Ви є тут

Формування економічних взаємовідносин у зерновому підкомплексі

Автор: 
Іванилова Оксана Анатоліївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U002255
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
Розвиток економічних взаємовідносин У ЗЕРНОВОМУ ПіДКОМПЛЕКСі АПК
2.1. Сучасний стан і аналіз зернового підкомплексу АПК
Для того щоб виявити основні напрями формування економічних відносин у
зерновому підкомплексі, необхідно насамперед здійснити економічний аналіз
існуючого механізму господарювання в АПК. Вирішальне значення для піднесення
всіх галузей сільського господарства має нарощування виробництва зерна. Зернове
господарство становить основу рослинництва і всього сільськогосподарського
виробництва (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Валова продукція сільського господарства Запорізької області у 2004 р. (у
порівнянних цінах 2000 р.)
Види продукції
Господарства всіх категорій
У тому числі
сільсько-господарські підприємства
господарства населення
млн грн
у % до підсумку
млн грн
у % до підсумку
млн грн
у % до підсумку
Валова продукція – всього
2406,2
100,0
1146,1
100,0
1260,1
100,0
у т. ч. продукція рослинництва
1659,6
69,0
919,7
80,2
739,9
58,7
з неї зернові культури
776,6
32,3
618,2
53,9
158,4
12,6
технічні культури
259,9
10,8
214,0
18,7
45,9
3,6
картопля, овочі та баштанні
440,7
18,3
31,6
2,7
409,1
32,5
плодово-ягідні культури
117,9
4,9
15,6
1,4
102,3
8,1
кормові культури
46,3
1,9
27,1
2,4
19,2
1,5
інша продукція рослинництва
18,2
0,8
13,2
1,1
5,0
0,4
продукція тваринництва
746,6
31,0
226,4
19,8
520,2
41,3
з неї худоба та птиця
319,6
13,3
102,2
8,9
217,4
17,2
молоко
248,1
10,3
46,8
4,1
201,3
16,0
яйця
114,8
4,8
73,7
6,5
41,1
3,3
вовна
0,3
0,0
0,2
0,0
0,1
0,0
інша продукція тваринництва
63,8
2,6
3,5
0,3
60,3
4,8
*Джерело: Статистичний бюлетень “Валова продукція сільського господарства
Запорізької області за 2004 рік” / Головне управління статистики у Запорізькій
області; Під загальним керівництвом В.П. Головешка, Запоріжжя, 2005. – С. 13.
Це визначається багатосторонніми відносинами зернового виробництва із суміжними
галузями сільського господарствам і промисловості. Практика показує, що без
розвинутого зернового виробництва неможливо спеціалізувати економічні райони на
виробництво продукції тваринництва, розвивати виробництво технічних культур та
інших галузей сільського господарства.
Зерно – це не тільки продукт харчування для населення, а й незамінний корм для
худоби і птиці. Зерно служить важливим джерелом сировини для пивоварної,
спиртової, комбікормової промисловості.
Вирішення продовольчої проблеми в регіоні багато в чому залежить від рівня
ефективності функціонування зернового господарства, зумовленого такими
чинниками, як: обсяг виробництва; якість зерна; асортиментна структура зерна;
величина витрат праці на одиницю продукції; величина матеріально-грошових
засобів на одиницю продукції; рентабельність; наявність потужностей для
збереження і переробки зернових ресурсів; раціональність використання
потужностей.
Розробка заходів для збільшення обсягів і ефективності виробництва зерна тісно
пов’язана з удосконаленням територіальної організації сільського господарства.
Пшениця як найважливіша продовольча культура в Україні і відмінність від інших
злаків характеризується підвищеною вимогливістю до тепла і родючості ґрунтів,
що обмежує її поширення в зоні дерно-підзолистих ґрунтів; для неї найбільш
сприятливі суглинні ґрунти.
Агропромисловий комплекс Запорізької області має розвинутий технічний,
матеріально-ресурсний і трудовий потенціал для організації і ведення
сільськогосподарського і промислового виробництва.
На частку сільськогосподарських угідь припадає 2248,4 тис. га, з них 2905,1
тис. га – рілля, про що свідчать дані табл. 2.2. У сільськогосподарському
виробництві зайнято 42,1 тис. чоловік.
Таблиця 2.2
Загальна земельна площа і розподіл сільськогосподарських угідь по
землевласниках і землекористувачах у Запорізькій області у 2004 р., тис. га
Загальна земельна площа
Всі сільсько-господарські угіддя
З них
рілля
багато-річні насад-ження
сіно-жаті і пасо-вища
Всього земель
2718,3
2248,4
1905,1
40,1
303,2
Землі сільськогосподарських підприємств і громадян
2226,2
2150,5
1893,6
37,7
219,2
у тому числі сільськогосподарських підприємств
1640,0
1584,7
1427,2
16,1
141,4
з них державних
104,7
94,6
81,6
3,0
10,0
колективних
2,1
1,8
1,7
0,1
сільгоспкооперативів
182,5
173,1
153,8
2,1
17,3
товариств
724,7
697,8
618,6
7,9
71,2
фермерських
258,6
256,7
240,7
0,9
15,1
громадян
586,0
565,8
466,4
21,6
77,8
*Джерело: Статистичний збірник “Сільське господарства Запорізької області за
1990-2004 роки” / Головне управління статистики у Запорізькій області; Під
загальним керівництвом В.П. Головешка,
м. ? Запоріжжя, 2005. – С. 31.
Станом на 1 січня 2005 р. в Запорізькій області функціонувало 3164
сільськогосподарських підприємств (табл. 2.3).
Важливий фактор інтенсифікації зернового господарства і підвищення
рентабельності виробництва, поліпшення якості зерна, що є інтегруючим
показником взаємодії генотипу сорту, природно-кліматичних особливостей,
агротехнічних і організаційно-економічних умов оброблення культур.
Основною продовольчою культурою в зерновому підкомплексі регіону є пшениця
озима. З урахуванням завдань, що стоять перед зерновим підкомплексом регіону,
було здійснено виробничо-економічний аналіз стану галузі за 1990-2004 рр.
Таблиця 2.3
Діючі господарюючі суб’єкти в сільському господарстві Запорізької області у
2004 р.
Види підприємств
Кількість
У % до загальної кількості
Всього
3164
100,0
Господарські товариства
443
14,0
Приватні підприємства
207
6,5
Виробничі кооперативи
69
2,2
Фермерські господарства
2332
73,7
Державні підприємства
35
1,1
Підпри