РОЗДІЛ 2
ОЦІНКА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ТА ЇЇ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ З ЕФЕКТИВНІСТЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
2.1. Рівень і динаміка платоспроможності населення
Оцінку рівня платоспроможності населення щодо придбання продовольчих товарів проводять на основі статистики домогосподарств, яка здійснюється за новою програмою з 1999 р. Вона проводиться як вибіркове обстеження домогосподарств. У Львівській області початковий обсяг вибіркової сукупності становить 610 домогосподарств, розміщених в 10 містах і 20 районах з сільським населенням.
Вибірка обстежуваних домогосподарств проводилася згідно з вимогами статистичної науки. Стратифікація генеральної сукупності здійснювалась з метою адекватного відображення у вибірці основних особливостей адміністративно-територіального поділу, а також для забезпечення відбору з більш однорідних за основними характеристиками сукупностей домогосподарств. Величина відносної стандартної похибки вибірки по всіх показниках не перевищує 5%, тобто їх оцінки є надійними. Це дозволяє результати дослідження платоспроможності та грошових доходів і витрат населення, проведеного на основі вибіркового обстеження домогосподарств, поширювати на всю генеральну сукупність.
Одними з основних показників платоспроможності населення, попиту і використання доходів є показники обсягу і структури його витрат. Споживча поведінка домогосподарств полягає у виборі такого розподілу доходу (як ресурсу), який був би оптимальним з точки зору відповідності поставленим цілям при наявних обмеженнях. Витрати домогосподарств на споживання можуть бути виміряні двома способами: 1) як придбання, тобто загальний обсяг всіх товарів і послуг, поставлених споживачам в даний період, незалежно від того, були вони повністю чи частково оплачені протягом цього періоду; 2) як оплата, тобто загальний обсяг платежів за товари і послуги впродовж даного періоду незалежно від того, чи були вони спожиті в даний період.
Протягом 1999-2004 рр. грошові витрати середньостатистичного домогосподарства Львівської області зросли з 341,73 до 848,63 грн. Середній розмір одного домогосподарства за цей період зменшився з 3,19 до 3,04 осіб. З розрахунку на одну особу грошові витрати домогосподарств зросли з 107,13 до 279,15 грн., тобто у 2,6 разів (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Грошові витрати домогосподарств Львівської області в середньому за місяць з розрахунку на одну особу, грн.*
Показники1999 р.2004 р.2004 р. до
1999 р., %грн.у % до всьогогрн.у % до всьогоГрошові витрати - всього107,13100279,15100260,6Продукти харчування67,0962,6150,8754,0224,9- хліб і хлібні продукти11,9111,130,3910,9255,2- м'ясо і м'ясопродукти10,7110,030,8311,0287,9- риба та рибопродукти3,273,19,953,6304,3- молоко, сир та яйця9,038,415,985,7177,0- олія та жири6,355,916,105,8253,5- фрукти2,382,27,462,7313,4- овочі, включаючи
картоплю
5,21
4,9
11,22
4,0
215,4- цукор та кондитерські
вироби
7,12
6,6
21,30
7,6
299,2- інші11,1110,47,642,768,8*Розраховано на основі даних Львівського обласного управління статистики [23].
Грошові витрати на придбання продуктів харчування на одну особу за досліджуваний період зросли з 67,09 до 150,87 грн., або ж в 2,25 разів. Таким чином, темпи зростання середньодушових грошових витрат на купівлю продовольчих товарів зростали нижчими темпами від темпів зростання загальних витрат.
Серед основних видів продовольчих товарів впродовж 1999-2004 рр. найбільш високими темпами зростання цін виділялися фрукти, риба та рибопродукти, цукор і кондитерські вироби, м'ясо і м'ясопродукти. Темпи зростання цін на них були значно вищими від темпів зростання цін по всьому колу продовольчих товарів. Нижчими від середніх вони були по таких групах продовольчих товарів, як молоко, сир та яйця, овочі, включаючи картоплю. В умовах загального зростання грошових витрат економічна поведінка домогосподарств зводилася до виділення більших коштів на придбання цінніших продуктів харчування, по яких за період економічної кризи в 1991-1998 рр. було допущено найбільше відставання від раціональних норм споживання. Відповідно відносно скорочувалися витрати на придбання менш цінних продуктів харчування, наприклад картоплі.
Певний подив викликає випереджаюче зростання грошових витрат домогосподарств на придбання хліба і хлібопродуктів. Протягом 1999-2004 рр. вони зросли з 11,91 до 30,39 грн. з розрахунку на одну особу, тобто на 155,2%. Хоча питома вага грошових витрат на придбання хліба і хлібопродуктів у їх структурі зменшилася з 11,1% до 10,9%, така економічна поведінка середньостатистичного домогосподарства свідчить про те, що більшість із них не зуміли покинути зону бідності і продовжують мати досить бідні харчові раціони. Крім того, слід враховувати, що до категорії хліба і хлібопродуктів входять також різноманітні види круп, булочок та інших продуктів, споживання яких зростає.
Спостерігаються значні відмінності в рівні платоспроможності міських та сільських домогосподарств Львівської області. Протягом 1999-2004 рр. середньодушові грошові витрати в міських домогосподарствах зросли з 125,36 до 320,53 грн. на місяць, тобто на 155,7% (табл. 2.2). Темпи зростання грошових витрат міських домогосподарств були нижчими від зростання аналогічного показника по всьому колу домогосподарств. Так само нижчими були темпи зростання грошових витрат на придбання продовольчих товарів.
Таблиця 2.2
Грошові витрати міських домогосподарств Львівської області у середньому за місяць з розрахунку на одну особу, грн.*
Показники1999 р.2004 р.2004 р. до 1999 р.,%грн.у % до всьогогрн.у % до всьогоГрошові витрати - всього125,36100320,53100255,7Продукти харчування81,7065,2176,5255,1216,1- хліб і хлібні продукти12,6910,129,919,3235,7- м'ясо і м'ясопродукти14,5711,739,3312,3269,9- риба та рибопродукти3,913,111,033,4282,1- молоко, сир та яйця13,4010,723,677,4176,6- олія та жири6,525,