Розділ 2
ОЦІНКА ЕКОНОМІКО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО РОЗВИТКУ
сільськогосподарського виробництва
2.1. Характеристика об’єкту дослідження
Вінницька область є одною з основних аграрних областей України по виробництву
зерна та цукрових буряків, а також м’ясо-молочної продукції тваринництва. При
цьому область займає одне з провідних місць в Україні по виробництву багатьох
видів продукції і є важливою складовою частиною АПК всієї держави. Основою
формування АПК області є безпосередньо сільське господарство, в якому зайнято
понад 262 тис. чоловік або більше 30% трудових ресурсів області. У структурі
вартості валової продукції сільського господарства на рослинництво припадає
53%, на тваринництво – 47% [147].
Основними виробниками сільськогосподарської продукції на даний час є
реорганізовані колективні сільськогосподарські підприємства – 817 нових
формувань ринкового типу, в тому числі 451 - господарські товариства, 241 -
сільськогосподарські виробничі кооперативи, 96 - приватні і приватно-орендні
підприємства, 28 - селянські фермерські господарства [148]. У виробництві
овочів, картоплі, м’яса свиней, молока, яєць визначальну роль відіграють
особисті господарства. Слід відзначити, що до останнього часу в регіоні
переважають колективні форми господарювання, що, на нашу думку, можна пояснити
передусім соціально-психологічними особливостями, які притаманні сільському
населенню.
В структурі рослинництва провідним є зернове господарство (рис. 2.1)
(виробництво озимої пшениці, ячменю, кукурудзи, жита, вівса, гороху, гречки,
проса). Важливе значення має вирощування технічних культур, перш за все
цукрових буряків, а також соняшнику. Практично по всій території поширені
картоплярство, овочівництво, плодівництво, польове кормовиробництво.
Під зерновими і зернобобовими в останні роки зайнято 784,2 тис. га або 50%
орних земель області. Вінниччина традиційно займає одне з перших місць за
валовим збором зернових в Україні. Провідна зернова культура – озима пшениця,
яка займає до 20% посівних площ, а валові збори складають майже 800 тис. т.
Серед зернових також важливе значення має ячмінь ярий, що висівається на площі
217 тис. га (14% посівних площ). Щорічно збирають понад 400 тис. т ячменю. У
групі зернових культур важливе значення має кукурудза, яка вирощується на 93
тис. га; щорічно збирається близько 270 тис. т зерна кукурудзи.
Про високу потенційну ефективність вирощування зернових в області свідчить той
факт, що ринкова ціна в країнах центральної Європи загалом близька до ціни в
Україні; витрати на посів пшениці в Австрії та Німеччині втричі вищі, ніж на
Вінниччині; в області затрати на мінеральні добрива в 10 разів нижчі, витрати
на технічне обслуговування у 2,5 рази нижчі, собівартість 1 ц пшениці в 3 рази
менша, прибутки в 1,5 рази вищі, аніж в країнах ЄС. Загалом же вирощування
високих врожаїв зернових колосових культур у Вінницькій області вимагає загалом
значно нижчих витрат, аніж у західній Європі. Проте, якщо виходити з прогнозів
того, що з часом собівартість зерна в Україні буде наближатися до
загальноєвропейської, необхідно різко підвищити врожайність.
За останні роки рентабельність зернового господарства області перебувала в
залежності від культур в межах 28-43%, що є достатньо високим показником.
Зібраний врожай майже вдвічі менше від вже колись досягнутих показників і у 5-7
разів менше від потенційного рівня виробництва. Але й за таких низьких
показників це втричі перевищує внутрішні потреби області. Слід також врахувати,
що на даний час через різні причини не обліковується від 5 до 12% збіжжя,
зібраного переважно у приватному секторі та фермерських господарствах. Саме
тому область “приречена” виробляти зерно на експорт, що навіть за попередніми
розрахунками є виключно вигідною справою (табл. 2.1). Проте на цьому переваги
(потенційні і реальні) сільського господарства області вичерпуються або ж їх
досягнення потребує радикального реформування галузі передусім в технологічному
плані.
Таблиця 2.1
Енергетична ефективність виробництва зерна пшениці
в різних регіонах світу
Урожайність, т/га
Затрати техногенної енергії на виробництво 1 т зерна, ГДж
Затрати енергії на 1 га посівів, ГДж
Ефективність технологій, в.од.
Вінницька область: кінець 80-х рр.
2001 р.
4,4
2,5
9,4
14,8
47,0
32,0
2,3
1,4
Голландія
7,0
16,4
115,0
1,0
Іспанія
2,3
21,1
48,5
1,2
Німеччина
5,7
14,9
85,0
1,0
США
2,5
20,0
50,0
0,8
Технічні культури займають до 14% посівних площ, що є найвищим показником в
Україні. Практично всі господарства вирощують цукрові буряки. За валовим збором
цукрових буряків область посідає перше місце в Україні – майже 2 млн. т [149].
Аналіз вирощування цукрових буряків в області свідчить про збитковість,
неконкурентоспроможність продукції на міжнародному ринку, необґрунтовано високі
питомі затрати праці, енергії, фінансів і ресурсів. Як наслідок, собівартість
виробництва цукру на вітчизняних заводах значно перевищує її рівень зарубіжних
аналогів. На даний час реально відсутня можливість одержувати врожаї в 350
ц/га, як це було у 80-х рр., коли його виробництво було рентабельним,
насамперед, через низьку енергетичну складову за умов адміністративно
регульованої економіки. Якщо за радянських часів “енергетична частина” вартості
вирощування цукрових буряків становила 6%, то нині – вже 60%. Забезпечення
рентабельності виробництва на рівні принаймні 8-11%, одержання річного доходу в
сумі 1060-1350 дол. США на 1 га вимагає збільшити урожайність цукрових буряків
до 400-500 ц/га. Сьогодні ж можливо сконцентрувати необхідні ресурси для
виробництва цукрових буряків з огляду на потреби тільки внутрішнього ринку.
У
- Київ+380960830922