Ви є тут

Розробка енергозберігаючих прийомів закладання виноградників та виробництва садивного матеріалу винограду

Автор: 
Костенко Віктор Миколайович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U002045
129 грн
Додати в кошик

Вміст

<p>Розділ 2<br /> Матеріали, методи та умови проведення досліджень<br />Матеріали та методи досліджень<br />Експериментальна робота з розробки та вивчення енерго- та ресурсозберігаючої<br />технології закладки і розмноження винограду проводилась у 1999- 2002 рр. в ВАТ<br />“Кам’янський” Бериславського району Херсонської області. <br />Для досягнення зазначеної мети визначено наступні основні завдання досліджень:<br />визначити економічно-доцільний садивний матеріал для закладання підщепних<br />насаджень винограду; <br />встановити параметри основних агротехнічних прийомів при створенні промислових<br />насаджень винограду шляхом щеплення підщепних кущів копуліровкою на місці; <br />визначити доцільний режим вологості грунту для задовільного росту і розвитку<br />молодих підщеп та щеплених кущів; <br />вивчити вплив різного навантаження підщепних кущів та режиму вологості грунту<br />на якість приросту пагонів та придатності їх до щеплення окуліровкою на місці; <br />розробити рекомендації з технології закладання виноградників та вирощування<br />щепленого садивного матеріалу винограду, методом щеплення підщепних кущів на<br />місці. <br />Досліди проводили на районованих підщепних та прищепних сортах винограду<br />Ріпарія х Рупестріс 101-14 (здерев’янілі та вегетуючі саджанці, чубуки,<br />плодоносні кущі) і сорту Аліготе (зелені чубуки). <br />В польових дослідах вивчали:<br />2.1.1 Ефективність використання різного садивного матеріалу для закладання<br />насаджень підщепи з метою їх наступного щеплення на місці сортом Аліготе: <br /> - однорічні здерев’янілі щеплені саджанці (контроль);<br />однорічні здерев’янілі підщепні саджанці;<br />вегетуючі підщепні саджанці;<br />некільчовані підщепні чубуки;<br />кільчовані підщепні чубуки;<br />Досліди проводили на фоні різного режиму вологості метрового шару ґрунту:<br />100-50% НВ (контроль); 100-70% і 100-90% НВ. Підщепні чубуки для садіння на<br />дослідній ділянці заготовляли у відповідності з вимогами ДСТ-46-12-80. <br />2.1.2 Визначення оптимальної висоти щеплення на зелених пагонах підщепних кущів<br />винограду в умовах різного режиму вологості метрового шару ґрунту. <br />Схема дослідів передбачала проведення щеплення на місці простою копуліровкою на<br />висоті 25-30 см, 70—75 см і 100-120 см. при різній вологості метрового шару<br />ґрунту: 100-50% НВ (контроль); 100-70% та 100-90% НВ. <br />2.1.3 Вплив режиму вологості ґрунту на ріст, розвиток та продуктивність кущів<br />винограду, щеплених на місці: 100-50% НВ (контроль); 100-70% НВ; 100-90% НВ. <br />Вегетуючі підщепні саджанці вирощували в неопалюваних (сонячних) теплицях.<br />Перед садінням в контейнер, підщепні чубуки парафінували. Висадку вегетуючих<br />підщепних саджанців на постійне місце (відкритий ґрунт) проводили в другій<br />половині травня, в заздалегідь підготовлені ямки. Дослідна ділянка насаджень, з<br />використанням різного вихідного матеріалу, закладались по схемі 3,0 х 1,25 м.<br />Повторність дослідів – трикратна. Облікових рослин в кожному варіанті – 60 по<br />20 в повторності. Розміщення повторень в досліді систематичне. <br />Щеплення підщепних кущів простою копуліровкою проводили по методу<br />А.С.Суботовича (1971), при досягненні пагонами, на висоті щеплення діаметру 6-8<br />мм. <br />За 2-3 дні до проведення щеплення простою копуліровкою на підщепних кущах<br />проводили обламування пагонів, залишаючи 1-2 кращих, на яких видаляли листя,<br />вусики, осліпляли вічка до висоти щеплення. Частину пагону, вище місця щеплення<br />також видаляли, безпосередньо при проведенні щеплення. Заготівлю зелених<br />чубуків прищепи проводили в день щеплення, обсягом на 2-3 години роботи. Для<br />щеплення використовували одновічкові чубуки з середньої частини пагонів (4-8<br />вузол), на яких видаляли вусики, а також частину 2/3 листової пластинки.<br />Незалежно від висоти щеплення підщепних кущів копуліровкою, формували рослини<br />по типу штамбового двоплечого кордону висотою 120 см. <br />2.1.4 Вирощування садивного щепленого матеріалу винограду шляхом щеплення<br />пагонів підщепних кущів окуліровкою на місці. <br />В досліді вивчали:<br />вплив навантаження плодоносних підщепних кущів 6-8; 10-12; 14-16 пагонів/кущ на<br />строки щеплення, кількість та приживлюваність щеп, їх зберігання, вихід та<br />якість саджанців; <br />ефективність способів щеплення підщепних кущів на місці;<br />а) настільне щеплення методом покращеної копуліровки (контроль);<br />б) окуліровка вприклад, ручна ;<br />в) окуліровка вприклад з використанням спеціального пристрою.<br />Щеплення підщеп окуліровкою зимуючим вічком починали в третій декаді червня і<br />продовжували до кінця серпня місяця. Заготівлю чубуків прищеп проводили в день<br />щеплення на ділянці промислових насаджень сорту Аліготе. Обсяг заготівлі<br />прищепних чубуків на 2-3 години щеплень. В щепленні використовували тільки<br />частину пагону з 4-5 по 8-10 вузол. Вічка з розвинутими пагонами другого<br />порядку для щеплення не використовували. Підготовка пагонів прищепи полягала у<br />видаленні листя, вусиків та вусикових суцвіть. Щитки з вічком прищепи вирізали<br />безпосередньо при щепленні. <br />На пагонах підщепних кущів щеплення окуліровкою зимуючим вічком методом “вічко<br />замість вічка” проводили через кожні 50 см, починаючи з 3-4 вузла від основи<br />пагону. Підготовка підщепних пагонів до щеплення окуліровкою включала видалення<br />листя, вусиків та пасинків, що розвинулись на місці щеплення. <br />Щеплення окуліровкою вприклад виконувалось вручну, а також з допомогою<br />спеціального пристрою для вирізування щитка на підщепі та прищепі. Пристрій<br />(автомат для щеплення) був розроблений нами (Патент України № 57479А пріоритет<br />від “ 29 ” 10 2002 р.) і виготовлений на КЗЕЗО (Каховський завод<br />електрогазозварювального обладнання),( Додаток Д ). <br />Оснащення для щеплення (рис. 2.1.) складається з корпусу, підпружиненого<br />супорту з робочими органами, упору, фіксаторів та спускового гачка. На робочій<br />частині супорту змонтовані 2 вертикал</p>