Ви є тут

Ветеринарно-санітарна оцінка пастових кормів із відходів забою тварин та вплив їх на продуктивність і якість м'яса птиці

Автор: 
Чорний Сергій Вікторович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U004490
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА ТА ОСНОВНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

2.1. Схема проведення досліджень

Основні напрямки досліджень та взаємозв'язок етапів рішення поставлених задач ми проводили відповідно до структурної схеми (рис. 2.1).

2.2. Об'єкти досліджень

Об'єктами досліджень у виконаній дисертаційній роботі були:
* відходи, що отримували при забої тварин - канига, вміст шлунка свиней і відходи білково-жирової сировини, які збирали зі стічної води м'ясопереробних підприємств та жирозбірників і відстійників (білково-жирова маса);
* корми, виготовлені з відходів, за розробленою і запропонованою нами методикою;
* птиця на відгодівлі та утриманні - курчата, кури, каченята, качки;
* м'ясо птиці - курчат, курей, каченят, качок, що відгодовувались і утримувались на кормових раціонах, у яких частина кормів була замінена кормовими пастами з відходів забою тварин;
* інфузорія Tetrachimena piriformis та білі мишки; а також
* інфузорія Colpoda steinii, яку отримували у науково-виробничому підприємстві ТзОВ " Відродження М" і використовували для визначення токсичності кормових паст і м'яса птиці.
При виконанні роботи було проведено дослідження 80 проб відходів (вміст передшлунків жуйних тварин, шлунка свиней і білково-жирова маса), 36 проб кормів, що були виготовлені з відходів забою тварин по запропонованій технології; проведено клінічний огляд, спостереження протягом всього періоду відгодівлі й утримання на врахування приросту живої маси у 1520 птахів (480 курчат, 400 курей, 320 каченят, 320 качок) і післязабійну ветеринарно-санітарну експертизу 1520 тушок птиці. Досліджено 80 проб м'яса.

Рис. 2.1. Схема основних напрямків проведення досліджень
2.3. Організація і методи досліджень
Дослідження були проведені в умовах лабораторій кафедри ветсанекспертизи й фармакології Одеського державного аграрного університету, Одеської міської державної лабораторії ветеринарної медицини та малотоннажних м'ясопереробних підприємств і птахогосподарств Одеської та Миколаївської областей у період 1999-2003 років.
За вказаний період було проведено п'ять серій комплексних досліджень у напрямку обґрунтування можливості використання відходів забою тварин, які в сучасних умовах не використовуються і є джерелом забруднення навколишнього середовища, як сировини для виробництва кормів; розробки сучасної малоенергоємкої технології виробництва кормів із відходів забою тварин та вивчення впливу кормів, виготовлених по розробленій технології на продуктивність птиці і якість м'яса.
При проведенні досліджень використовували класичні та сучасні методи мікробіологічних, хімічних, біохімічних, біологічних, зооінженерних і ветеринарно-санітарних досліджень (табл. 2.1).
Загальна методика є комплексна і використовувалась у всіх п'яти серіях досліджень.
Таблиця 2.1
Основні методи досліджень, що
використовувались при проведенні експериментальної роботи
п/пПоказники і методи
дослідженьСутність методу, специфікаДжерело12341.Наявність відходів
забою тварин та їх санітарна оцінка- відбір проб вмісту передшлунків жуйних і шлунка свиней;
- відбір проб білково-жирової маси;
- визначення загального бактеріального обсіменіння;
- визначення спорової мікрофлори;М.Павленко, 2001 [251]
Правила, 1976 [252]
ГОСТ 17536-72 [253]
ГОСТ 29184-91 [254]
ГОСТ 22560-90 [255]
ГОСТ 30518-97 [256]
Продовження табл. 2.1
1234- визначення обсіменіння бактеріями групи кишкової палички, сальмонел і протея;
- визначення культуральних, морфологічних, біохімічних і серологічних властивостей виділених штамів ентеробактерій;
- визначення токсичних властивостей виділених культур;
- визначення стійкості виділених культур до хімічних і термічних факторів;
- визначення нешкідливості відходів та виготовлених з них кормів.ГОСТ 30519-97 [257]
ГОСТ 13496.7-97 [258]
В.М.Никитин, 1987 [259]
СТ СЭВ 4247-83 [260]
В.И.Хоменко, 1988 [261]
П.Т.Лебедев, 1969 [262]
А.Игнатьев, 1991 [263]
Д.Виноходов, 1995 [264]
В.Ковбасенко, 2002 [265]2.Визначення кормової та біологічної цінності відходів забою тварин та виготовлених з них кормів- вміст основних складових, що характеризують кормову цінність відходів і кормів ( волога, протеїн, жир, клітковина, вітаміни і мінеральні речовини).Рекомендации, 1988 [266]
О.Н.Маслиева, 1970 [267]
П.С.Авраменко [268]
В.Ф.Рядчиков, 1977 [269]
Рекомендации, 1990 [270]
П.Т.Лебедев, 1969 [262]3.Вивчення впливу кормових паст на продуктивність птиці- визначення впливу кормових паст на приріст живої маси курчат бройлерів і каченят;
- визначення впливу кормових паст на приріст живої маси курей і качок та несучість.С.И.Сметнев, 1965 [271]
МРТУ 18/108-65 [272]
Нормативні документи, 2000 [273]
Нормативні документи, 2001 [274]4.Визначення впливу кормових паст на санітарну оцінку, якість, біологічну цінність і безпеку м'яса птиці- визначення впливу кормових паст на санітарну якість і безпеку м'яса;
- визначення впливу кормових паст на хімічний склад і біологічну цінність м'яса.Инструкция, 1966 [275]
Правила, 2002 [276]
ГОСТ 7702.0-74 [277]
ГОСТ 21237-75 [278]
ГОСТ 7702.2-74 [279]
ГОСТ 7702.1-74 [280]
В.М.Горбатов, 1972 [281]
Н.К.Журавская, 1989 [282]
С.И.Матрозова, 1977 [283]
Т.М.Поливанова, 1967 [284]
Г.П. Иоцюс, 1967 [285]
Г. Солнцева, 1965 [286]
Вказівки, 1999 [ 287]
Т.Красильникова, 1968 [288]
А.Д.Игнатьев, 1980 [289]
В.Я.Шаблий, 1973 [290]
Продовження табл. 2.1
5.Визначення показників безпеки відходів та м'яса птиці, яку виростили з використанням пастових кормів- мінімальний перелік досліджень наказу Департаменту ветеринарної медицини від 03.11.98 № 16ГОСТ 26927-86 [291]
ГОСТ 26928-86 [292]
ГОСТ 26929-86 [293]
ГОСТ 26930-86 [294]
ГОСТ 26931-86 [295]
ГОСТ 26932-86 [296]
ГОСТ 26933-86 [297]
ГОСТ 26934-86 [298]
Методические рекомендации [299, 300 ,301] 6.Визначення економічної ефективності утилізації відходів забою тварин переробкою у корми- визначення економічної ефективності утилізації