РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА РИНКУ ЗЕРНА
2.1. Аналіз процесів виробництва і збуту зерна в Херсонській області
Виробництво зерна в більшості областей України посідає особливе місце серед
інших галузей рослинництва, тому що воно задовольняє значною мірою потреби
населення в продуктах харчування, впливає на стан і фінансові умови відтворення
в агропромисловому комплексі, є основним джерелом грошових надходжень
товаровиробників. Пріоритетне значення зерна в продовольчому забезпеченні
населення зумовлено також технологічною можливістю створення його резервних
фондів, що особливо важливо в умовах характерного для країни й більшості її
областей чергування врожайних і неврожайних років.
Основним напрямом спеціалізації сільського господарства в Херсонській області,
а також одним із найважливіших напрямів діяльності більшості
сільськогосподарських підприємств є виробництво зерна.
Значення зерновиробництва в сільському господарстві області проаналізуємо за
показниками табл. 2.1. Протягом 2000-2002 рр. у загальній структурі посівів
Херсонської області зернові культури займали близько 60 %. І якщо загальний
показник посівних площ по області мав тенденцію до зниження (від 1410,6 тис. га
у 1999 р. до 1358,8 тис. га у 2002 р.), то площа під зерновими культурами за
цей період збільшилася від 711,8 до 840,8 тис. га.
Упродовж 2000-2002 рр. виробничі витрати в зерновій галузі, на відміну від
витрат у сільському господарстві області, зросли на 1982,5 тис. грн. і
наприкінці вказаного періоду становили 231603,5 тис. грн., або 41,2 % від
виробничих витрат у сільському господарстві.
Таблиця 2.1
Місце виробництва зерна в сільському господарстві
Херсонської області по роках
Показники
Сільське господарство – усього
Зерновиробництво
Питома вага зерно-виробництва в сільському господарстві області
2000
2001
2002
2004
2000
2001
2002
2004
2000
2001
2002
2004
Посівна площа, тис. га
1276,8
1363,8
1358,8
1334,7
712,7
849,1
840,8
743,6
56
62
61
56
Виробничі вит-рати, млн. грн.
624,1
628,3
561,6
464,2
229,6
298,8
231,6
258,6
37
47
41
56
Вартість ва-лової продук-ції, млн. грн.
1961,2
2284,9
2071,6
2269,8
504,9
932,4
658,4
807,6
26
41
32
36
Виручка від реалізації
продукції,
млн. грн.
460,3
509,4
397,4
513,2
218,4
297,1
204,2
271,9
47
58
51
53
Прибуток (+), збиток (-),
тис. грн.
8381,0
2846,0
-4637,7
58485,0
53229,0
58553,0
4569,0
20638,8
Х
Джерело: розраховано за даними Херсонського обласного управління статистики.
Посівні площі, зайняті в досліджуваній області під зерновими культурами,
займають близько 60 % усіх посівних площ по сільському господарству.
У 2001 р. порівняно з 2000 р. вартість валової продукції зернового господарства
зросла на 427,5 млн. грн. і досягла рівня 932,4 млн. грн., але у менш
врожайному 2002 р. цей показник знизився до 658,4 млн. грн., що становить 32 %
від вартості валової продукції сільського господарства області.
У 2001, 2002, 2004 рр. частка виручки від реалізації зерна становила більше 50
% від аналогічного показника в сільському господарстві області в цілому.
Рекордний показник було відмічено у 2001 р. – майже 60 %, що підтверджує
значущість зерновиробництва для більшості сільсько-господарських підприємств
області.
Зернове господарство області є прибутковим, на відміну від сільського
господарства в цілому, яке у 2002 р. мало збитків на 4,6 млн. грн.
Посівна площа під зерновими культурами в Херсонській області коливається від
711,8 до 977 тис. га (табл. 2.2). Найвищі валовий збір і урожайність
зафіксовано в 1990 р. – відповідно 27924 тис. ц і 35 ц/га. У середньому за
1996-2002 рр. валовий збір зерна в Херсонській області становив 1619 тис.
тонн.
Таблиця 2.2
Динаміка посівних і зібраних площ, валових зборів й урожайності зернових
культур у Херсонській області
Роки
Посівні площі,
тис. га
Площа, з якої зібрано урожай, тис. га
Валовий збір, тис. ц
Урожайність, ц/га
1990
811,3
798,6
27924,0
35,0
1996
714,1
620,6
9739,8
15,7
1997
977,0
930,6
25542,5
27,4
1998
759,0
725,8
15399,0
21,2
1999
711,8
670,5
13812,2
20,6
2000
712,7
677,7
11662,6
17,2
2001
849,1
822,4
21801,9
26,5
2002
840,8
705,3
15373,0
21,8
2003
584,7
456,7
4045,6
8,9
2004
743,6
735,8
19357,6
26,3
Джерело: дані Херсонського обласного управління статистики.
Сформована в області видова структура виробництва зернових на 60 % представлена
продовольчими культурами і на 40 % – зернофуражними. У групі продовольчих
зернових культур переважає пшениця.
В середньому за останні п'ять років у структурі посівної площі зернових культур
найвищою була частка таких культур, як озима пшениця (32 %) та ярий ячмінь (15
%). Цими двома зерновими культурами засівали майже кожен другий гектар
обласного зернового поля.
Слід зазначити, що сільськогосподарським підприємствам області вже зараз
необхідно забезпечити себе новими високоякісними сортами і своєчасно проводити
всі агротехнічні заходи, щоб мінімізувати в подальшому вплив кліматичних умов
на обсяги зібраних площ і урожайність зернових культур і, як наслідок, на
валові збори. Господарствам необхідно за сталих показників посіяних і зібраних
площ значну увагу приділяти підвищенню урожайності як головного чинника
збільшення валових зборів зернових культур.
Реалізація виробленої продукції є одним з основних аспектів діяльності
сільськогосподарських підприємств і завершальною стаді
- Київ+380960830922