Ви є тут

Економічна ефективність вирощування на м'ясо худоби різних порід в умовах Полісся

Автор: 
Міненко Костянтин Васильович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003314
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ПИТАННЯ
ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОЩУВАННЯ
МОЛОДНЯКУ М'ЯСНИХ ПОРІД У ВИРОБНИЧИХ УМОВАХ
2.1. Методика досліджень у виробничих умовах

Методика вирішення поставлених завдань базується на поєднанні різних методів досліджень: монографічного, статистично-економічного, розрахунково-конструктивного, експериментального, економіко-математичного, балансового та абстрактно-логічного.
Шляхом вивчення і аналізу результатів досліджень вітчизняних і зарубіжних учених з питань технології ведення м'ясного скотарства визначали основні фактори, які впливають на ефективність ведення галузі.
Поряд з цим ефективність м'ясного скотарства встановлювали на основі експериментальних даних, одержаних в зоотехнічних дослідах наукових установ України. Господарств, які спеціалізуються на розведенні м'ясної худоби в Україні, ще недостатньо. Їх нараховується біля 400. При чому в більшості з них галузь м'ясного скотарства тільки започатковується, кількість корів у господарствах налічується від 50 до 150 голів. У зв'язку з цим відсутні масові дані, які характеризують особливості розвитку галузі у виробничих умовах сільськогосподарських підприємств різних форм власності. Поки що недостатньо вивчена доцільність поєднання галузі м'ясного скотарства з іншими товарними галузями, особливості кормозабезпечення, ресурсозбереження, формування витрат і умов відтворення, реалізації продукції і фінансового забезпечення галузі. Ось чому виникла необхідність організації і постановки науково - виробничого досліду в умовах товарного сільськогосподарського підприємства. Визначення економічної ефективності вирощування на м'ясо бугайців різних порід здійснено в сільськогосподарському приватному підприємстві СПП "Абердин" Рокитнівського району Рівненської області шляхом проведення науково-господарського досліду. Господарство є правонаступником об'єднаних 337 земельних паїв з числа колишніх членів КСП "Сехи". Підприємство має 5102 га сільськогосподарських угідь, з них 4362,1 га (85,5%) зайнято природними і культурними пасовищами та луками.
Єдиною галуззю тваринництва за видом товарної продукції є м'ясне скотарство. Від нього одержують біля 70% прибутку. На 1.01.2001 р. в СПП "Абердин" нараховувалося 1000 голів м'ясної худоби вітчизняного абердин-ангуського типу, в т.ч. 430 корів.
Господарство має всі умови для успішного розвитку м'ясного скотарства. Тип годівлі худоби в господарстві характерний для зони Полісся України - максимальне використання пасовищ влітку; сіна і силосу - взимку, при мінімальних витратах концентрованих кормів - 20-25%.
Умови утримання худоби також характерні для худоби м'ясних порід: 220-240 днів на рік на пасовищах, в зимовий період - безприв'язно на глибокій підстилці.
Це дає підставу стверджувати, що науково-господарський дослід проведено в умовах годівлі й утримання худоби, які прийняті в класичному м'ясному скотарстві.
Науково-господарський дослід проводили за наступною схемою (табл. 2.1).
При формуванні дослідних груп тварин дотримувалися загальноприйнятих принципів підбору груп-аналогів [126, 161]. З бугайців осіннього періоду народження (жовтень 1998 р.) у племінних господарствах, які розташовані в зоні Полісся і мають порівняно однаковий рівень інтенсивності ведення м'ясного скотарства (рівень забезпеченості кормами, спосіб утримання, продуктивність худоби), у травні 1999 року при відлученні бугайців від корів перед виходом їх на пасовище було відібрано і завезено в СПП "Абердин" по 10 бугайців чотирьох порід. Бугайців абердин-ангуської породи відбирали в СПП "Абердин". Вік бугайців при постановці на дослід у групах був максимально вирівняний (коливання 8-10 днів).
Таблиця 2.1
Схема науково-господарського досліду
ГрупаПорода бугайцівКількість голів у групіСезон народженняВік, міс.Жива маса, кгМета дослідупри постановціпри забоїпри
постановціпри забоїIУкраїнська м'ясна10осінь6,5-718,0-18,5200-210500-600Вивчити ріст молодняку, м'ясну продуктивність, якість м'яса, ефективність використання кормів, дати економічну та біоенергетичну оцінку вирощування бугайцівIIВолинська10осінь6,5-718,0-18,5200-210500-600IIIПоліська10осінь6,5-718,0-18,5200-210500-600IVАбердин-ангуська10осінь6,5-718,0-18,5200-210500-600VСиментальська10осінь6,5-718,0-18,5200-210500-600
Між групами різниця в віці становила 2-13 днів. Жива маса бугайців у всіх групах відповідала вимогам 1-го класу для відповідної породи [73].
Сухостійний період корів проходив у племінних господарствах у літній період. Тільних корів у всіх господарствах утримували на високопродуктивних пасовищах і єдиним кормом у раціонах була трава злако-бобово-різнотравного травостою пасовищ.
За даними бухгалтерського обліку в господарствах про врожайність і використання площі пасовищ на 1 корову, визначали кількість спожитої коровами трави пасовищ за сухостійний період.
Після постановки бугайців на дослід в СПП "Абердин", технологія годівлі і утримання їх була однаковою для всіх груп.
Раціони годівлі бугайців складали з урахуванням живої маси, віку, планових середньодобових приростів за деталізованими нормами годівлі за 23 показниками [24, 148]. Основою раціонів були корми власного виробництва: в стійловий період - суміш зернових, силос і сіно; в літній -трава пасовищ і суміш зернових. Поживну і мінеральну цінність кормів розраховували за їх хімічним складом, який визначали в лабораторії якості кормів і продуктів тваринництва Інституту тваринництва УААН [79].
Для балансування раціонів за макро-, мікроелементами і вітамінами бугайцям згодовували мінерально-вітамінний премікс, виготовлений фірмою "Ерідан" (М.Харків), склад якого розрахований з урахуванням фактичного дефіциту мінеральних речовин і вітамінів у раціонах піддослідних бугайців (додаток А).
Враховуючи, що СПП "Абердин" знаходиться в III зоні радіонуклідного забруднення, раціони контролюв