Ви є тут

Ефективність використання родинних форм різних кросів для створення курей м'ясо-яєчного напрямку продуктивності

Автор: 
Ведмеденко Олена Володимірівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U001523
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛ І МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ
Дослідження проведені в умовах сільськогосподарського племінного птахівничого
підприємства „ЗАТ Чорнобаївське” Білозерського району Херсонської області,
кафедри генетики та розведення сільськогосподарських тварин Херсонського
державного аграрного університету в період з 2002 по 2005 рік.
Об’єктом досліджень були кури родинних форм кросу „Прогрес” та „Конкурент-2”.
Аутосексний чотирьохлінійний крос яєчних курей “Прогрес” (П1234) був створений
в ДППЗ “Пачелма” Пензенської області на основі синтетичних ліній кросу
“Хайсекс-браун” фірми “Еврибрід”. Лінії П1 і П2 отримані шляхом селекції ліній
Т8 і Т5 (род-айленд червоний), лінії П3 і П4 – шляхом селекції відповідно лінії
В8 і В2 (типу род-айленд білий). Кури лінії П1 і П2 мають в основному
темно-коричневе оперення і характеризуються наявністю гена-золотистості s, а
птиця лінії П3 і П4 – біле оперення, має ген сріблястості S, що дозволяє у
схрещуванні батьківських форм отримувати аутосексних за кольором пуху курчат. В
добовому віці півники в основному світлі, а курочки – коричневого кольору.
Точність сексування гібридних курчат дуже висока 98-99%. Загальна схема
схрещування для отримання чотирьохлінійних гібридів має вигляд:
> П1 Ч + П2 > П3 Ч + П4
> П12 + П34
П1234
Рис. 2.1 Схема схрещування для отримання гібридів кросу „Прогрес”.
Кури ліній П1 і П2 мають більш високу масу яєць і більш інтенсивне забарвлення
шкаралупи у порівнянні з лініями П3 і П4, у яких несучість на початкову несучку
більш висока (221...225 штук яєць). Кури ліній П3 і П4 відрізняються доброю
життєздатністю (збереженість складає 90...92%).
Особливістю даного кросу поряд з аутосексністю являються: спокійна поведінка
птахів, високий генетичний потенціал (у гібридних курей П1234 несучість складає
290...300 яєць за 72 тижня життя); висока маса яєць (50...52 г в 26 тижнів і
62,0...63,5 г в 52 тижня життя курей); коричневе забарвлення шкарлупи яєць,
більш високий середньодобовий приріст живої маси курчат (12,5...13,0 г). Жива
маса курей складає 2,2...2,3 кг. Птиця має цінні смакові якості м’яса [163].
Дволінійний крос м’ясних курей „Конкурент-2” створений в умовах ДППЗ
„Конкурсний” Московської області. В його склад входять лінія К6 породи корніш і
лінія К7 породи плімутрок. Птахи синтетичної лінії К6 мають білий домінантний
колір оперення, листовидний гребінь, високу швидкість росту молодняку, добре
обмускулені груди. Птахи синтетичної лінії К7 мають білий рецесивний колір
оперення, листовидний гребінь, високу несучість. Схема схрещування для
отриманні бройлерів має вигляд:
> К6 Ч + К6 > К7 Ч + К7
> К6 Ч + К7
К67
Рис. 2.2 Схема схрещування для отримання гібридів кросу „Конкурент-2”.
Використання дволінійного кросу „Конкурент-2” дозволяє отримувати бройлерів з
живою масою в 7-тижневому віці 2500...2550 г з витратами кормів на 1 кг
приросту живої маси 1,9 кг; від курей родинного стада отримувати за 60 тижнів
життя 164...166 штук яєць [173].
Дослідженнями ставилась мета створити м’ясо-яєчні популяції курей, які б
задовольняли потребу населення в яєчній і м’ясній продуктивності.
Етапи досліджень і обсяг дослідного матеріалу наведено в табл. 2.1.
Таблиця 2.1
Етапи і обсяг досліджень
Етап
Найменування досліджень
Обсяг дослідного матеріалу
Визначення відтворювальних якостей курей родинних форм
1 дослід
2 дослід
3 дослід
Інкубаційних яєць
1129 штук
1039 штук
1130 штук
Дослідження росту й розвитку молодняку різних генотипів, отриманих за
діалельного схрещування
2803 голови
Оцінка гетерозисного ефекту та комбінаційної здатності за умови схрещування
родинних форм яєчного і м’ясного типу
2803 голови
4
Оцінка відтворювальних якостей і продуктивності м’ясо-яєчних курей
602 голови
Комплексна оцінка генотипів із використанням індексів і кластерного аналізу
602 голови
Оцінка біохімічних показників сироватки крові курей
1 дослід
2 дослід
65 голів
65 голів
На першому етапі вивчали відтворювальні якості родинних форм м’ясного і яєчного
типів. Також проведені дослідження щодо вивчення впливу морфологічних
показників яєць та втрати їх маси на вивід молодняку. Для цього яйця курей
кросу „Прогрес” розподіляли на класи за ознакою маси та індексу форми через
нормоване відхилення.
При цьому інкубаційні яйця із значеннями в межах ± 0,67у включали до модального
класу (М0), до класу мінус-варіант (М-) відносили яйця із значеннями маси й
індексу форми - 0,67у і менше, плюс-варіант (М+) – із значеннями + 0,67у і
більше.
Межі класів розподілу яєць за мірними ознаками наведені в табл. 2.2.
Таблиця 2.2
Межі відбору інкубаційних яєць за мірними ознаками
Ознака
Клас розподілу
Генотип
П12
П34
П1234
Маса яєць, г
М-
47,5...53,0
46,5...51,5
47,5...55,0
М0
53,5...57,5
52,0...56,5
55,5...61,0
М+
58,0...68,5
57,0...65,0
61,5...71,5
Індекс форми, %
М-
71,0...76,0
70,0...76,5
68,5...72,5
М0
76,5...79,5
77,0...80,0
73,0...77,0
М+
80,0...85,5
80,5...84,0
77,5...86,0
Враховуючи поєднання класів було сформовано 9 партій інкубаційних яєць. Яйця
інкубували в спеціальних селекційних лотках для індивідуального виводу курчат
за загальноприйнятим режимом. З метою зниження впливу зони інкубатора на
виводимість курчат всі інкубаційні лотки знаходились у середній зоні. Впродовж
інкубаційного періоду для визначення втрат маси проводили зважування яєць на
7-й, 12-й та 18-й дні інкубації.
Для вивчення впливу пігментації шкаралупи на інкубаційні якості яєць проводили
відбір яєць за масою, індексом форми та забарвленням шкаралупи. Враховуючи
середні значення маси й індексу форми яєць, на інкубацію відбирали яйця за цими
показниками вище (+) та нижче (-) від середнього. Інтенсив