Ви є тут

Ефективність виробництва і реалізації зерна кукурудзи

Автор: 
Лосіцька Тетяна Іванівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U000530
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
РОЗВИТОК І ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА КУКУРУДЗИ В СИСТЕМІ
СУЧАСНОГО ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ УКРАЇНИ
2.1. Сучасний стан організації виробництва зерна кукурудзи та його
інфраструктура
Реформування земельних і майнових відносин в агропромисловому комплексі України
внесло суттєві зміни в організацію технологічного процесу виробництва зерна і
кукурудзи зокрема, а прийнята Урядом програма “Зерно України – 2001 – 2004 р.”
визначила не тільки загальну концепцію подальшого ставлення держави до
зернового господарства, а й певне місце кукурудзи в зерновому балансі. На
кінець визначеного часового періоду обсяг виробництва має досягти 5,1 млн. тонн
зерна кукурудзи, або 12,7% від сукупного обсягу зернової продукції. Цей крок
певною мірою визначає і місце України у світі, оскільки до цього часу за
валовим виробництвом кукурудзи вона не піднімалась вище 15-го місця серед
країн, які вирощують дану культуру.
В історії вітчизняного кукурудзівництва в різні часи спостерігалося різне
ставлення до цієї культури: від “грандіозних планів” і до майже цілковитої
байдужості до неї.
У цілому по Україні виробництво зерна кукурудзи в 1991-1995 рр. становило
3263,0 тис. тонн у середньому за рік, у 1996-2000 рр. – 3012,4 тис. тонн, що на
7,7% менше порівняно з 1991-1995 рр.
Найвищі досягнення у виробництві цієї культури були на початку 70-х років, а
найнижчі обсяги виробництва зерна кукурудзи зафіксовані в 1994 р. (1539,4 тис.
тонн) та у 1999 р. (1736,9 тис. тонн). Такого показника країна не мала ніколи,
починаючи з 1940 року.
На відміну від багатьох країн Європи, в Україні виробництво зерна протягом
тривалого часу не було підпорядковане ринковій кон’юнктурі, обсяги виробництва
залежали від внутрішньогосподарських потреб у фуражному зерні, що й впливало на
рівень наукових розробок, орієнтованих на значну потребу в сортах, призначених
для вирощування кукурудзи на силос. У цій галузі не було достатньої
технологічної дисципліни й досконалого економічного механізму товарообміну.
Кукурудзу на зерно в Україні вирощують близько 40% господарств. У 1990 р.,
наприклад, її вирощували 4598 колгоспів і 1094 радгоспів. Зазначимо, що навіть
за тих часів різниця в урожайності була досить відчутною. Зокрема, до 20 ц
зерна зібрали 2472 колгоспи, або 53,9%, і 595 радгоспів, або 54,3%. В
теперішній час зберігається приблизно така ж кількість кукурудзосійних
підприємств різних форм власності. До першої категорії відносяться господарські
товариства, яких налічується 2913, тому частка їх у виробництві кукурудзи
найвища – 67,0%. Далі за обсягом ідуть приватні підприємства (включаючи
фермерські). Вони виростили 620 тис. тонн кукурудзи, або 18,2%,
сільськогосподарські виробничі кооперативи дають 8,3% продукції, решта належить
державним та іншим підприємствам, включаючи міжгоспи.
У зоні Полісся основною виробничою одиницею виявилися товариства з обмеженою
відповідальністю (ТОВ), яких налічується 43% від загальної кількості, частка
приватних підприємств становить майже 20%, на сільськогосподарські виробничі
кооперативи припадає 12%. Така ж частка приватних підприємств і кооперативів, у
тому числі виробничих, у зоні Лісостепу. Дещо більшою тут є частка ТОВ – 55%. У
зоні Степу вирощуванням кукурудзи займаються близько 1180 сільськогосподарських
підприємств, з яких 560 – товариства з обмеженою відповідальністю. В усіх зонах
загалом кукурудзу вирощують 97 фермерських господарств.
Основними її товарними виробниками є сільськогосподарські підприємства. За
даними 2001 р. характер організації виробництва по природно-кліматичних
регіонах (в розрізі адміністративних районів, віднесених до певних зон) мав
такий кількісний вираз: у 88 підприємствах поліських районів, які сіяли
кукурудзу, було вироблено в середньому по 41,5 т зерна, у 1914 підприємствах
лісостепових районів – по 400 т, у зоні північного і центрального Степу – по
176 т, у передгірних і гірських районах Карпат – по 90 т. У 2003 р. кукурудзу
вирощували 4772 господарства, в тому числі 4650 недержавних і 122 державних
підприємства. Обсяг валового збору зерна кукурудзи у 2000-2002 роках дає певні
підстави констатувати, що кукурудзяний лан у сільськогосподарських
підприємствах починає відроджуватися. Збільшення виробництва зерна кукурудзи до
4240,2 тис. тонн у 2003 році, що на 2220,5 тис. тонн більше минулого 2002 року,
досягнуто за рахунок розширення площ збирання на 693,3 тис. га при незначному
зниженні врожайності – від 32,7 ц у 2002 році до 32,3 ц у 2003 році (табл.
2.1).
Таблиця 2.1.
Виробництво зерна кукурудзи в Україні за категоріями господарств
Категорії господарств
Роки
1991
1999
2000
2001
2002
2003
Зібрана площа, тис. га
Усі категорії
1458,7
688,7
1274,9
1122,8
1188,7
1988,8
Сільськогосподар-ські підприємства
1217,7
338,6
861,6
615,1
618,6
1311,9
% до підсумку
83,5
49,2
67,4
54,8
52,0
65,9
Господарства населення
20,7
332,3
417,3
507,7
570,1
676,9
% до підсумку
16,5
50,8
32,6
45,2
48,0
34,1
Валовий збір, тис. тонн
Усі категорії
4747,4
1736,9
3848,0
3640,6
4180,3
6875,1
Сільськогосподар-ські підприємства
3785,1
648,3
2231,0
1656,8
2019,7
4240,2
% до підсумку
79,8
38,9
58,0
45,5
48,3
61,7
Господарства населення
960,9
1061,0
1617,0
1983,8
2160,6
2635,0
% до підсумку
20,2
61,1
42,0
54,5
51,7
38,3
Слід зазначити, що в особистих господарствах населення виробництво зерна
кукурудзи значно зросло і їх частка у валовому зборі цієї культури в 2002 р.
досягла 51,7 %, що на 31,5 відсоткових пункта більше порівняно з 1991 роком, ще
вища частка у Хмельницькій –