Ви є тут

Біологічні особливості та продуктивність дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від прийомів його підготовки

Автор: 
Марченко Станіслав Іванович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U003746
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ПРОГРАМА, МЕТОДИКА ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1 Програма та методика проведення досліджень
Досліди з визначення посівних якостей і продуктивних властивостей дражованого та інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від технології підготовки проводили в 2000-2002 рр. в Інституті цукрових буряків, на Тростянецькому насіннєвому заводі ЗАТ "Ворскла", в Тернопільському, Волинському, Сумському інститутах АПВ та на Вінницькій і Рівненській обласних державних дослідних станціях.
Згідно з програмою досліджень по технології дражування та визначення терміну зберігання дражованого і інкрустованого насіння цукрових буряків були проведені такі досліди:

1. Визначити оптимальні розміри насіння з метою створення кулеподібної форми при дражуванні
Схема досліду:
1. Насіння нешліфоване діаметром 3,25-3,50 мм ( інтервал 0,25 мм ).
2. Насіння нешліфоване діаметром 3,50 -3,75 мм ( інтервал 0,25 мм ).
3. Насіння нешліфоване діаметром 3,25 - 3,75 мм (інтервал 0,50 мм).
4. Насіння шліфоване діаметром 3,25 - 3,75 мм ( інтервал 0,50 мм ).
5. Насіння шліфоване діаметром 3,50 - 4,25 мм ( інтервал 0,75 мм ).
Відбір проб для проведення аналізів проводили згідно з чиним стандартом [5]. В лабораторних дослідах визначали:
- ступінь шліфування насіння - методом зважування маси відходів після шліфування і шліфованого насіння з наступним вираховуванням відношення маси видаленого оплодня до маси нешліфованого насіння, вираженим у відсотках;
- вихід посівних фракцій насіння та кількість відходів після шліфування - методом зважування;
- коефіцієнт форми дражованого насіння після дражування - шляхом калібрування зразка на решетах з повздовжніми та круглими отворами і розрахунку відношення середнього значення найменшого діаметра насіння до середнього значення найбільшого його діаметра за формулою:
Кф = ? (dn x An) ( 1 ) ? (cn x Bn)
Де: Кф - коефіцієнт форми драже,
dn - діаметр отворів решета з круглими отворами,
An - маса насіння на решеті, виражене у відсотках до маси зразка,
cn - ширина отворів решета з повздовжніми отворами,
Bn - маса насіння на решеті, виражене у відсотках до маси зразка.

- співвідношення накатаної дражувальної маси до маси насіння - методом зважування драже до обрушення оболонки з поверхні насіння та після обрушення;
- енергію проростання, лабораторну схожість і одноростковість насіння - згідно з чинним ДСТУ [2];
- масу 1000 насінин і масу 1000 драже - згідно з ДСТУ [4].
Дослідження проводили, використовуючи насіння гібридів Уладово-Верхняцький ЧС 37, Український ЧС 70 і Ювілейний. Повторність чотириразова.

2. Вивчити можливість використання для дражування нешліфованого насіння цукрових буряків діаметром 3,25-3,50 мм
У дослідах висівали дражоване та інкрустоване насіння цукрових буряків фракції 3,5-4,5 мм, яке було одержане з нешліфованого і шліфованого насіння різних фракцій згідно з схемою досліду.
Схема досліду 1 (2000р.):
1. Нешліфоване насіння діаметром 3,25-3,50 мм.
2. Нешліфоване насіння діаметром 3,50-3,75 мм.
3. Нешліфоване насіння діаметром 3,25-3,75 мм.
4. Шліфоване насіння діаметром 3,25-3,75 мм, отримане із фракції 3,75-4,5 мм - контроль 1.
5. Шліфоване, недражоване, інкрустоване насіння діаметром 3,75-4,50 мм -контроль 2.
З метою уточнення даних в 2001-2002 рр. схема досліду була змінена і розширена.
Схема досліду 2 (2001-2002 р.):
1. Нешліфоване дражоване насіння діаметром 3,25-3,50 мм (фракція після дражування 3,5-4,5 мм).
2.Шліфоване дражоване насіння діаметром 3,25-3,50 (фракція після дражування 3,5-4,5 мм).
3. Нешліфоване інкрустоване насіння діаметром 3,25-3,50 мм.
4. Шліфоване інкрустоване насіння діаметром 3,25-3,50 мм.
5.Шліфоване дражоване насіння діаметром 3,25-3,75 мм (фракція після дражування 3,5-4,5 мм) - контроль 1.
6. Шліфоване інкрустоване насіння діаметром 3,25-4,00 мм - контроль 2.
Лабораторні досліди проводилися в насіннєвій лабораторії ІЦБ, польові - в Тернопільському і Волинському інститутах АПВ, на Вінницькій обласній державній дослідній станції з використанням насіння гібридів Уладово-Верхняцький ЧС 37, Український ЧС 70 і Ювілейний. В польових дослідах загальна площа ділянки становила 75 кв. м, облікової - 50 кв.м, повторність - чотириразова.
В лабораторних дослідах визначали:
- кількість пророслого насіння на 3-й, 4-й (енергія проростання) та 10-й (схожість) дні пророщення - згідно з ДСТУ [2];
- масу 1000 насінин, масу 1000 драже - згідно з ДСТУ [4].
В польових дослідах визначали:
- польову схожість - згідно з методикою визначення польової схожості насіння цукрових буряків ІЦБ [9];
- динаміку появи сходів (початок та повні сходи - фази вилочки, першої, другої та третьої пари справжніх листочків, змикання листя в рядках та міжряддях) - згідно з методикою досліджень по цукровим бурякам [10];
- оцінку росту та розвитку рослин - згідно з методикою досліджень по цукровим бурякам [10];
- густоту рослин до перевірки, після проведення перевірки і перед збиранням врожаю - згідно з методикою досліджень по цукровим бурякам [10];
- масу одного коренеплоду і гички - шляхом відбирання і зважування рослин з кожного повторення ;
- урожайність коренеплодів - шляхом зважування усіх кореплодів з облікової ділянки згідно з методикою досліджень по цукровим бурякам [10];
- цукристість - методом холодної дигестії, на поляриметрі за методикою ІЦБ [10];
- математичну обробку даних проводили за методом дисперсійного аналізу Б.А. Доспехова [11].
3. Вивчити посівні якості та продуктивні властивості дражованого та інкрустованого насіння з включенням в їх оболонку вітчизняних мікродобрив
Схема досліду:
1. Насіння дражоване без мікродобрив -контроль 1.
2. Насіння дражоване з поживною сумішшю виробництва Німеччини.
3. Насіння дражоване з композицією мікродобрив "Реаком-С" в нормі 28,2 л/т.
4. Насіння дражоване з композицією мікродобрив "Реаком-С" в нормі 37,6 л/т.
5. На