Вы здесь

Формування та функціонування ринку продукції бджільництва в Україні

Автор: 
Чехов Сергій Анатолійович
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2002
Артикул:
0402U003086
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2. Сучасний стан ринку продукції бджільництва

2.1. Кон'юнктура ринку продукції бджільництва

Сільським трудівникам відомо, що окремі напрями сільськогосподарського виробництва не можуть успішно розвиватися без пасічницької галузі, оскільки бджоли - найкращі і найважливіші обпилювачі ентомофільних рослин - щорічно вони запилюють близько 2,8 млн. га. Крім того від бджіл отримують висококалорійні і цілющі продукти їх життєдіяльності. В структурі продукції бджільництва, яку можна одержати від однієї бджолосім'ї, 74 % займає мед, до 10 % віск і пилок. (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Структура продукції, одержуваної від однієї бджолосім'ї
Продукція бджільництва займає невелику питому масу в загальному обсязі вартості сільськогосподарської продукції. В Україні в 2000 р. вартість сільськогосподарської продукції становила у порівняних цінах 1996 р. 25,8 млрд. грн., в тому числі продукції тваринництва - 13,7 млрд. грн. Продукція бджільництва становить 0,14 % загального обсягу виробництва продукції сільського господарства і 0,26 % загального обсягу виробництва продукції тваринництва. Це, звичайно, невелика частка, проте бджільництво має значні резерви для збільшення випуску продукції. Крім того, тут не враховується приріст валової продукції від ентомофільних сільськогосподарських рослин, що запилюються бджолами.
Основною продукцією бджільництва, виробництво якої поширено в Україні, є мед і віск. Розрізняють мед валовий і товарний. До валового відноситься весь мед, який бджоли зібрали протягом пасічного сезону. Сюди відносять товарний мед, а також мед, який бджолам залишили для кормових запасів у вуликах на запасних стільникових рамках на пасіці. Товарний мед включає весь мед, який був відкачаний на пасіці і мед в стільниках, призначений для реалізації.
Світове лідерство за обсягами виробництва меду належить Китаю, на долю якого припадає щорічно близько 20 % світового виробництва (табл. 2.1). Для Китаю виробництво меду є стратегічним напрямом, що значною мірою пов'язано з підтримкою продовольчої безпеки країни.
Таблиця 2.1
Частка найбільших країн-виробників меду у світовому виробництві
Країни1990 р.1995 р.1999 р.2000 р.Вироблено
тис.т%Вироблено
тис.т%Вироблено
тис.т%Вироблено
тис.т%Аргентина474,0706,1917,4957,6Індія504,2514,4514,2514,1Іран 100,8221,9242,0241,9Іспанія232,0191,6322,6322,6Канада322,7302,6352,9322,6Кенія201,7242,1252,0252,0Китай19716,718215,823619,325620,6Мексика665,6494,2554,5574,6Росія--585,0514,2504,0США907,6958,2947,7947,6Турція514,3696,0715,8715,7Україна514,3635,5554,5524,2Всього у світі1179100115410012241001241100
Близько 100 тис. т меду виробляють щорічно США, 95 тис. т меду вироблено в Аргентині в 2000 р., що становить 7,6 % світового виробництва. Україна, де виробляється кожний рік понад 50 тис. т меду, за обсягами виробництва цього продукту займає 6 місце у світі.
Обсяги виробництва меду в Україні в 1990 - 2000 рр. Наведені в табл. 2.2.
Таблиця 2.2
Пропозиція меду в усіх категоріях господарств, т?
Області1990 р.1995 р.1999 р.2000 р.2000 р. в % до 1990 р.2000 р. в % до 1995 р.2000 р. в % до 1999 р.По Україні50858627285545152439103,183,694,6АР Крим195920121878183993,991,497,9Вінницька326536833240313696,085,196,8Волинська2281371169240,467,279,3Дніпропетровська3780548840933995105,772,897,6Донецька7008660374707592108,3115,0101,6Житомирська487169513571343275,879,299,0Закарпатська828934894854103,191,495,5Запорізька3428469755925254153,3111,994,0Івано-Франківська881133410261008114,475,698,2Київська8761397943876100,062,792,9Кіровоградська354142263014330993,478,3109,8Луганська352252323987298184,657,074,8Львівська40432840438595,3117,495,3Миколаївська1540360637363694239,9102,498,9Одеська348429423026242169,582,380,0Полтавська263524641325145755,359,1110,0Рівненська68448952552076,0106,399,0Сумська1589336835773290207,097,792,0Тернопільська524164160444084,026,872,8Харківська357521392159215560,3100,799,8Херсонська1729196582757033,029,068,9Хмельницька784149616041438183,496,189,7Черкаська2031276022632048100,874,290,5Чернівецька97479171574176,193,7103,6Чернігівська110213011076100190,876,993,0?За даними Державного комітету статистики України.

Аналіз виробництва меду в усіх категоріях господарств показав, що протягом 1990-2000 рр. його обсяги збільшились з 50858 до 52439 т, тобто на 3,1 %. Цьому сприяло нарощування темпів обсягів виробництва меду в Житомирській, Миколаївській і Сумській областях у двічі і більше разів. У Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Хмельницькій та Черкаській областях виробництво меду також збільшувалося. В інших областях спостерігається спад виробництва меду, особливо в таких областях, як Харківська (на 40 %), Полтавська (на 45 %), Волинська (на 60 %) і Херсонська (на 67 %). З 1995 р. по Україні обсяг виробленого меду скоротився і тільки в Харківській і Миколаєвській областях він залишався практично на тому ж рівні (2,1 и 3,6 тис. т). В Запорізькій і Донецькій областях за аналізований період виробництво меду збільшилось відповідно на 12 і 15 %.
Аналогічне явище спостерігається і у виробництві воску. В 1990 р. в Україні було вироблено 1191 ц воску, а в 2000 р. - 11294 ц, або майже в 9,5 раза більше (табл. 2.3). Ця обставина пов'язана з тим, що з 1992 р. в Україні починають діяти нові підприємства з переробки воску, в яких крім вощини виробляють свічки та іншу продукцію. При зменшенні кількості бджолиних сімей залишається також багато стільників, які бджолярі переробляють на віск.
Якщо проаналізувати ситуацію, що склалася, по областях, то з 1990 р. в них спостерігається нарощування обсягів виробництва вос