Ви є тут

Забезпечення ефективності функціонування регіонального буряковоцукрового підкомплексу

Автор: 
Добровольська Елла Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U001261
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
стан регіонального буряковоцукрового виробництва
2.1. Еколого-економічна характеристика факторів буряковоцукрового виробництва в
регіоні
Буряковоцукровий комплекс займає важливе місце в структурі АПК України,
являючись високоіндустріальним і енергомістким виробництвом. Лише переробні
підприємства – цукрові заводи галузі – розміщені в 19 областях України, ще
недавно (2000 р.) на них було зайнято більше як 250 тис. робітників і
спеціалістів. Цукор, який вони виробляють, входить не тільки до щоденного
раціону кожної людини, але і широко використовується в кондитерській,
хлібопекарській, консервній, молочній та інших галузях промисловості. Побічна
продукція (меляса і жом) є цінною сировиною для виробництва дріжджів і
використовується в якості кормів в тваринництві.
Аналіз історичного розвитку цієї галузі економіки країни дозволяє глибше
зрозуміти сучасний стан і визначити шляхи розвитку буряковоцукрового
виробництва в нових економічних умовах, який доцільно розпочати з вивчення
природно-економічних умов, які спричинили в свій час виникнення цього
виробництва і які є необхідною умовою його подальшого розвитку.
Хмельницька область розташована в західній частині Лісостепу в межах
Волино-Подільської височини і лише на півночі переходить в Подільську низовину,
так зване мале Полісся. Територія області знаходиться на висоті 200?400 метрів
над рівнем моря і займає 20,8 тис. км2, що складає 3,5% території України.
На заході і північному заході область межує з Тернопільською та Рівненською
областями; на сході та північному сході – з Вінницькою та Житомирською; на
Півдні, по Дністру – з Чернівецькою.
По своїй формі область витягнута з півночі на південь і довжина її удвічі
більша за ширину.
Хоча Лісостепова зона в основному є рівнинною, рельєф Хмельницької області
досить посічений багаточисельними долинами невеликих річок, ярами, глибокими
балками. Південь області відділений від решти території горами Товтрами, що
захищають ці райони (Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Чемеровецький,
Новоушицький) від холодних повітряних мас. Більша частина сільськогосподарських
угідь знаходиться на схилах (табл. 2.1). Великий відсоток схилів (76,2%) є
однією з основних причин еродованості ґрунтів.
Таблиця 2.1
Структура земельних угідь Хмельницької області за рельєфом
(станом на 1.01.2003 р.)
Тип рельєфу
Площа
тис. га
Рівнина
Схили
у тому числі:
від 1 до 2є
від 3 до 4є
від 5 до 6є
від 7 до 8є
від 9 до 10є
більше 11є
Всього угідь
373,6
1196,3
422,3
390,9
207,2
108,3
44,0
23,6
1570,0
23,8
76,2
26,9
24,9
13,2
6,9
2,8
1,5
100
Джерело: за матеріалами Головного управління сільського господарства і
продовольства Хмельницької області
Клімат в області – помірно-континентальний. Середньорічна температура повітря
+6,9єС. Середньомісячна температура у січні становить ?4єС. В зимовий період
спостерігаються часті відлиги з підвищенням температури повітря в окремі роки
до +10-12єС. Сніговий покрив нестабільний і складає 11-12 см на півдні області
та 13-16 см в середній і північній частині. Умови зимівлі озимих культур та
багаторічних трав бувають несприятливими. Середньомісячна температура у липні
складає 19єС. Період, коли температура повітря вища +5єС, що є нижньою границею
для вегетації основних сільськогосподарських культур, триває 200-215 днів. А
тривалість періоду активної вегетації (температура повітря вища +10єС) складає
155-170 днів.
Основна частина області знаходиться в зоні достатнього зволоження. За даними
метеорологічної служби області середньорічна сума опадів коливається від 500 мм
на південному сході до 580 – у північних та центральних районах. Близько 70%
опадів припадає на період вегетації рослин. У літній період майже щороку
бувають посухи. Тривалість окремих з них досягає 18-20 днів на місяць.
Середня вологість повітря становить 65-70%. Найменша вологість спостерігається
в травні – 50-55% і в серпні – 55-60%.
За впливом природних умов на результати сільськогосподарської діяльності
Хмельницьку область умовно поділяють на два агрокліматичні райони: північний
помірний теплий вологий і південний теплий вологий придністровський. За основу
поділу взято суму добових температур і кількість опадів в період активної
вегетації рослин.
Для першого агрокліматичного району вегетаційний період складає 155?160 днів,
за які випадає 330-380 мм опадів при загальній сумі добових температур в період
активної вегетації дещо менше 2600єС. Кількість опадів за рік в цьому
агрорайоні – 510-580 мм. Тривалість безморозного періоду – 160?180 днів. Перші
осінні приморозки починаються 5-9 жовтня, а останні весняні – завершуються
24?29 квітня. Стійкий сніговий покрив утворюється в другій декаді грудня, а
руйнується – в першій декаді березня.
У другому – південному теплому вологому придністровському агрокліматичному
районі – тривалість вегетаційного періоду в середньому на 10 днів більша, тобто
165-175 днів. Сума добових температур при цьому складає 2600-2700єС, а
кількість опадів – 330-380 мм. Річна ж кількість опадів коливається в межах
520-570 мм. Тривалість безморозного періоду – 165-170 днів. Перші приморозки
відмічаються з 16 жовтня, а останні – 19 квітня. Стійкий сніговий покрив
встановлюється після 20 грудня, а сходить – в кінці лютого.
Беручи до уваги той факт, що для отримання стабільних врожаїв цукрових буряків
необхідно 2200-2700єС сукупних добових температур при вегетаційному періоді в
140-160 днів, можна стверджувати, що кліматичні умови Хмельницької області
цілком задовольняють вимогам виробництва даної культури.
Ґрунти регіону різноманітні за своїми г