Розділ 2
Сучасний стан та структура хлібопродуктового підкомплексу Житомирської області
2.1. Організаційно-економічні основи формування хлібопродуктового підкомплексу
Житомирської області
Хлібопродуктовий підкомплекс – провідна ланка агропромислового комплексу
України. Макроекономічне значення зернового сектора – це 30 % вартості
валової продукції сільськогосподарського виробництва. Загальний спад аграрної
економіки протягом 1990-2004 рр. не міг не відбитися на ринку зерна. Однак,
зернові культури займають 45-55 % загальної посівної площі в країні.
Завдяки розвитку зернового сектора протягом останніх років досягнуто
позитивних змін і у суміжних галузях.
Нестабільність ситуації на зерновому ринку загострює проблему забезпечення
населення продовольством. Зерно і продукти його переробки є
традиційним компонентом харчового раціону. Тому агропромислова
політика держави на всіх етапах має бути спрямована на економічний
розвиток країни, формування ефективної національної продовольчої
безпеки. Умовою продовольчої безпеки регіону та держави в цілому є,
насамперед, фізична і економічна доступність необхідної кількості й
асортименту продуктів харчування.
Хлібопродуктовий підкомплекс виявляє вирішальний вплив на розвиток усіх
галузей АПК і продовольчу безпеку країни. Хлібопродуктовий підкомплекс
об’єднує підприємства-виробники природної сировини (зерна), його
переробки, виробництва сировини для харчової промисловості, а також
продукції кінцевої переробки. Однак його функціонування в Україні є
вкрай нестабільним. Переробні підприємства хлібопродуктового підкомплексу у
2000-2004 рр. виробили 11,8% продукції від загального обсягу промислового
виробництва харчової промисловості регіону (рис. 2.1). Економічна роль
хлібопродуктового підкомплексу у господарському комплексі держави
визначається перш за все тим, що він забезпечує продовольчі потреби міського
і сільського поселення.
Рис. 2.1. Структура валової продукції харчової промисловості у 2000-2004 рр. у
Житомирській області
Джерело: розраховано автором за даними Державного комітету статистики України.
Хлібопродуктовий підкомплекс є базовим сектором народного господарства
Житомирської області - це 3% загального обсягу виробництва валової
продукції (рис. 2.2), 18% чисельності зайнятих. Комплекс відіграє роль у
зовнішній торгівлі, забезпечуючи до 2% усього обсягу експорту
Житомирської області [33, 35, 36, 37, 110, 111, 117, 118].
Рис. 2.2. Структура валової сільськогосподарської продукції у Житомирській
області
Джерело: розраховано автором за даними Держкомстату України.
Сучасний етап розвитку хлібопродуктового підкомплексу Житомирської області
характеризується необхідністю переходу до стратегії стійкого розвитку, яка
полягає в знаходженні балансу між потребами населення в економічному
добробуті, сприятливому навколишньому середовищу й соціальному
благополуччі без шкоди для аналогічних потреб майбутніх поколінь.
Це передбачає вирішення широкого кола проблем технологічного
переозброєння й удосконалювання товарної структури виробництва на основі
впровадження досягнень науки, техніки й технологій, створення сприятливих
умов для інноваційної діяльності, удосконалювання інвестиційних
механізмів, вирішення питань сировинного забезпечення, здійснення
цілеспрямованих змін у сфері освіти й кадрового потенціалу та ін.
Виконання вказаних заходів передбачене такими нормативними актами, як Указ
Президента України “Про невідкладні заходи щодо стимулювання
виробництва та розвитку ринку зерна” від 29 червня 2000 р. № 832/2000,
Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 року № 590 “Про
визначення заставних цін та фінансового забезпечення заставних закупівель
зерна”, “Правила організації і ведення технологічного процесу на
борошномельних заводах” та “Правила організації і ведення технологічного
процесу на круп’яних заводах”, затверджені наказами Міністерства
агропромислового комплексу України від 20 березня 1998 р. № 82 і № 83,
Закон України “Про зерно та ринок зерна в Україні” від 4 липня 2002 р.,
Постанова Кабінету Міністрів України Про Програму “Зерно України
2001-2004 рр.” від 27 листопада 2000 р., Концепція Державної програми
створення сприятливих умов для стабілізації та розвитку рослинництва на
2005-2010 роки від 17 листопада 2004 р., Наказ Про розробку проекту Програми
“Зерно України - 2005-2010” від 29 квітня 2004 р., Проект Стратегії
економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2004-2015 роки.
Установлення взаємовигідних економічних відносин між учасниками
хлібопродуктового підкомплексу ускладнюється прагненням до автономії
кожного з суб’єктів, неузгодженістю економічних інтересів та прагненням
розподілу значної частини прибутку на свою користь. Внаслідок чого
знижуються зв’язків між сільським господарством та обслуговуючими
галузями та загальний економічний ефект. Вирішення питань покращення
ефективності функціонування, пожвавлення інвестиційної діяльності
можливе шляхом налагодження зв’язків із зацікавленими організаціями
підкомплексу (рис. 2.3).
Рис. 2.3. Організаційно-технологічні цикли в хлібопродуктовому підкомплексі
Джерело: узагальнено автором.
Саме забезпечення переробки, збуту, виробничо-технічного обслуговуван
- Киев+380960830922