Ви є тут

Управління якістю цукру в умовах глобалізації світової економіки

Автор: 
Рафальська Валентина Антонівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U002723
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
Сучасний стан розвитку буряко-цукрового
підкомплексу та тенденції управління якістю цукру
2.1 Економічний розвиток буряко- цукрового підкомплексу
На сучасному етапі світове виробництво і споживання цукру мають тенденцію до
зростання. Причому темпи зростання виробництва перевищують темпи зростання
споживання. Це свідчить про те, що світовий ринок цукру на цей час є відносно
насиченим (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Валове виробництво цукру в основних країнах-виробниках по роках, тис. тонн.
Країна
1999
2000
2001
2002
2003
2003 у % до 1999
США
8203
7956
7174
7600
8070
98,38
Канада
73
121
88
54
98
134,25
Мексика
4979
5220
5169
5229
5464
109,74
Куба
4060
3500
3700
2000
2000
49,26
Гватемала
1617
1632
1965
1900
1900
117,5
Бразилія
20100
17100
20400
23810
24780
123,28
Колумбія
2330
2225
2465
2565
2680
115,02
Аргентина
1670
1540
1600
1650
1650
98,80
Європейський Союз
19688
18757
16343
18911
17341
88,08
Польща
1962
2188
1674
2194
2065
105,25
Російська Федерація
1500
1550
1630
1580
1800
120,00
Україна
1720
1687
1790
1550
1400
81,40
ПАР
2685
2895
2542
2931
2527
94,12
Єгипет
1390
1400
1408
1340
1365
98,20
Турція
2348
2756
1796
2345
1875
79,86
Індія
20219
20480
20475
22100
19880
98,32
КНР
7525
6849
8305
10637
10070
133,82
Таїланд
5721
5107
6397
7303
7690
134,42
Австралія
5448
4162
4662
5371
5114
93,87
Пакистан
2595
2648
3453
3944
4037
155,57
Індонезія
1690
1800
1725
1755
1900
112,43
Філіппіни
1620
1805
1900
2160
2240
138,27
Японія
795
722
833
870
820
103,14
Всього у світі
136531
130495
134888
147336
144635
105,94
Конкурентна боротьба на світовому ринку ведеться серед основних виробників з
цукрових буряків, а саме: - Франція, Великобританія, США, Канада, Україна; з
цукрової тростини - Індія, Куба, Бразилія, Таїланд, ПАР, Пакистан, Мексика,
Австралія. Країни ЄС - найбільші виробники цукру із цукрових буряків у світі,
щорічно виробляють від 16 до 19 млн. тонн цукру. Зазначимо, що виробники
провідних країн світу знижують собівартість виробництва цукру з цукрових
буряків, величина якої наближається до собівартості із сирцю (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Витрати на виробництво цукру у світі (середні показники за 1989-1990
та 1994- 1995р.р.) [46]
Продукт
Країна
Виробничі витрати, цент/ фунт
Тростинний цукор-сирець
Виробники з низькими витратами:
Бразилія, Колумбія, Гватемала, Малаві, Замбія;
Головні експортери:
Австралія, Бразилія, Колумбія, Гватемала, Куба, Маврикій, Таїланд Південна
Африка;
Світ
8,0-9,9
11,2-15,1
14,5-16,5
Тростинний білий цукор
Виробники з низькими витратами:
Бразилія, Колумбія, Гватемала, Малаві, Замбія.
Головні експортери:
Австралія, Бразилія, Колумбія, Гватемала, Куба, Маврикій, Таїланд, Південна
Африка;
Світ
11,7-13,7
15,1-19,4
18,7-20,9
Буряковий цукор, очищений
Виробники з низькими витратами:
Бельгія, Чилі, Нідерланди, Туреччина, Великобританія, Франція, Німеччина, США;
Головні експортери:
ЄС, Туреччина, Україна;
Світ
19,7-21,7
25,7-32,3
27,8-33,5
Високофруктозний сироп
Головні виробники:
Аргентина, Бельгія, Канада, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Італія,
Японія, Нідерланди, Південна Корея, Іспанія, Тайвань, Великобританія, США.
12,5-13,6
Дані про собівартість виробництва цукру свідчить про те, що країни-виробники
тростинного цукру можуть виробляти його на 8-9 центів за фунт дешевше, ніж інші
країни. Зазначимо, що виробництво цукру із цукрових буряків у країнах ЄС є
прибутковим тільки завдяки субсидіям.
Щодо споживання цукру, то слід зазначити, що у країнах ЄС воно сягає близько 15
млн. тонн (табл.2.3).
Споживання цукру у США зростає більше ніж на 1,7% у рік за останнє десятиріччя.
Темпи приросту вищі ніж приріст населення у країні, де цей показник становить
близько 0,8%. Ріст обсягів споживання цукру у США зумовив прийняття Закону про
фермерство, який призупинив повноваження Міністерства сільського господарства
по виділенню квот на цукор в середині країни.
Тенденції до збільшення виробництва цукру диктуються також тим, що з початку
70-х рр. всі країни намагаються бути забезпечені цукром, щоб гарантувати свою
продовольчу безпеку і технологічну незалежність. Ось чому, на протязі останніх
десятиліть має місце перевиробництво цукру.
В Україні постала нагальна потреба в поглибленому дослідженні економічного
розвитку буряково-цукрового підкомплексу, удосконалення системи управління
якістю й нарощування конкурентних переваг галузі на зовнішньому ринку.
За обсягами виробництва бурякового цукру промисловість України до 1990 р.
посідала перше місце у світі - 13 - 20% від світового обсягу, а в окремі роки -
22-23%. Галузь забезпечувала в дохідну частину держбюджету України до 13%
грошових надходжень, а в окремих областях цей показник сягав 17%.
У1990 році виробництво цукрових буряків в розрахунку на душу населення в
Україні становило 853 кг, у Франції – 563, Німеччині – 382, США 100 кг [ціни].
Таблиця 2.3
Внутрішнє споживання цукру в основних країнах-виробниках по роках, тис.тонн
Країна
1999
2000
2001
2002
2003
2003 у % до 1999
США
9049
9306
9127
9135
8778
97,01
Канада
1265
1242
1254
1351
1275
100,8
Мексика
4576
4623
5184
5227
5345
116,81
Куба
710
720
710
700
700
98,59
Гватемала
451
468
508
530
535
118,63
Бразилія
9100
9250
9450
9750
10050
110,44
Колумбія
1393
1305
1425
1410
1415
101,58
Аргентина
1530
1470
1480
1440
1440
94,12
Європейський Союз
15072
14620
14655
14938
14935
99,09
Польща
1736
1733
1728
1728
1736
100,00
Російська
Федерація
6130
6840
7040
6300
6000
97,88
Україна
1937
2100
2020
2350
2200
113,58
ПАР
1460
1650
1575
1595
1600
109,59
Єгипет
1940
2030
2290
2250
2255
116