Ви є тут

Інтеграція в молокопродуктовому підкомплексі

Автор: 
Чугаєвська Світлана Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U003721
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В МОЛОКОПРОДУКТОВОМУ ПІДКОМПЛЕКСІ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Сучасний стан виробництва молока в регіоні та інтеграція зі сферою його переробки

Молоко - один з найдревніших продуктів харчування людини, який з'явився одночасно з виникненням самого людського життя. Серед видів молока, як харчового продукту людей, провідне місце займає коров'яче молоко. Хоча в деяких регіонах світу перевагу надають овечому, козячому, буйволовому, кобилячому видам молока.
Цінність коров'ячого молока зумовлюється надзвичайно великим вмістом харчових компонентів, яких налічується понад 100 (жири, вуглеводи, вітаміни, ферменти, гормони, мінеральні речовини тощо). Майже всі вони повністю засвоюються людським організмом, і тому жоден з інших продуктів харчування за наявністю поживних складових не може з ним конкурувати.
Кризова ситуація, яка охопила всі галузі агропромислового комплексу нашої країни, негативно вплинула на виробництво молока та його промислову переробку. За останні роки поголів'я молочного стада, а отже і валове виробництво молока в Україні значно знизилось (табл. 2.1) порівняно з 1990 р. Внаслідок різкого зменшення поголів'я корів в 2003 р. порівняно з 1990 р. на 48,8% валове виробництво молока в Україні за останні тринадцять років скоротилось на 44,5%.
Подолання кризової ситуації в молочному скотарстві, в загальному контексті призупинення спаду і нарощування обсягів сільськогосподарського виробництва в Україні набуває все більше державного значення, оскільки ця галузь має досить високу питому вагу у формуванні продовольчих ресурсів країни.

Таблиця 2.1
Поголів'я корів, їх продуктивність та валове виробництво молока в Україні (по всіх категоріях господарств)*
РікЧисельність корів на кінець року, тис голівСередньорічний надій молока, кгВалове виробництво, млн.. т19908378,2286324,519966971,9210315,820004958,3235912,720014918,1270913,420024715,6287314,120034283,5288713,6 *) За даними Держкомстату України.

Динаміку обсягів виробництва молока порівняно з 1990 р., чисельності поголів'я та продуктивності корів в Україні проілюстровано на рис. 2.1. Вплив обох чинників (скорочення поголів'я корів та зменшення їх продуктивності в 1996-2001 рр.), підсилюючи дію один одного, сформували негативні тенденції виробництва молока.

Рис. 2.1. Зміни обсягів виробництва молока, середньорічного надою на 1 корову та чисельності поголів'я в Україні в 1990-2003 рр.

В усіх регіонах України виробництво молока, як відомо, займає провідне місце серед тваринницьких галузей. Це випливає, з одного боку, з традиційних методів формування структури харчування українського населення, а з другого - наявністю на території країни досить сприятливих природно - економічних умов для розведення молочного скотарства, де виробляється крім молока, ряд інших видів цінних продуктів споживання та сировини для переробної і легкої промисловості.
Молочне скотарство має істотне соціальне значення для розвитку суспільства - це ритмічне, уражене сезонним характером круглорічне виробництво і постачання споживачам свіжого молока.
В Житомирській області спад виробництва молока зупинено в 2001 р. (табл.2.2), коли обсяги виробленої продукції зросли виробництва на 9,1 тис. тонн порівняно з попереднім 2000 р. Хоча у 2003 р. загальний обсяг виробництва молока збільшився проти 2000 р. на 35,7 тис. тонн, або на 5,4% за рахунок селянських господарств, де збільшення склало за цей період 89,8 тис. тонн або 19,1%, порівняно із зменшенням виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах, де одержано відповідно на 53,2 тис. тонн або на 29,9% і на 1,8 тис. тонн або на 16,5% менше продукції, ніж у 2000 р., сьогоднішні показники різко відрізняються від показників 1990 р.
Таблиця 2.2
Виробництво молока в Житомирській області за категоріями господарств, тис. т*
Показники1990 р.1996 р.2000 р.2001 р.2002 р.2003 р.Господарства усіх категорій1123,9827,2656,3665,4693,8692,0В % до 1990 р.10073,658,459,261,761,6в тому числі:сільськогосподарські підприємства (за виключенням фермерських)692,9342,0175,1183,6168,1122,8фермерські господарства-0,5 10,911,5 12,49,1особисті селянські господарства 431,0484,7 470,3470,3 513,6560,1*) За даними Головного управління статистики Житомирської області.
Питома вага приватного сектора у валовому виробництві молока на протязі останніх чотирьох років продовжує відігравати визначальну роль і склала в 2001 році - 70,7%, 2002 році - 74,0%, 2003 році - 80,9% (рис. 2.2).
За допомогою факторного аналізу досліджено вплив зміни поголів'я корів та їх продуктивності на обсяги виробництва молока. Так, зростання обсягів виробництва молока в особистих селянських господарствах за досліджуваний період з 1990 по 2003 рр. на 29,9% пов'язано зі збільшенням поголів'я та продуктивності корів відповідно на 4,5% та на 21,8% (додаток А). Такий стан виробництва молока в приватному секторі пояснюється кращою годівлею тварин та більш дешевим їх утриманням.
Виробництво молока сільськогосподарськими підприємствами (за виключенням фермерських) в 2003 р. зменшилося в 5,6 рази порівняно з 1990 р. за рахунок зменшення продуктивності тварин на 46,3% та зменшення чисельності тварин в 3,2 рази. Фермерські господарства займають невелику питому вагу в виробництві молока в Житомирській області і в 2003 р. виробили лише 1,3% молока регіону, що дає можливість в подальших дослідженнях включити їх до категорії сільськогосподарських підприємств.
Тому виникає вкрай необхідна потреба розроблення кардинальних заходів призупинення спаду і збитковості виробництва молока, обґрунтування комплексних підходів до забезпечення ефективного ведення молочного скотарства, здійснення інтеграції виробництва і промислової переробки цієї продукції, і в кінцевому підсумку - обґрунтування загальних організаційно-методологічних і методи