Ви є тут

Становлення та функціонування ринку картоплі на регіональному рівні

Автор: 
Цимбалюк Юрій Анатолійович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U001220
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
Сучасний стан розвитку ринку картоплі В регіоні
2.1. Аналіз міжнародного ринку картоплі та місця в ньому України
В умовах поглиблення міжнародної інтеграції та збільшення масштабів міжнародної
торгівлі вихід на зовнішні ринки є пріоритетним напрямом діяльності
сільськогосподарських підприємств, від реалізації якого залежить
конкурентоспроможність аграрного сектору та експортний потенціал держави.
Картопля посідає четверте місце серед найважливіших продуктів споживання в
світі після пшениці, рису та кукурудзи. Основне її виробництво зосереджено в
Європі, на яку припадає близько 50% світового обсягу [9]. В цілому ж її
виробництвом займаються 152 країни світу, валовий збір культури становить
протягом 1992-2004 рр. в середньому 303,6 млн. тонн. Проте розподіл виробництва
картоплі у світі є нерівномірним (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Динаміка виробництва картоплі у світі та найбільших
країнах-виробниках, млн. тонн [112, 160]
Місце
Країна
Роки
Середнє
1992-2004 рр.
1992
1995
1998
2001
2004
млн. т
частка, %
Китай
37,8
46,0
64,6
64,6
70,0
57,5
18,9
Російська Федерація
38,3
39,9
31,4
35,0
35,9
35,6
11,7
Польща
23,4
24,9
25,9
19,4
13,7
22,2
7,3
США
19,3
20,1
21,6
19,9
20,7
21,0
6,9
Індія
16,4
17,4
17,6
22,5
25,0
20,8
6,8
Україна
20,3
14,7
15,4
17,3
20,8
17,6
5,8
Німеччина
11,3
10,9
11,7
11,9
13,0
11,9
3,9
Білорусь
9,0
9,5
7,6
7,8
9,9
8,7
2,9
Нідерланди
7,6
7,3
5,2
7,0
7,5
7,4
2,4
10
Об'єднане Королівство
7,8
6,4
6,4
6,6
6,0
6,8
2,2
Разом по групі країн
191,2
197,2
207,6
212,0
222,6
209,3
68,9
Решта країн світу
85,5
88,0
92,8
100,3
105,0
94,3
31,1
Весь світ
276,7
285,1
300,4
312,3
327,6
303,6
100,0
На десять найбільших країн-виробників картоплі протягом досліджуваного періоду
припадає понад 2/3 валового збору. У їх складі є й країни СНД: Російська
Федерація, Україна й Білорусь, які посідають відповідно 2-ге, 6-те та 8-ме
місця за обсягом виробництва картоплі у світі. Це свідчить про наявність
серйозних передумов для подальшого розвитку галузі й зміцнення насамперед
експортних позицій на світовому ринку.
Розглянемо динаміку виробництва картоплі на душу населення в Україні й
провідних країнах-виробниках світу (рис. 2.1).
Рис. 2.1. Країни-лідери у виробництві картоплі на душу населення [112, 160]
Безперечним лідером у світі по виробництву картоплі на душу населення є
Білорусь. Тут в середньому в 1992-2004 рр. вироблялося 864,8 кг продукту, що у
16,9 раз перевищує середньосвітовий рівень, який становить 51,2 кг. Україна,
так само як і по загальному обсягу виробництва, посідає 6-те місце в наведеній
десятці країн, виробляючи в середньому 349,3 кг картоплі на душу населення в
рік. Враховуючи науково обґрунтовану норму споживання, яка за різними оцінками
становить 110-124 кг картоплі в рік, можна зробити висновок про повне
задоволення внутрішніх потреб у цьому виді сільськогосподарської продукції і
можливість розширення в майбутньому експортного потенціалу на міжнародних
ринках.
Міжнародна торгівля картоплею в даний час являє собою достатньо потужний ринок.
Так, об’єм світового експорту картоплі в 1992-2004 рр. становив в середньому
7,9 млн. т на рік, а його вартість – 1678,4 млн. дол. США. Найбільшими
країнами-експортерами є: Нідерланди, Франція, Бельгія та Люксембург, Німеччина,
Канада, США, Італія, Об'єднане Королівство, Іспанія та Єгипет (рис. 2.2).
Рис. 2.2. Частки найбільших країн-експортерів у світовому експорті картоплі
в середньому за 1992-2004 рр. [160]
Більшість основних країн-експортерів представляють десятку найбільших
виробників. Проте лідером світового експорту картоплі є Нідерланди, які щороку
експортують біля 1,6 млн. т на суму близько 384 млн. дол. США. Це більше, ніж
1/5 світового експорту за обсягом та вартістю.
Позиції країн-членів СНД на світовому експортному ринку картоплі впродовж
1992-2004 рр., не зважаючи на те, що три з них входить в чільну десятку
виробників, не є провідними. Так, Білорусь щороку експортує в середньому 88,2
тис. т картоплі на суму 10,4 млн. дол. США, її частка в обсязі світового
експорту становить 1,11 %, а у вартості – 0,62 %. Російська Федерація постачає
на зовнішній ринок близько 54,7 тис. т на рік вартістю 8,1 млн. дол. США, маючи
частку 0,69 % в об’ємі експорту та 0,48 % – у вартості. Казахстан експортує
щороку 16,4 тис. т на суму 0,5 млн. дол. США, а частки країни у світовому
експорті за обсягом та вартістю становлять відповідно лише 0,21 та 0,03 %.
Україна також не проявляє значної активності на світовому експортному ринку. В
невеликих обсягах картопля експортується в країни СНД – Росію, Грузію Молдову,
Білорусь, а також Естонію та деякі інші. Попит на українську картоплю може
виникнути й з боку країн Середньої Азії та Закавказзя [42]. В середньому за
1992-2004 рр. обсяг її експорту картоплі становив 5,2 тис. т або 0,07 %
світового обсягу, а вартість – 754 тис. дол. США, що становить 0,04 % загальної
вартості (рис. 2.3).
Рис. 2.3. Динаміка експорту картоплі Україною [160]
Дані рисунку свідчать про наявність тенденції до різкого скорочення обсягу
українського експорту картоплі в період 1993-1999 рр. з деяким наступним
зростанням в 2000-2004 рр. Однією з причин такої тенденції було зниження в
1993-1999 рр. валового збору картоплі в Україні. Проте, не зважаючи на подальше
зростання виробництва, експорт не зазнав суттєвого розширення. Динаміка
вартості експорту протягом досліджуваного періоду практично аналогічна динаміці
його обсягів.
Світовий імпорт картоплі становить в середньому приблизно 8,0 млн. т на рік, а
його вартість – 1867,2 м