Ви є тут

Ліпідний та жирнокислотний склад тканин курей, ембріонів і добових курчат за різного складу раціону

Автор: 
Кирилів Богдан Ярославович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
3404U002242
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
2. МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ
2.1. Матеріали і методи досліджень
Для виконання поставлених завдань нами проведено два досліди потягом 2001-2003 років.
Перший дослід був проведений у віварії Інституту, з метою вивчення впливу ізопротеїнових та ізокалорійних раціонів, але відмінних за кількістю і якістю ліпідів корму на вміст загальних ліпідів, ліпідний та жирнокислотний склад деяких тканин і жовтка яєць курей та їх несучість.
Дослід проводили на двох групах 500 денних курей-несучок, підібраних за принципом аналогів, кросу "Тетра SL", по 20 голів у кожній. Перша група - контрольна, друга - дослідна. Курей утримували в клітках з вільним доступом до корму і води. Температурний і світловий режими відповідали рекомендованим нормам. Птиці згодовували раціони, виготовлені за рецептами, представленими в табл. 2.1. Перед виготовленням стандартного і дослідного комбікормів досліджували інгредієнти комбікорму на вміст у них загальних ліпідів, співвідношення окремих їх класів та жирнокислотний склад. За 30 днів до початку досліду курям обох груп згодовували стандартний комбікорм виготовлений за рецептом №1.
Під час основного періоду досліду птиці контрольної групи продовжували згодовувати комбікорм (рецепт №1), а птиці дослідної групи, ячмінно-бобовий комбікорм - (рецепт №2).
З наведених у табл. 2.1 даних видно, що обидва комбікорми були ізопротеїновими та ізокалорійними, але відрізнялися набором і кількістю окремих компонентів, зокрема загальним вмістом ліпідів, ліпідним та жирнокислотним складом. Зокрема, комбікорм який згодовували курям дослідної групи містив нижчий рівень сирого жиру, фосфоліпідів, моно - і диацилгліцеролів, вільних стеролів, НЕЖК, триацилгліцеролів, ефірнозв'язаних стеролів, та жирних кислот.
Таблиця 2.1
Склад і поживна цінність комбікормів
КОРМИРецепт № 1Рецепт № 2123Кукурудза, %20,0-Ячмінь, %20,040,0Пшениця, %30,017,0Кормові боби екструдовані, %-20,0Макуха соняшникова, %10,05,0Дріжджі кормові, %6,05,0 М'ясо-кісткове борошно, %5,04,0Крейда, %5,76,7Дикальційфосфат, %2,01,0Сіль кухонна, %0,30,3Премікс, %1,01,0Всього100,0100,0У 100 г комбікорму міститься, г:
Обмінної енергії, МДж
ккал1,13
269,91,13
269,9Сирого протеїну17,3317,51Енерго-протеїнове відношення156,0154,0Сума незамінних
амінокислот6,4826,993Сирої клітковини4,405,05Сирого жиру4,422,84Фосфоліпідів0,520,38
Продовження табл.2.1123Моно - і диацилгліцеролів0,680,50Вільних стеролів0,500,28НЕЖК0,390,25Триацилгліцеролів1,110,67Етерифікованих стеролів0,820,51Насичених жирних кислот0,810,62Мононенасичених жирних кислот1,220,75Поліненасичених жирних кислот2,981,82Олеїнова0,720,5Лінолева 2,121,22Ліноленова 0,120,09Арахідонова 0,060,04Кальцію3,012,85Фосфору0,700,64Натрію0,400,40Лізину0,6980,830Метіоніну + цистину0,4920,482Триптофану0,2040,210Аргініну0,9521,095Гістидину0,3800,414Лейцину+Ізолейцину1,8762,015Фенілаланіну0,7450,763Тирозину0,5160,532Треоніну0,6170,647Добавка на 1 т комбікорму, г:
Лізину-100Метіоніну-30 При цьому вклад сирого жиру у загальний рівень обмінної енергії у раціоні виготовленому за рецептом №1 складав 41,10 ккал, або 15,23%, а у раціоні виготовленому за рецептом №2 (ячмінно-бобовому) 26,41 ккал, або (9,78%), вклад протеїну корму відповідно 96,18 ккал, або (35,63%); 97,18 ккал, або (36%), а вуглеводів - 132,61 ккал, або (49,13%); 146,31 ккал, або (54,21%).
Впродовж досліду вели щоденний облік яєчної продуктивності.
Після 60-ти денного згодовування дослідних комбікормів провели забій курей-несучок по 5 голів з кожної групи і взяття ооцитів на різних стадіях розвитку, крові, тканини печінки, яєць для визначення в них вмісту загальних ліпідів [268], співвідношення окремих їх класів [269] та жирнокислотного складу [270].
Другий етап досліджень проводився на племінній птиці з метою вивчення впливу ізопротеїнових та ізокалорійних раціонів з різним вмістом сирого жиру та жирних кислот на вміст загальних ліпідів, ліпідний і жирнокислотний склад жовтка, залишкового жовтка та печінки 19-добових ембріонів і добових курчат, а також інкубаційні якості яєць. Дослід проводився на двох групах курей кросу "Ломанн Браун" по 30 курок і 3 півні у кожній, починаючи з 500 денного віку, на ВАТ "Птахофабрика Львівська". Умови утримання відповідали існуючим вимогам. Птиці обох груп згодовували ізопротеїнові та ізокалорійні раціони, але відмінні за складом інгредієнтів та вмістом сирого жиру. Кури контрольної групи отримували стандартний комбікорм (рецепт №1, табл.2.1), який містив 1,13 МДж обмінної енергії, 17,33% сирого протеїну, 4,42% сирого жиру, 0,81% насичених жирних кислот, 1,22% мононенасичених, 2,98% поліненасичених, у тому числі 0,72% олеїнової, 2,12% лінолевої, 0,12% ліноленової і 0,06% арахідонової кислот.
Курям дослідної групи згодовували ячмінно-бобовий комбікорм (рецепт №2, табл.2.1), що містив 1,13 МДж обмінної енергії, 17,51% сирого протеїну, 2,84% сирого жиру, 0,62% насичених жирних кислот, 0,75% мононенасичених, 1,82% поліненасичених, у тому числі 0,5% олеїнової, 1,22% лінолевої, 0,09% ліноленової і 0,04% арахідонової кислот.
Протягом досліду, який тривав 50 днів, проводили щоденний облік несучості. Для інкубації було закладено 138 яєць від курей, які споживали стандартний комбікорм (контрольна група) і 137 яєць від курей які споживали ячмінно-бобовий комбікорм (дослідна група). Враховували, заплідненість яєць, загибель ембріонів, вивід і виводимість курчат.
Матеріалом для досліджень служили жовток яєць, жовтковий мішок разом із залишковим жовтком і тканина печінки 19-добових ембріонів та добових курчат, у яких визначали вміст загальних ліпідів, співвідношення окремих їх класів, та жирнокислотний склад, вміст каротиноїдів, вітамінів А і Е [271,272].
Ооцити на різних стадіях розвитку, жовток і залишковий жовток із жовточним мішком та тканину печінк