РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
Об'єктом дослідження було насіння основних зернових культур: озимої м'якої
пшениці (Triticum aestivum L.), озимої твердої пшениці (Triticum durum L.) та
ярого ячміня (Hordeum aestivum Hall.). Озима м'яка пшениця була представлена
сортами Альбатрос одеський і Обрій, озима тверда пшениця - Корал одеський і
Айсберг одеський, ярий ячмінь - Прерія і Одеський 115.
Незважаючи на те, що всі сорти представлені сортами селекції
Селекційно-генетичного інституту вони мають різну фізіологічну характеристику.
Вони відносяться до різних екологічних груп: степової та лісостепової.
При виборі сортів для дослідження враховували також наявність у них сортового
поліморфізму по основній ферментній системі, яка регулює інтенсивність
протікання вільно-радикальних процесів - супероксіддисмутазі (СОД) [93, 94].
Сорт озимої м’якої пшениці Альбатрос одеський (різновид еритроспермум)
високоінтенсивного типу, відноситься до степової екологічної групи сортів.
Середньостиглий. Морозостійкість вище середнього рівня. Зимостійкість на рівні
або вище Одеської 51. Має високу посухо- та жаростійкість. Сорт
характеризується високою посухостійкістю на початкових етапах органогенезу.
Рівень жаростійкості нижче середнього (він чутливий до дії високих температур).
Фотопериодична чутливість середнього рівня. Сорт стійкий до вилягання та
осипання зерна. Широко впроваджений у степовій та лесостеповій зонах України та
далеко за її межами. Придатний для вирощування по різних попередниках та за
інтенсивною технологією. Хлібопекарні властивості зерна відмінні. Посівна площ
за останні роки складає понад 1,0-1,5 млн гектарів щорічно.
Сорт озимої м’якої пшениці Обрій відноситься до того ж різновиду.
Високоінтенсивний. Скоростиглий, відноситься до сортів степної екології.
Посухостійкість та жаростійкість висока. Це один з найкращих сортів, який
економно витрачає вологу. Досить стійкий до дії високих температур. Цей сорт
характеризується комплексною стійкістю до дефіциту вологи в грунті та
температурного стресу. Фотопериодично слабо чутливий. Сорт стійкий до вилягання
та осипання зерна. Сорт характеризується відмінними хлібопекарними та
технологічними властивостями.
Сорт озимої твердої пшениці Айсберг одеський рекомендований для вирощування в
степовій та лісостеповій зонах України. Зимостійкість на рівні поширених сортів
озимої пшениці Безоста 1 та Обрій. Вирізняється досить високими адаптивними
властивостями, посухостійкий. Високо врожайний. Найбільш високі врожаї
спостерігаються в лісостеповій та північних районах степової зон України. За
якістю зерна повністю відповідає вимогам першого класу для виготовлення
високоякісних макаронних виробів.
Сорт озимої твердої пшениці Корал одеський степного екотипу (національний
стандарт). Середньоранній, за зимостійкістю досягає рівня озимої м’якої пшениці
Безоста 1, зимостійкість вище середнього рівня. Сорт характеризується
підвищеною стійкістю до високих температур і грунтової посухи. Сорт має високу
фотопереодичну чутливість і порівняно низку потребу в яровізації.
Сорт ярого ячменю Прерія (різновид медікум) – це сорт степового екотипу.
Високопосухостійкий. Він характеризується також й підвищеною жаростійкістю. Має
досить розвинуту кореневу систему, з високою функціональною активністю. Слабо
реагує на температурний градієнт С.І. Радченко. Сорт пристосований до раньої
весняної посухи, добре використовує опади в період наливу зерна, стійкий до
полягання. Не зважаючи на те, що сорт виключений з реєстру районованих сортів,
він займає за посівними площами перше місце на Україні.
Сорт ярого ячменю Одеський 115 (різновид нутанс) отриманий з використанням
методів біотехнології (гаплоідії). Сорт характеризується високим стартовим
метаболізмом наливу зернівки. Під час дії високих температур сорт вже
знаходиться в фазі воскової стиглості зернівки. Це дозволяє йому уникнути від
дії високих температур, хоча за фізіологічними показниками він відносться до
групи сортів з середнім рівнем жаростійкості. Сорт середньостиглий, лісостепної
екологічної групи, характеризується розвинутою вторинною кореневою системою.
Сорт пивовареного напряму. Стійкий до борошнистої роси, гельмінтоспоріозу,
їржі, кореневим гнилям. Серед вітчизняних сортів ярого ячменю займає за
посівними площами друге місце в Україні.
Насіння вирощували в елітно-насінницькому господарстві "Південний" Одеського
НВО «Еліта» з використанням різних технологій - звичайній та індустріальній.
В дослідженнях використали насіння елітних репродукцій, отримане відразу після
збирання і первинної обробки.
Дослідження проводилися на партіях насіння зазначених культур, прибраних із
різною вихідною вологістю. Насіння збирали до опадів, після незначних (15 мм,
добова пауза в жнивах) і після рясних опадів (25 мм, трьох добова пауза в
жнивах).
У кожному окремому випадку відбирали партії насіння з різною збиральною
вологістю (9-13; 14-16; 17-20%%).
Після приведення насіння до базисної вологості насіння зберігали в типовому
складі комірного типу Селекційно-генетичного інституту в лляних мішках по 50 кг
протягом двох років, абсолютно копіюючи умови виробничого зберігання.
Температура повітря в ньому коливалась в залежності від пори року від –7 до +24
0С., а відносна вологість повітря – від 60 до 90%.
Дослідження проводилися в 1990-1994 р. на кафедрі технології зберігання
харчових продуктів і зернознавства Одеської державної академії харчових
технологій і у відділі насінництва Одеської державної сільськогосподарської
дослідної станції.
Загальна схема досліджень представлена на рис. 2.1.
- Київ+380960830922