871,228,863,536,5199238707234021530560,539,561,938,158,841,2199339287227701651758,042,060,139,955,045,0199432805180801472555,144,958,241,851,648,4199531634164531518152,048,055,045,048,151,9199628643130161562745,454,648,052,042,058,0199728112124401567244,355,750,549,534,265,8199825775107511502441,758,347,452,634,165,919992360396831392041,059,048,751,331,868,220002590891721673535,464,641,258,826,573,5
За період 1990-2000 рр. відбулися принципові зміни в галузевій структурі сільського господарства за окремими групами виробників продукції, зокрема сільськогосподарськими підприємствами та особистими господарствами населення (табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Структура валової продукції сільського господарства України
по основних категоріях господарств, %

РокиСільськогосподарські підприємстваГосподарства населенняПродукція рослинництваПродукція тваринництваПродукція рослинництваПродукція тваринництва199053,346,742,257,8199560,040,052,847,2199660,539,554,545,5199770,529,554,545,5199864,335,750,949,1199964,235,847,452,6200070,529,555,045,0
Для обох категорій господарств характерним є збільшення питомої ваги продукції рослинництва в структурі валової продукції. Проте підвищення цього показника не є однаковими для різних категорій господарств. Так, в сільськогосподарських підприємствах питома вага продукції рослинництва досягла 70,5% у 2000 р. проти 53,3% у 1990 р. (тобто збільшилася на 17,2 пункта), а по господарствах населення - 55,0% проти 42,2% (12,8 пункта). Така ситуація по господарствах населення частково пояснюється тим, що нарощування виробництва продукції в цьому секторі відбувалося по двох каналах: як рослинницької, так і тваринницької галузі, в той час як по сільськогосподарських підприємствах простежувалася тенденція стрімкого скоро