РОЗДІЛ 2
ОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКИ НАСЕЛЕННЯ НА РИНКУ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ
2.1. Динаміка і обсяги споживання продуктів харчування населенням України
Аналіз впливу всіх перерахованих в п. 1.3 факторів на формування та задоволення
потреб індивідуальних споживачів у продовольчих товарах можливий лише через
дослідження динаміки, обсягів та структури споживання [31, 33, 79]. Саме з цією
метою був проведений аналіз споживання харчових продуктів на Україні в цілому
та в Західному регіоні зокрема, до складу якого інститутом регіональних
досліджень НАН України включено Волинську, Закарпатську, Івано-Франківську,
Львівську, Рівненську, Тернопільську та Чернівецьку області [23].
Проведені дослідження свідчать, що протягом 1990-2000 років спостерігалося
значне зниження обсягів середньодушового споживання продуктів харчування
(додаток А). Основна причина - це зниження купівельної спроможності населення
внаслідок зниження реальних доходів [96, 98, 101] (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Кількість продуктів харчування, які можна придбати на cередньодушовий місячний
грошовий дохід населення Волинської області, кг.
Продукти
Роки
Співвідношення обсягів
1990
1998
1999
2000
(гр.2 : гр.5), раз
Борошно пшеничне в/г
386,2
84,9
59,8
49,4
7,8
Хліб житньо-пшеничний
791,7
76,6
66,1
63,4
12,5
продовження табл. 2.1
3
Хліб пшеничний з борошна 1 гат.
527,8
58,2
47,8
57,0
9,3
Рис
197,9
23,4
20,4
30,2
6,6
Свинина
85,6
12,2
12,6
9,9
8,7
Яловичина
75,4
14,3
13,4
10,2
7,4
Сало
68,8
12,7
12,6
9,8
7,0
Кури
65,2
8,5
8,5
9,1
7,2
Ковбаса варена 1 гат.
74,0
10,9
11,1
10,2
7,3
Яйця (1 дес.)
166,7
23,9
18,3
22,8
7,3
Молоко (л.)
719,7
93,8
70,2
67,8
10,6
Сметана
143,9
18,6
14,4
17,5
8,2
Масло вершкове
46,6
6,0
5,9
8,4
5,6
Цукор
200,4
47,2
38,0
32,5
6,2
Олія
100,9
21,4
16,9
25,9
3,9
Маргарин та інші рослинні жири
100,2
12,0
13,2
21,2
4,7
Картопля
879,6
165,3
72,3
172,0
5,1
Морква
989,6
169,8
107,5
147,5
6,7
Капуста свіжа
439,8
179,5
167,7
182,2
2,4
Буряк
1439,4
184,8
134,8
168,9
8,5
Так, порівняно з 1990 роком, обсяги продуктів харчування, які
середньостатистичний мешканець Волинської області був в змозі придбати на свій
грошовий дохід у 2000 р., знизились від 2 до 12 разів. Причому, як свідчать
дані табл. 2.1, найсуттєвіше зниження потенційних обсягів споживання в першу
чергу спостерігається у таких найбільш цінних продуктах харчування, як молоко
(10,6 раза), свинина (8,7 раза), сметана (8,2 раза), яловичина (7,4 раза), яйця
(7,3 риза) тощо.
Згідно даних обстеження умов життя домашніх господарств Волинської області,
середньодушові сукупні витрати, які є одним з основних показників рівня
матеріального статку населення, у 2000 році становили 161,18 грн. на місяць
[91]. При цьому нижче межі забезпеченості (118,3 грн. на місяць) знаходилась
кожна третя сім'я. Зниження матеріального статку населення вплинуло на
структуру та динаміку споживання основних продуктів харчування.
Проведений аналіз свідчить, що у 2000 році на Україні середньодушове споживання
риби та рибопродуктів становило 8,3 кг., що в 2,1 раза менше рівня 1990 року
[95, 100]. В 4 областях Західного регіону спостерігався дещо менший спад
обсягів споживання рибопродуктів, ніж в середньому в країні: Чернівецькій
області - 1,4 раза, у Закарпатській області - 1,5 раза, Львівській та
Рівненській областях - 2,1 раза. У Волинській, Івано-Франківській та
Тернопільській областях спад обсягів середньодушового споживання рибопродуктів
перевищив середній рівень і становив відповідно 2,2-2,8 раза. Разом з тим слід
відмітити, що протягом 1996-1999 рр. спостерігалася стійка тенденція росту
середньодушового споживання рибопродуктів як в цілому в країні, так і у всіх
областях зокрема. Лише у Волинській, Львівській та Тернопільській областях у
2000 році відмічено незначне зниження середньодушових обсягів споживання
рибопродуктів.
Порівняно з 1990 роком рівень середньодушового споживання м'ясопродуктів в
країні знизився в 2,1 раза (в областях Західного регіону у 1,3-2,0 раза) і
становив відповідно у 2000 році 32,5 кг. Причому протягом 2000 року в таких
областях Західного регіону, як Волинська, Івано-Франківська, Тернопільська, а
також у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській та Харківській області обсяги
середньодушового споживання м'ясопродуктів зросли (на 0,3-18,0%).
Середньодушове споживання українцями молокопродуктів зменшилося майже вдвічі
(до 197,7 кг. у 2000 році), тоді як в областях Західного регіону - 1,2-1,6
раза. Протягом 2000 року майже у всіх областях України (крім Донецької та
Черкаської) спостерігався спад обсягів середньодушового споживання
молокопродуктів.
У 2000 році в переважній більшості областей України (крім Вінницької,
Закарпатської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Сумської,
Харківської, Херсонської) намітилась тенденція до збільшення обсягів
середньодушового споживання яєць. Протягом цього року середньостатистичний
українець спожив 164 яйця, що відповідно 1,7 раза менше рівня 1990 року.
Нерівномірно змінилося споживання фруктів та ягід як в цілому в країні, так і в
Західному регіоні зокрема. Так, жителі Тернопільської, Львівської, Волинської,
Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у 2000 році зменшили
обсяги споживання фруктів та ягід, порівняно з рівнем 1990 року, в 1,5-2,4
раза, а Рівненської - майже втричі, тоді як пересічний житель України спожив в
середньому 29,1 кг. фруктів та ягід, що в 1,6 раза менше рівня 1990 року. І
лише населення Херсонської та Хмельницької областей збільшило середньодушове
споживанн
- Київ+380960830922