Ви є тут

Обласний агропромисловий комплекс та удосконалення його галузево-компонентної і територіальної структури (на прикладі Львівської області)

Автор: 
Станасюк Наталія Степанівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U004190
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ОСНОВНИХ СКЛАДОВИХ АПК ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ЙОГО ГАЛУЗЕВО-КОМПОНЕНТНОЇ І ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ
2.1. Оцінка ресурсного потенціалу обласного АПК

На розвиток агропромислового виробництва найбільший влив має ресурсний потенціал регіону, який являє собою сукупну інтегральну продуктивність природних, трудових та матеріально-технічних ресурсів. Високоефективне його використання належить до числа гострих та складних проблем як у науковому так і практичному плані, оскільки йдеться про найбільш життєво важливу діяльність суспільства, пов'язану з виробництвом продовольства і сільськогосподарської сировини.
Проведемо оцінку ресурсного потенціалу обласного АПК в розрізі основних його складових: природно-ресурсного, трудового та матеріально-технічного потенціалів.
Значний внесок в дослідження природного ресурсного потенціалу зроблено М. Агафоновим, В. Анучіним, Г. Бачинським, Ф. Заставним, М. Паламарчуком, О. Паламарчуком, О. Шаблієм та рядом інших вчених. Зокрема, Н. Павліха розглядає природно-ресурсний потенціал території як "особливий сукупний показник, що відображає суму користі, яку можливо отримати за певною технологічною схемою освоєння ресурсів території" [44, с. 89]. На думку Г. Гуцуляк, він включає "приховані природні можливості, що є в кожному ландшафті" [45, с. 12].
Природно-ресурсний потенціал території найбільш повно відображає регіональні можливості АПК. До основних видів природних ресурсів, які використовують у агропромисловому виробництві відносять кліматичні, земельні, водні та лісові.
Неоднорідність поверхні обумовлює помітну відмінність клімату різних частин області (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Природно-кліматичні умови Львівської області
Природно-економічні
зониРельєфОсновні агрокліматичні показникиТипАбсолютна середня висота, мСума активних температур (t°>10°)Річна кіль-кість опадів, ммКількість опадів за період з t°>10°,
ммПоліссярівнина180-2302500660405Лісостепвисочина240-4502415623395Перед-карпаттяпередгірська і гірська територія400-5002460670450Карпатигори600-8002030870520 Джерело: результати грунтових і польових обстежень та проектних доробок Львівського філіалу Інституту землеустрою УААН.

Загалом клімат Львівщини помірно-континентальний з високою зволоженістю. Середньомісячна температура липня +18,3° на рівнині; січня - - 4° [46, с. 23]. Середня тривалість вегетаційного періоду по області становить 205-215 днів [47, с. 5]. В цілому кліматичні ресурси Львівщини сприятливі для розвитку АПК.
Як відомо, земля є основним засобом виробництва в сільському господарстві. Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури або призначені для цих цілей [48, с. 8].
Слід зазначити, що Україна характеризується високою забезпеченістю сільськогосподарських угідь та ріллі (дод.А). Так, в розрахунку на 1 одну людину припадає 0,9 га сільськогосподарських угідь, тоді як у середньому по Європі цей показник складає 0,44 га. Забезпеченість ріллею дорівнює 0,7 га на душу населення (для порівняння у США - 0,59) [51, с. 18]. Наявність земельних угідь в розрахунку на одну особу в області складає 0,84 га, в тому числі сільськогосподарських угідь - 0,49 га та ріллі - 0,31 га (див.дод.А).
Структурно-динамічний аналіз площі сільськогосподарських угідь показав, що протягом 1991-2003 р.р. зменшилися площі ріллі і багаторічних насаджень та збільшилася площа сіножатей і пасовищ (табл.2.2).
Таблиця 2.2
Динаміка площі і структури сільськогосподарських угідь
Львівської області
РокиСільсько- господарські
угіддяРілляСіножаті і пасовищаБагаторічні насадженнятис. га%тис. га%тис. га%тис. га%19911283,9100,0869,167,7389,730,425,11,919921280,8100,0859,967,1396,130,924,82,019931277,3100,0860,367,4394,730,922,31,719941275,8100,0858,867,3394,630,922,41,819951275,8100,0854,467,0398,431,223,01,819961275,8100,0850,666,7402,231,523,01,819971275,6100,0850,666,7402,231,522,81,819981266,9100,0842,066,5402,131,722,81,819991274,5100,0840,265,9411,432,322,91,820001274,1100,0823,464,6427,833,622,91,820011269,7100,0799,763,0447,235,222,91,820021269,9100,0799,663,0447,535,222,91,820031270,8100,0799,363,0447,535,222,91,8Джерело: [52, с.3; 53, с.10; 54, с.13].
В цілому площа сільськогосподарських угідь області зменшилася на 1,0%. Отже, за досліджуваний період забезпеченість сільського господарства області земельними ресурсами характеризується майже стабільним становищем.
Проте протягом 1991-2003 р.р. спостерігається значне зниження ефективності використання землі (табл.2.3).
Валова продукція сільського господарства у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь за досліджуваний період зменшилася на 13,1%, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах у 2,5 рази.

Таблиця 2.3
Динаміка виробництва валової продукції сільського господарства у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь у Львівській області
РокиВсі категорії господарств,
тис. грн.у тому числі сільськогосподарські підприємства, тис.грн.Валова
продукціяз неїВалова
продукціяз неїрослин-ництватварин-ництварослин-ництватварин-ництва1991290,4125,1165,3165,682,083,61992320,7169,7151,0140,379,161,21993267,0139,7127,3107,061,345,71994243,5121,2122,398,059,838,21995229,7122,1107,6122,771,551,21996229,5119,8109,760,336,423,91997216,3105,7110,648,031,316,71998206,098,4107,658,734,124,51999217,4103,5113,953,534,618,92000231,7120,4111,344,329,714,52001225,2105,0120,257,435,222,22002257,4135,5121,961,337,523,82003252,5130,8121,765,441,623,82003 в % до 1991 86