Ви є тут

Організаційно-економічні напрямки підвищення ефективності кормовиробництва в сільськогосподарських підприємствах

Автор: 
Батов Бат Муртазович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U001346
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ОРГАНІЗАЦІЇ ТА
ЕФЕКТИВНОСТІ КОРМОВИРОБНИЦТВА

2.1. Економічні умови організації кормовиробництва
в господарствах Київської області

Київська область розташована на півночі України в середній течії р. Дніпро.
Загальна територія її становить 28,4 тис. кв. км, кількість населення на 1
січня 2001 року (без м. Києва) дорівнювала 1810,5 тис. чол., у тому числі
міського – 1065,7 тис. чол., або 58,9%, і сільського – 744,8 тис. чол., або
41%. Адміністративно-територіально область поділена на 25 районів, до складу
яких входять 642 дослідних господарства.
Поверхня області переважно рівнинна. Північна частина лежить у межах Поліської
низовини, на сході області – північно-західна частина Придніпров-ської
низовини. Найбільш підвищені й розчленовані південна та південно-західна
частини, зайняті Придніпровською височиною (висота до 273 м).
Область знаходиться у межах помірного кліматичного поясу, тип клімату –
помірно-континентальний. За даними гідрометеоцентру, середня багаторічна
температура повітря на Київщині (в градусах Цельсія) становить: найвища у липні
+19,30С, найнижча у січні –5,60С. Середньомісячна температура повітря за 2000
рік в області була: січень –4,1°С, лютий 0°С, березень +1,7°С, вересень
+12,3°С, жовтень +9,5°С, листопад +4,5°С, грудень –1,3°С. У середньому по
області тривалість періоду з температурою вище +50С складає 213, а вище +100С –
180 діб.
Середньорічна кількість опадів досягає 610 мм, переважна їх більшість (майже
70%) припадає на період з квітня по жовтень, що позитивно впливає на
проростання і розвиток сільськогосподарських культур.
Відносна вологість повітря висока і досягає в середньому за рік 75-85%. Це
обумовлює випаровування відносно невеликої кількості вологи з поверхні грунту,
що при значній кількості опадів формує позитивний баланс її у грунті.
Таким чином, кліматичні умови господарств області в цілому сприятливі для росту
і розвитку сільськогосподарських культур, у тому числі кормових.
На початок 2000 року в Київській області налічувалося 642 сільськогосподарських
підприємств, а з них: господарські товариства – 351, кооперативи – 124,
приватні – 117, державні – 33, міжгосподарські підприємства – 17. Займаючи
64,5% сільськогосподарських угідь, вони виробляли 39,4% валової
сільськогосподарської продукції області. У цих господарствах зосереджувалося
виробництво 42,7% молока, 29,3% м’яса, 75,6% зерна, весь товарний обсяг
цукрових буряків. Структура товарної продукції господарств свідчить, що за
спеціалізацією вони відносяться до молочно-овочевого,
молочно-зерново-бурякового, скотарсько-бурякового, свинарсько-бурякового,
птахо-молочно-бурякового типів підприємств.
У 1999 р. 366 (57%) господарств спеціалізувалися на виробництві молока, 191
(29,7%) – на вирощуванні м’яса великої рогатої худоби, 58 (9,0%) – на
виробництві свинини і 27 (4,3%) – на виробництві продукції птахівництва. Як
бачимо, більшість господарств мають забезпечувати населення столиці України –
м. Київ – молочною продукцією і м’ясом. Використання побічних продуктів
виробництва і переробки цукрових буряків було основою для організації, особливо
в лісостеповій зоні, міжгосподарських підприємств із заключної відгодівлі
молодняку великої рогатої худоби. На принципах кооперування створені 19
міжгосподарських комбікормових заводи загальною річною потужністю 500 тис. тонн
комбікормів.
У Київській області та в кожному адміністративному районі функціонують
агропромислові об’єднання, до складу яких входять дослідні сільськогосподарські
підприємства, підприємства системи “Украгротех-сервіс”, “Украгрохім”,
“Украгропромбуд”, “Украгроенергпостач”, “Укрзоо-ветпостач”, цукрові заводи,
комбінати хлібопродуктів, заводи сухого знежиреного молока, агрохімічні
лабораторії, дорожньо-будівельні, комунальні організації. В області
функціонують також комерційні структури Украгробізнес, Агроінком та інші.
Всі ці структури надають сільськогосподарським підприємствам послуги з
виконання виробничих програм. Економічні взаємовідносини між ними та
сільськогосподарськими підприємствами будуються на основі прямих договорів.
У процесі поглиблення економічної реформи в області, як і в цілому в Україні,
збільшується кількість нових господарюючих формувань з приватною формою
власності. Особливо зросли темпи реформування після прийняття Указу Президента
України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора
економіки” від 3 грудня 1999 року № 1529/99, відповідно до якого в області у
2000 році станом на 1 жовтня на базі 516 КСП створено 137 виробничих
кооперативів; 314 господарських товариства; 122 приватних підприємства з
орендними відносинами і 18 селянських (фермерських) господарства (на початок
року було 1130); інші формування – 132 одиниць.
Становлення нових організаційних форм у сільськогосподарському виробництві та
перехід засобів виробництва у приватну власність змусили підприємства
агросервісу змінити форми організації обслуговування сільських
товаровиробників. В останні роки в області збільшується кількість недержавних
посередницьких підприємницьких структур із надання агросервісних послуг
сільськогосподарським підприємствам. Серед них набули поширення
машинно-технологічні станції (МТС), обслуговуючі кооперативи, пункти прокату,
обмінні пункти, спостерігається кооперація суб’єктів господарювання із
використання складної техніки та відновлення зношених засобів виробництва тощо.
Всі вони на основі прямих договорів за принцип